nb1.hu

„Ilyen csoda csak egyszer fordul elő az életben” – interjú a sereghajtó új vezetőedzőjével

Kemény fába vágta a fejszéjét a fiatal tréner.

Horváth Rudolf csapatot és csoportot is váltott az NB III-ban: a 40 éves tréner magánéleti okok miatt távozott a Kaposvártól, és tavasszal már az Északnyugati csoportban az utolsó helyen álló Csornának kellene új impulzust adnia. Az NB1.hu célokról, kaposvári tapasztalatokról és átigazolási tervekről beszélgetett a fiatal szakemberrel, aki UEFA Youth Elite A-licenccel, MLSZ erőnléti edző és MLSZ sportmenedzser képesítéssel rendelkezik, továbbá a jövő héten induló Pro-licenc képzésre is jelentkezett.

– Nagyjából másfél év után intett búcsút a Kaposvárnak. Mennyire volt nehéz meghozni ezt a döntést?

– Magánéleti oka van a távozásomnak, mivel a feleségem veszélyeztetett terhes. Sajnálom, hogy el kellett búcsúznom, hiszen a megkezdett munka gyümölcsét már nem tudom learatni, de a család a legfontosabb. Prukner Lászlót nem lepte meg a bejelentésem, hiszen vele napi kapcsolatban álltam, és már korábban vázoltam neki a helyzetünket. Hálás vagyok neki azért, hogy egy ilyen komoly történelemmel rendelkező gárda irányítását rám bízta. Összességében elmondhatom, hogy békés volt az elválás.

– Az előző idényben a nyolcadik pozícióban zárt a Rákóczi az NB III Nyugati csoportjában.

– Ahogy korábban említettem, a Kaposvár tradicionális klubnak számít, de amikor megérkeztem, még a harmadosztályban is küszködött. A helyezéssel nem lehettem maximálisan elégedett, de akadtak biztató momentumok. Elég csak arra gondolni, hogy játékost adtunk az U19-es válogatottnak, emellett a Magyar Kupában a Zalaegerszeggel csaphattunk össze. Nagy utat tettünk meg, hiszen az idény előtt a sok távozó miatt gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeni az építkezést. Az átigazolásoknál meg volt kötve a kezünk, ugyanis nem igazán versenyezhettünk a többi NB III-as klub ajánlatával. Ennek köszönhetően az ificsapat több tagjának adtunk bizonyítási lehetőséget, ők pedig éltek a sansszal.

Hivatalos Kaposvári Rákóczi FC/Facebook

– A hírek szerint a mostani szezon előtt sem alakult zökkenőmentesen a felkészülés.

– Így igaz, ha jól emlékszem, tíz futballista igazolt el tőlünk, emiatt fiatal átlagéletkorú együttessel vágtunk neki a bajnokságnak. A szurkolók nagy örömére helyi játékosok alkották a keret nyolcvan százalékát. Főleg az ősz második fele sikerült jól, hiszen ekkor tizenkét meccsből csupán kettőt veszítettünk el, és az Iváncsa és a Ferencváros ellen is csak minimális különbséggel maradtunk alul. Hatodik helyen telel a gárda a Délnyugati csoportban, szerintem a bajnokság végén a dobogó környékén fog zárni a Kaposvár. Egy működőképesnek tűnő folyamatot indítottunk el, ha a játékosok fejlődése töretlen marad, akkor néhány éven belül feljuthat a csapat az NB II-be.

– Tavasszal sem marad kispad nélkül, mivel a Csornát irányítja. Úgy fest, nem fél a lehetetlennek tűnő küldetésektől, ugyanis új alakulata utolsó helyen áll.

– Valóban, a mindennapok során is keresem a kihívásokat, például a Testnevelési Egyetemen jelenleg két mesterképzésen, a labdarúgó szakedzőin és a testnevelő tanárin veszek részt, továbbá jövőre a doktori iskolát tervezem megkezdeni a sporttudományok terén. Visszatérve a Csornára, nem titok, hogy Családi János elnök úr többször felvette velem a kapcsolatot, és most úgy alakult, hogy egymás tenyerébe csaptunk. Motivált vagyok, ha itt jó munkát végzek, akkor biztos vagyok benne, hogy több csapat érdeklődését felkelthetem.

Hivatalos Kaposvári Rákóczi FC/Facebook

– Az sem riasztotta el, hogy elég távolinak tűnik a bennmaradás.

– Ha meghosszabbítanánk az NB III-as tagságunkat, az egy olyan csoda lenne, amely az életben csak egyszer fordul elő. Nyilván nem tettünk le erről, de azért egy hosszabb távú projektben gondolkodunk. Fontos lenne egy jó rajt a ZTE II ellen, ha ez összejönne, akkor ebből erőt meríthetnénk. Szabad kezet kaptam a vezetőktől, mindenképpen egy olyan csapatot szeretnék irányítani, amely egy pillanatra sem adja fel a küzdelmet. Kellenek az eredmények ahhoz, hogy a fiúk érezzék, nem hiába dolgoznak az edzéseken.

– Ilyen szituációban mennyire nehéz motiválni a futballistákat?

– A Csornának már az előző idénye sem alakult valami fényesen. Akadnak olyan labdarúgók, akik a másfél éve tartó sikertelenség miatt elveszítették a hitüket. Tőlük elköszöntük, mivel új szemléletre van szükség. Azok, akik maradtak, már nem tekintenek vissza a kevésbé sikeres időszakra. Szűkösebb keret áll a rendelkezésemre, ebből kifolyólag a korábban kevesebb lehetőséghez jutó játékosok akár főszereplőkké is válhatnak.

– Már javában zajlik a felkészülés, milyen benyomásai vannak a csapatról?

– Többet kaptam, amit előzetesen vártam. A srácok labdabirtoklásra épülő technikás futballal rukkoltak elő az eddigi edzőmeccseken, ami elődeim, Németh Szabolcs és Urbán Flórián érdeme. Persze ezek az erények nem elegendőek, ezek mellett mindenképpen szükség van többek között a harciasságra.

– Gondolom szeretne erősíteni, de ez a Csorna aktuális helyzetét figyelembe véve nem tűnik egyszerű feladatnak.

– Igen, akadt olyan kiszemelt, aki a tabellán elfoglalt pozíció miatt utasította vissza a megkeresést. Utólag már nem bánom, hiszen egy ilyen játékos, aki meghátrál emiatt, nem biztos, hogy segített volna nekünk. Alaposan tanulmányozom a szóba jöhető futballistákat, és 20 évnél idősebb labdarúgót nem igazán tervezek igazolni. Eddig Kovács Pétert és Szalka Mátét szerződtettük, rajtuk kívül még egy korábbi utánpótlás-válogatott van képben, ő a védekezésben lehet kulcsfigura.

– A városban milyen szerepet tölt be a futball?

– A gyengébb szereplés ellenére sem pártoltak el a szurkolók a csapat mellől. Olyan nézőszámok voltak a Csorna hazai meccsein, amelyeket nevesebb klubok is megirigyelhetnének. Az infrastruktúra kifogástalan, minden adott ahhoz a minőségi munkához.

– A héten lett 40 esztendős, vagyis fiatal edzőnek számít. Milyen célok lebegnek a szeme előtt?

– A jövőben is a felnőttfutballban akarok bizonyítani. Az Illés Akadémián eltöltött évek meghatározóak voltak, az ott tanultakat igyekszem minden állomáshelyemen kamatoztatni. Folyamatosan képzem magam, a legmagasabb edzői képesítést szeretném megszerezni. A játékosokhoz hasonlóan én is folyamatosan fejlődni akarok, ez motivál.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC