nb1.hu

„A 6:3 forradalmi, a 4-0 semmit nem jelent” – brit szaktekintély a magyar-angolról

Jonathan Wilson szerint Eb-csoportmásodikként 16 közé jut a Rossi-csapat, Szoboszlait is véleményezte.

Jonathan Wilson, a Futballforradalmak című taktika- és stratégia-történeti könyv szerzője a Football Forum Hungary 2024 konferencián járt Budapesten. Az NB1.hu-nak adott interjújában a 6:3-as és a 4-0-s Anglia elleni magyar győzelmekről, Marco Rossi csapatának a taktikájáról és Szoboszlai Dominik Liverpooljáról is beszélt.

2020-ban írtad A magyar futball aranykora című könyvet a virágzó magyar futballkultúra történetéről, amely az ajánló szerint „a II. világháború előtt forradalmasította a modern labdarúgást és egy új korszakot indított el a sportágban”. Milyen élmény volt a könyv megírása?
Imádtam. Úgy gondolom, sok szempontból ez volt a legélvezetesebb munkám. A könyveim többsége olyan információk összegyűjtéséről szól, amelyek már léteznek, és ezeket új érvekké, szerkezetekké alakítom át. A könyvet már olyan régen írtam, hogy a címére már nem is emlékszem. Ebben valódi újdonságokat fedeztem fel, archívumokat vizsgáltam, és olyan emberekkel beszéltem, akikkel korábban senki nem foglalkozott. Újságíróként, történészként ez a munka elképesztő izgalmat és elégedettséget jelentett a számomra.

Jonathan Wilson Forrás: facebook.com/fradimuzeum
Jonathan Wilson / Forrás: facebook.com/fradimuzeum

A magyar és az angol futball történelmét tekintve kikerülhetetlen a londoni 6:3, az évszázad mérkőzése. Már korábban is beszéltél arról, hogy ez a hatalmas vereség fordulópontot jelentett Anglia számára. Miért?
Mert előtte Anglia rendkívül önelégült és konzervatív volt. A 6:3 azt eredményezte, hogy az angolok újraértékelték a saját futballjukat, megvizsgálták, hogy mi ment félre, és ez vezetett egy forradalmi évtizedhez. Ha megnézzük az angol futballt 1953-tól 1963-ig, hirtelen megjelent Bill Shankly, és vele együtt több nagyszerű, forradalmi brit edző. Úgy gondolom, hogy a 60-as évek voltak a legjobbak az angol futballban. Nyilvánvalóan a világbajnokság miatt, de abban a tekintetben is, hogy mennyi különböző bajnokunk volt, ez egy nagyon versenyképes évtized volt. Magyarország ráébresztett minket, hogy a problémát orvosolni kell.

Volt egy ennél nagyobb különbségű magyar győzelem is, 2022 júniusában Magyarország 4-0-ra győzött Wolverhamptonban Anglia ellen a Nemzetek Ligájában. Mire gondoltál a mérkőzés után? Ez a mérkőzés is fontos volt Anglia jövője szempontjából?
Nem hinném. A 6:3 nyilvánvalóan az egyik legnagyobb mérkőzése az angol futball történetének, de a 0-4 nem, méghozzá a kimerültség miatt. Egy COVID-szezon utáni mérkőzésről beszélünk, ahol a játékosok, de még az újságírók is kimerültek voltak.

Senki sem akart ott lenni, nagyon rosszul játszott a csapat, és megérdemelten kaptunk ki a jól játszó magyar válogatottól. De én nem igazán aggódtam emiatt.

Sok kritika érte Southgate-et, mint ahogy a szövetségi kapitányt most újra bírálják (legutóbbi három meccsén nem tudott nyerni a válogatott – a szerk.). Természetesen, ha kikap a csapatod hazai pályán, bárki is az ellenfél, akkor kritizálni fogják az edzőt. De angol szemszögből tudatában kell lenniük annak, hogy a válogatott labdarúgói a 0-4-es meccs előtt nagyon hosszú ideig, folyamatosan heti három meccset játszottak. Mindenki teljesen kimerült, mindenki szabadságra ment. Rászámoltak Angliára ezen a mérkőzésen, de igazából ez nem jelentett semmit.

Milyennek látod azóta a magyar válogatottat és a Marco Rossi szövetségi kapitány által alkalmazott 3-5-2-es taktikát?
Őszintén szólva, nem láttam elég mérkőzést ahhoz, hogy részletes véleményt formáljak. De amit láttam, az nagyon lenyűgöző volt. Tetszett, ahogyan erőfölényt próbáltak létrehozni, nyilvánvalóan egy nagyon masszív csapatról van szó.

Egyértelműen arra számítok, hogy a magyarok a második helyen végeznek a csoportjukban, valószínűleg Németország mögött. Skóciát könnyedén meg kell verniük, de Svájc ellen is magyar győzelmet várok. Szerintem Magyarországtól a a 16 közé jutás a legkevesebb, amit elérhet az Eb-n.

Aztán majd meglátjuk, hogyan alakul a sorsolás és a folytatás.

A magyar szurkolók első számú kedvence, sokak példaképe lett Szoboszlai Dominik, mióta a Liverpoolban és a válogatottban is rendre jó teljesítményt nyújt. Mit gondolsz az első angliai évéről, és az utóbbi hetekről, amelyek nem sikerültek jól sem neki, sem a csapatnak?
Zseniálisan kezdte a szezont, az első három-négy hónapban tényleg ragyogóan játszott, fantasztikus gólokat lőtt. A Liverpool ebben a szezonban újraszervezte a keretét. Szoboszlai Dominik mellett a Vörösök megszerezték Alexis Mac Allistert, illetve Curtis Jonest, aki szerintem szeretett volna többet játszani. Henderson és Wijnaldum távozott, Thiago a sérülése miatt nem játszott.

Fotó: Peter Byrne/PA Images via Getty Images

Most láthatjuk, hogy Mac Allister valószínűleg kulcsszerepet fog játszani a Liverpool jövőjében, még hosszú ideig, csakúgy, mint Szoboszlai, ők mindketten nagyon fiatalok még. Moises Caicedót és Romeo Laviát szerette volna megszerezni a Liverpool, de nem volt rá pénze, de jött Szobo, és remekül teljesített. Szerintem ha Szoboszlai újra a régi formájába lendül, és Mac Allister, illetve Endo is a jobbik arcát mutatja, akkor Klopp vezérletével nagyon jól hajrázhat még idén is a Liverpool. Miközben azért a Manchester City a bajnoki aranyérem első számú esélyese.

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC