nb1.hu

Döbbenetes balhék a magyar megyei fociból: a 25 éves eltiltás tényleg elképesztő

Tornádóként söpört végig a magyar sportsajtón Bognár Pál ügye. A Bács-Kiskun megyei III. osztályban szereplő Bácsborsód kapusát példátlanul hosszú időre, 25 évre tiltotta az MLSZ: a Katymár elleni, hétvégi mérkőzés 77. percében egy reklamálásnál előbb sárga, majd piros lapot kapott Fehérvári Patrik játékvezetőtől, majd megindult a bíró felé, aki erre lefújta a találkozót. Bognárnak több sem kellett: fogta magát, és válaszul nagy pofont adott Fehérvárinak.

A Sportal beszámolója szerint Fehérvári rendőrt hívott, majd a hivatalból kiérkező mentősöknek azt mondta, semmi baja sincs – ennek ellenére a mérkőzésről hazafelé tartva bement a kórházba, a látlelet pedig nyolc napon belül gyógyuló duzzanatot és véraláfutás mutatott. Bognár ezért kapta a nagyon súlyos eltiltást – az esethez tartozik ugyanakkor, hogy Fehérvári egy nappal később az NB III-ban az Újpest II-Karcag találkozót vezette.

Bognár és a Bácsborsód fellebbezett az MLSZ-nél, úgyhogy egyelőre nem biztos, hogy a 46 éves kapus legközelebb csak 2048-ban, azaz 71 évesen léphet pályára.

Az ügy kapcsán tíz olyan balhét gyűjtöttünk össze az utóbbi évek magyar megyei focis világából, amiket szinte kitalálni sem lehetne, mégis igazak.

A szurkolók beszaladtak a pályára, megütötték a játékost, majd elrohantak a kocsmába

Idén májusban a Somogy megyei I. osztályú Toponár-Kadarkút meccset a 71. percben félbe kellett szakítani. Történt ugyanis, hogy 3-1-es toponári vezetésnél két részeg hazai szurkoló beszaladt a pályára, elkezdték fenyegetni a Kadarkút játékosait, és közülük az egyiket, Kovács Krisztiánt egy sörösdobozzal fejbevágták.

A kadarkútiak edzője, Pandur Ádám lehívta a játékosait a pályáról, nem folytatták a mérkőzést – azonnal hívták viszont a rendőröket, majd feljelentést tettek.

A hatóságok gyorsan cselekedtek: hamar megtalálták a két szurkolót, az egyik helyi kocsmából vitték el őket kihallgatni. Az ügy nyáron folytatódott, a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádirat alapján az ügyészség a Kovácsot megütő szurkolóval szemben felfüggesztett szabadságvesztésre, társával szemben pénzbüntetésre, mindkettejük vonatkozásában pedig sportrendezvény látogatásától való eltiltásra tett indítványt.

Tarkón fejelte a sporit, mégis olcsón megúszta

Azt, hogy Bognár Pál esete mennyire nem szokatlan, egy 2017 májusi ügy is tökéletesen mutatja.

A Békés megye III. osztályban a Mezőmegyer a 45. percben 2-0-ra vezetett a Kamut vendégeként, amikor Zahorán János játékvezető kiállította Juhász Krisztiánt a kamutiaktól. Ezt vonta kérdőre a játékos csapattársa, a kispadon helyet foglaló Djabbar Mohamed, aki ezért cserébe piros lapot kapott.

A 48 éves Djabbarnál ekkor szakadt el a cérna: odament Zahoránhoz, és erőből tarkón fejelte őt.

Az MLSZ ötéves eltiltást osztott ki, ami 2022. május 9-én lejárt, ám Djabbar azóta sem lépett pályára.

Fogalma sincs az asszisztensnek, hogy melyik csapat játékosa ütötte meg őt

A közelmúltban több abszurd eset is történt. Idén szeptemberben például arról számoltunk be, hogy a Nógrád megyei III. osztályban a sereghajtó Légénd a Bercel otthonába látogatott. A mérkőzés hajrájában, 2-1-es hazai vezetésnél komoly tömegjelenet alakult ki, ami során az egyik asszisztenst megütötte valaki.

Az asszisztens viszont nem tudta beazonosítani, hogy melyik csapat játékosa volt az elkövető – végül Trubin Balázs játékvezető mindkét csapatból kiállított két-két játékost, többek között a két kapust, majd véget is vetett a mérkőzésnek.

Az MLSZ a hazaiaktól Turi Andrást az év végéig eltiltotta, míg a vendégektől Oláh Alex és Oláh Boldizsár játékjogát felfüggesztette.

A pisztolyos balhé

Tavaly novemberben, a Győr-Moson-Sopron megyei III. osztály tartalékbajnokságában rendezett Pér-Tényő (2-0) meccsen a vendégek egyik, a találkozóra nem nevezett játékosa, Tóth Krisztián játék pisztolyt fogott az asszisztensre – az esetről fotó is készült.

Tóth az eset után így nyilatkozott:

„Szeretném leszögezni, hogy részemről egyértelműen a viccelődés állt a cselekedetem hátterében, senkit nem volt szándékomban bántani, senkinek nem akartam ártani! A pisztoly egy labdarúgó kisfiánál volt, tőle került hozzám, csupán egy műanyag játék pisztoly, semmi különös. Ott a helyszínen fel sem merült bennem, milyen következményei lehetnek a meggondolatlan bolondozásnak, amit már aznap megbántam. Nagyon sajnálom, óriási butaság volt ezzel gondot okozni másoknak, magamnak és a sportágnak.”

Az MLSZ Győr-Moson-Sopron megyei igazgatósága nem találta viccesnek a cselekedetet, és a játékost minden labdarúgással kapcsolatos sporttevékenységtől végleg eltiltotta.

Soha ne dugd el a labdát!

2022 áprilisában a Nógrádsipek a Varsányt fogadta a Nógrád megyei III. osztály rangadóján.

A vendégek 3-2-re vezettek, amikor egy hazai bedobásnál néhány varsányi szurkoló úgy döntött, segít egy picit a csapatnak azzal, hogy eldugja a meccslabdát és húzza az időt. A nógrádsipekiek egyik játékosa ezt nehezményezte, amiből konfliktus alakult ki – a szurkolók előbb mellkason találták őt a labdával, majd a pályára rohanva fejbe is rúgták.

Gecse Zoltán játékvezető ezt követően lefújta a mérkőzést, a három pontot pedig a Nógrádsipek kapta. Hogy a szurkolók milyen büntetést kaptak, arról hivatalos információ nem jelent meg.

Amikor a 40 méteres sprint sem számít

2017-ben, a Komárom-Esztergom megyei II. osztályban rendezett Bokod-Környe rangadón a bokodiak 42 percnyi játék után 2-0-ra vezettek, ám az egyébként is feszült hangulat ekkor a tetőfokára hágott.

A vendégek védője, Pankotai Csaba sárga lapot kapott, ami után folytatódott volna a mérkőzés, ám testvére, Pankotai Zoltán tovább reklamált, amiért Tamási Péter játékvezető kiállította őt.

A testvéri szívnek több sem kellett: Pankotai Csaba egy 40 méteres sprint után hátulról combon rúgta Tamásit, majd arcon is ütötte. Tamási nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Pankotai ötéves eltiltást kapott, ami 2022-ben ugyan lejárt, ám azóta sem lépett pályára.

Az öklös öt, a bójás három évet ért

Hogy Bognár eltiltása valóban túlzottnak nevezhető, az két, egyaránt 2021 novemberi esetből is kiderül.

A Tiszatelek a Tiszaeszlárt látta vendégül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bajnokság III. osztályában. A mérkőzés a 43. percben félbeszakadt, hiszen a hazaiak egyik játékosa, Kiss István előbb sárgát, majd pirosat kapott, erre pedig úgy reagált, hogy ököllel arcon ütötte, majd meg is rúgta a játékvezetőt. Kiss öt évet kapott az MLSZ-től, 2026. december 31-ig nem léphet pályára.

A Győr-Moson-Sopron megyei III. osztályban a Nagylózs már 5-0-ra vezetett a Fertőszéplak otthonában, amikor a 84. percben a játékvezető egy reklamálásnál kiállította a hazaiak egyik játékosát. A feldühödött fertőszéplaki ezt követően fogott egy, a pálya vonalazása helyett szolgáló bóját, a játékvezetők felé dobta, majd meg is akarta verni őket. A játékost az MLSZ 2024. június 30-ig tiltotta el.

A nők sem bírtak magukkal

2021 májusában a Békésszentandrás a Szabadkígyóssal játszott a megyei II. osztályban.

Ahogy arrol a newjsag.hu is beszámolt, 3-1-es állásnál, a 84. percben jött a botrány: egy szabadkígyósi szöglet után perpatvar alakult ki, aminek egyik első mozzanataként a nézők soraiból nők – minden bizonnyal az érintettek családtagjai – rohantak a pályára.

A dulakodás végül nem rájuk, hanem a férfiakra maradt: a répáról szóló orosz népmeséhez hasonlító huzavonában fojtogatás és több ütés is történt, ám végül mindenki megúszta viszonylag olcsón, hiszen Milek Bence, Sebestyén Máté és Ökrös Dávid (Szabadkígyós), valamint Szabó Ferenc, Lós István és Szabó Máté (Békésszentandrás) is „csak” 3-3 mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Visszatámadt a spori

2018-ban, a Heves megyei III. osztályú Detk-Egercsehi mérkőzés 36. percében Bodó István játékvezető kiállította Balázs Dénest, az Egercsehi játékosát.

Balázs nem akarta elfogadni a döntést, majd előbb szóváltásba, nem sokkal később pedig verekedésbe keveredett Bodóval. Sérülést egyikük sem szenvedett, ám az MLSZ lesújtott: a játékost nyolc, a bírót hat hónapra tiltotta el.

A 2×30 perces meccs

Végezetül jöjjön az egyik legfrissebb, egyben szintén nagy visszhangot kiváltó történet.

Idén szeptemberben, a Nógrád megyei II. osztályban a Varsány (igen, a Nógrádsipek elleni labdaeldugós Varsány) a Karancsalját fogadta, a találkozó végeredménye 1-1 lett. A mérkőzés eredetileg 14 órakor kezdődött volna, ám 30 perces csúszással indult, mivel a vendégek otthon hagyták a játékengedélyeket.

A közjáték miatt mindkét félidő csupán 30 percig tartott, ugyanis Zsélyi Csaba játékvezető 16 órakor már a Karancsberény-Karancslapujtő II összecsapáson fújta a sípot, ennek köszönhetően pedig állítólag alapból kétszer 35 perccel kalkulált.

Zsélyi azóta is folyamatosan szerepet kap játékvezetőként, ugyanakkor úgy tűnik, nem ússza meg a balhékat – a top10-es listánkról épphogy kiszoruló sztoriról néhány sorral lejjebb lehet olvasni…

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC