nb1.hu

Ezért nem kell túllihegni a kapott gól nélküli meccseket – interjú

Az FTC kapusa, Varga Ádám jó érzésekkel tér vissza Kecskemétre.

Sokat kivett a Fradiból a Puskás Akadémia elleni maratoni kupameccs, a csapat kerete mégis inkább előre lépett a találkozóval, mint hátra. Interjú az FTC kapusával, Varga Ádámmal, akinek már készült a cetli a tizenegyespárbajra.

Egy vaskosabb mozifilm idejét töltöttétek a pályán a Puskás Akadémia elleni kupameccsen. Mennyit vett ki belőletek a találkozó?
Valóban nem ez volt a legjobb forgatókönyv, hiszen sok meccsünk van, és igyekszünk minél többet rotálni, hogy frissen tartsuk a keretet. Ez a meccs nem illett ebbe a képbe, de ez benne van. Ezért is szeretjük a kupát, mert minden egy meccsen dől el, és egy ilyen kimenetel is bármikor benne van. A szurkolók élvezetes meccset láthattak, sok góllal, az pedig nagy öröm, hogy mi tudtuk megnyerni. Sok energiát kivett belőlünk a meccs, de az eredmény kárpótol érte.

Közel két és fél pályán töltött óra

Ezzel együtt több olyan játékosotok is visszatért, akire a közelmúltban nem számíthatott a stáb. Ha ezt is figyelembe vesszük, összességében előrébb vagy hátrébb vagytok ezután a meccs után a keret állapotát nézve?
Azt gondolom, hogy előrébb. Adama Traoré újbóli játéka nagyon fontos volt, hiszen meghatározó embere a csapatunknak, de a többiek is sokat hozzá tudnak majd tenni. Véleményem szerint, ha összességében nézzük, több volt a pozitívum a mérkőzésben, mint a negatívum.

Az Újpest elleni clean sheet után ezúttal 3 gólt kaptál. Ez még akkor is két erősen különböző élmény, ha egyik találatot sem lehet a te nyakadba varrni. Hogy dolgozza fel ezt a kapuslélek?
Erre fel kell tudni készülni, a kapusposzt ilyen: egyszer fent, egyszer lent. Vannak olyan meccsek, ahol minden szituáció úgy alakul, hogy védhető lövéseket kapsz, de olyanok is, ahol annak ellenére kapsz 3 gólt, hogy ugyanolyan elánnal álltál bele. Ezért sem kell túllihegni egy kapott gól nélküli meccset, mert egy ilyen is jöhet utána. Ugyanakkor ez a 3 kapott gól sem a világ vége, ezt sem kell túlgondolni, pláne, hogy győztesen jöttünk ki a meccsből. Továbbra is koncentrálok arra, hogy minél inkább segíteni tudjam a csapatot.

Fejben készültél már a büntetőpárbajra?
Meccs közben nincs idő erre gondolni, de a stáb már elkezdte előkészíteni a Puskás rúgóinak statisztikáját. Ők fel voltak készülve hasznos plusz információkkal számomra, illetve természetesen a meccs előtt is gondoltak erre az eshetőségre, és elvégezték az ezzel kapcsolatos munkát. Így a mérkőzés közben nekem nem kellett ezen gondolkodnom.

Lett volna kulacsra ragasztott cetli, vagy hasonló trükk, ha arra kerül a sor?
Igen, ha eljutunk a tizenegyesekig, kaptam volna egy kis papírt a hasznos infókkal, amit a kulacsomra, vagy valahova a kapu közelébe tettem volna. De azért jobb így, hogy még a hosszabbítás végén meg tudtuk nyerni a meccset.

Visszatérés a tavalyi szenzációs sikerek helyszínére

Hétvégén az ellen a Kecskemét ellen játszotok bajnokit, amelynek a tavalyi sikerének te is részese voltál. Milyen fogadtatásra számítasz?
Nagyon kellemes emlék számomra a kecskeméti évem. Sok barátot szereztem ott, az Újpest elleni bemutatkozásom után több játékos és szurkoló is írt nekem, hogy gratuláljanak. Várják a hétvégi találkozást is, én pedig mindig szívesen megyek a Széktói Stadionba, úgyhogy azt hiszem, pozitív fogadtatásban lesz részem.

És milyen mérkőzést vársz? Tavaly a Fradi három meccsen 1 pontot szerzett a KTE ellen, idén viszont a lilák elmaradnak a tavalyi, szenzációs teljesítményüktől.
Valóban, de az egy elképesztő év volt, nem elvárható tőlük, hogy idén is minden ugyanúgy menjen. Nagyon nehéz meccsre számítok, ismerem az ottani stábot, rendkívül precízen dolgoznak, mindig alaposan kidolgozzák a taktikát és a meccstervet. A Kecskemét hazai pályán mindig veszélyes, de a csapatunk kvalitásának fényében a győzelemért megyünk majd ki a pályára.

Jelenthet előnyt számodra, hogy a keretük nagy részét volt csapattársként jobban ismered?
Valamennyit igen. Minden meccs más és más szituációkat hoz, de valóban jobban ismerem a támadóik szokásait: hogy milyen cseleket, lövéseket szeretnek. Ebből a szempontból valóban lehet egy kis előnyöm, de ez önmagában persze nem garancia a sikerre.

Dibusz Dénes a hírek szerint záros határidőn belül felépül. Hogy érzed, a bemutatkozásoddal mennyivel kerültél közelebb ahhoz, hogy komoly konkurensként kelljen számolnia veled?
Eddig én is pozitívan élem meg a teljesítményemet, aminek nagyon örülök, de egyúttal a helyén is kell ezt kezelnem. Jó meccseim voltak, de Dénes most a válogatott első számú kapusa, a Fradi csapatkapitánya, jelenleg ő még egy más szint. Azon vagyok, hogy minden lehetőséget megragadjak, ezzel remélhetőleg az ő teljesítményét is ösztönzöm. Ez kölcsönös, ami a csapatnak hasznára van, azt viszont nem hinném, hogy ezzel a pár mérkőzéssel jelentősen megváltozott volna a helyzet a kapusposzton.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC