nb1.hu

BMTE: „Itt egy év alatt annyit fejlődtem, mint anno Németországban”

Interjú Beke Péterrel.

Nagy meglepetésre bejutott a MOL Magyar Kupa elődöntőjébe a másodosztályú Budafoki MTE, amely a legjobb 8 között a Kisvárdát győzte le. A fővárosi csapat sikeréből góllal és gólpasszal vette ki a részét Beke Péter, aki mindeközben az NB II-ben is gólerősen kezdte az újévet. A fiatal támadóval beszélgetett az NB1.hu. 

Komoly nézőszám és atmoszféra jött össze a Promontor utcában a Kisvárda elleni kupamérkőzésen. Volt már részed ilyen hangulatban budafoki pályafutásod alatt?

Valóban kivételes volt a hangulat a kupameccsünkön. Talán egy hasonlót tudok felidézni, tavaly télen szintén nagyon sokan voltak a Vasas elleni meccsünkön, akik akkor vezették az NB II-t. A hangulat viszont tényleg most volt a legjobb, rengeteg támogatást kaptunk a szurkolóktól, a csapat pedig nagyon egyben volt, szerintem ezek voltak a sikerünk fő okai.

Ősszel is rugdostad a gólokat, tél óta viszont bombaformában vagy. Hogy érzed, mi ennek az oka?

Sajnos egy influenzás megbetegedéssel kezdődött a januárom, így nem tudtam a terv szerint elkezdeni a felkészülést. Ebből viszont sikerült kilábalni, és az edzőtáborunkban, valamint az előszezonban is nagyszerű munkát végeztünk. Szerencsére sikerült megtalálnom a góllövő cipőmet, amihez viszont kell egy nagyszerű csapat és stáb is. Emellett azt mondhatom, hogy a magánéletem is rendben van, szerintem ezek a dolgok együttesen kellettek ahhoz, hogy most jól menjen a játék.

Az augusztusban kinevezett Mátyus Jánossal beindult az együttes szekere, egyre távolabb kerültök a kiesőzónától. Miben tudott változást hozni az új vezetőedző?

Nehéz lenne bármit is kiemelni. Talán azt mondanám, hogy nagyon jó csapatszellemet és felszabadult öltözői hangulatot tudott teremteni. Jó közösséget alkotunk, és ez a pályán is meglátszik. Jó érzés, hogy nem csak „munkatársak” vagyunk, hanem komoly baráti kapcsolatok is kialakultak az öltözőben. Az edzéseken és a mérkőzéseken kívül is sok időt töltünk együtt, sokat beszélgetünk egymással, gyakran eljárunk közös programokra, ezeknek a játékunkban is megmutatkozik az eredménye.

A csapatszellem a Kisvárda elleni negyeddöntő végén is megmutatkozott. Amikor kisebb dulakodás alakult ki a várdai játékosok és Mátyus János között, a kispad egy emberként kelt a védelmére. Ekkor már te is a padon voltál, mennyit láttál az eseményekből?

Ez így van, kis túlzással az egyetlen voltam, aki ülve maradt a kispadon, mert éppen be voltam görcsölve, ezért esélyem sem volt felugrani. Az ilyen afférok benne vannak egy futballmérkőzésben, megvédtük az edzőnket és egymást, de nincs ezzel probléma, nem kell ennek túl nagy jelentőséget tulajdonítani.

A Vasast kaptátok az elődöntőben, akik papíron a leggyengébb ellenfél a háromból, de épp ti vagytok a legjobb példa, hogy nem mindig érvényesül a papírforma. Mit szóltatok a sorsoláshoz?

A Magyar Kupa legjobb négy csapata között már nincsenek gyenge csapatok. Sőt, a papírforma szerint másodosztályú csapatként mi számítunk a leggyengébb együttesnek, és valóban, a Kisvárda ellen is sikerült bizonyítanunk, hogy nem ez a fontos. Örülünk, hogy itt vagyunk, ugyanúgy készülünk a következő kihívásra, függetlenül attól, hogy ki az aktuális ellenfél. Nem volt különösebb reakció a csapat részéről, bárkit kaptunk volna, ugyanúgy állnánk hozzá. Egy hónapunk van a Vasas elleni elődöntőig, addig felkészülünk, aztán kimegyünk a pályára és remélem, legyőzzük őket.

Ha valaki az év elején azt mondja, hogy kupaelődöntősök lesztek, mit szóltál volna?

Az eleje óta így álltam ehhez, sőt, most is azt mondom, hogy szerintem még tovább is tudunk menetelni. Csupa nehéz meccsünk volt a kupában, kezdve a legelső, Bölcske elleni mérkőzéssel. Nem ez volt a legfőbb cél, amit kitűztünk a szezon elején, de nagyon boldog vagyok, hogy ezt elértük, és hiszek benne hogy még tovább tudunk jutni. Az viszont igaz, hogy ha valaki a szezon elején mondja ezt nekünk, akkor lehet, hogy nevetünk egy jót.

A saját mutatóidhoz mit szólsz? 21 meccsen 10 gól és 4 gólpassz áll a neved mellett az NB II-ben, ez egy középcsapat támadójaként közel sem rossz teljesítmény.

A csatárokat mindig a góljaik alapján ítélik meg. Miután hazajöttem Hamburgból, bíztam benne, hogy jó éveim lesznek. Szerencsére jó úton kezdtem el haladni, ami fontos nekem is és a csapatnak is. Örülök, hogy a kupában is 3 meccsen 3 gólt tudtam szerezni, de a legboldogabb amiatt vagyok, hogy az egyéni jó teljesítményemmel a Budafok sikereihez is hozzá tudok járulni.

Fiatal korodban négy évet töltöttél a HSV együttesénél. Milyen tapasztalatokkal tértél haza Hamburgból?

Egy labdarúgó, amikor elkezd focizni, onnantól kezdve lépcsőfokonként építi a karrierjét, és vele a saját karakterét is. Örülök, hogy a legjobb időben, utánpótlás-korban lehettem egy olyan komoly csapatnál, mint a Hamburg, és hogy ott tanulhattam meg az alapokat. De rengeteget tanultam itthon is, Budafokon kezdtem el felnőtt szinten játszani, ami egészen más, mint az utánpótlás. Nagyon sokat léptem előre itt is, mondhatjuk, hogy ebben az egy évben annyit tudtam fejlődni, mint annak idején Németországban.

Vágysz még külföldre?

Szerintem minden labdarúgónak az az álma, hogy európai topcsapatokban játsszon, így nekem is. Viszont még rengeteg dolgot kell tennem és tanulnom ahhoz, hogy ezt elérhessem. Természetesen nekem is ez a célom, illetve az, hogy egyszer majd magyar válogatott is lehessek.

És ha magyar élvonalbeli csapat jelentkezne be érted, mit szólnál?

Ahogy mondtam, az az álmom, hogy topligás csapatban szerepelhessek, ehhez ideális következő lépcsőfok lenne a magyar élvonal. Mindent megteszek, hogy fokozatosan egyre előrébb tudjak jutni, most viszont csak az lebeg a szemem előtt, hogy minél jobban és eredményesebben futballozzam, és segíteni tudjam a Budafokot a céljai elérésében. Jelenleg csak erre koncentrálok, a többiről majd akkor lesz értelme beszélni, ha eljön az ideje.

Gonosz kérdés: benne van a pakliban, hogy a csapat kiesik az NB II-ből, viszont elhódítja a Magyar Kupát. Aláírnád?

Dehogy, semmiképp! Biztos vagyok benne, hogy nem esünk ki az NB II-ből, abban viszont nem, hogy egy kupagyőzelemmel nem fogunk a nyáron az Európa-konferencialiga selejtezőjében szerepelni.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek