nb1.hu

Vasas: rendhagyó felkészülés – reakció

Új kihívások előtt a szakmai stáb.

ÍME, A VASAS HÍRE:

Téli edzésprogramunkat ezúttal szakmai szemszögből, Vég András erőnléti edző segítségével mutatjuk be.

Nem szokványos menetrend szerint alakul az őszi és a tavaszi félév közötti időszak az európai futballvilágban. A hosszúra nyúló bajnoki holtszezon szakértelmet igénylő tervezést igényel annak érdekében, hogy a tavaszi kezdésre megfelelő versenyformába kerüljön a csapat. A világbajnokság miatt sűrű volt az utolsó hetek programja, de csapatunk erőnléti állapota ideálisnak bizonyult, ellenfeleink fizikailag nem tudtak fölénk kerekedni a hajrában, ennek is köszönhető, hogy bár a tabellán elfoglalt pozíciónk nem változott, de győzelemmel zárhattuk az őszi szezont, a mezőny pedig sűrű.

– Egyértelmű, hogy a meccsterhelésnél nincs megfelelőbb erőnléti edzés a játékosok számára, ám jelen helyzetben alternatív megoldást kellett találni a mérkőzések kiváltására – avat be minket a részletekbe Vég András, a Vasas Futball Club erőnléti edzője. 

– A felborult versenynaptár új kihívások elé állította a klubok szakembereit, hiszen az utolsó őszi és az első tavaszi forduló között tizenegy hét telik el, ami majdnem három hónap hosszúságú bajnoki szünetet jelent. Olyan optimális megoldást kerestünk, mely a lehető leghatékonyabban képes a játékosok erőnléti képességeit megőrizni, és emellett a mentális frissesség megőrzésének és megújulásának is kellő teret biztosít.

A fentieknek megfelelően az utolsó bajnoki mérkőzést követően labdarúgóink két hetes pihenőre tértek, november 28-án pedig újra elindultak a csapatedzések, tulajdonképpen megkezdve a téli felkészülést.

– A három hetes periódusban az extenzív – tehát alacsonyabb terhelésű – fizikai edzésmunkából fokozatos szintemelkedés történt az intenzív terhelés felé. A gyakorlatban ez a hosszabb távú, kevésbé nagy sebességű futógyakorlatokból folyamatos átmenetet képzett a rövid idejű, 80-100%-os sprintgyakorlatokig. A heti program felváltva tartalmazott szimpla, illetve dupla edzést magába foglaló napokat, melyek során az összetett napi munkában labdás gyakorlatok is voltak és az erőnlét fejlesztése is fókuszban volt. A reggeli aktivitások alkalmával az aerob állóképesség fejlesztéséről idővel áttértünk az anaerob terhelésre, végül a gyorsasági, dinamikus terhelésre fektettünk hangsúlyt.

A labdás edzések posztspecifikus gyakorlatokból álltak és az adott napra meghatározott játékelem finomhangolására épültek. A futáscentrikus edzések mellett preventív erősítő edzéseket végzett a csapat a Fáy utcai Sportcentrumban található eszközparkunk használatával. Ezek a gyakorlatok a későbbi nagyobb terhelésekkel és külső behatásokkal szemben teszi ellenállóbbá az izomzatot, melyek által bővül annak erőkifejtése és a tűrőképességi spektruma. 

A preventív jellegű program a felkészülési program egyik legfontosabb szegmense, hiszen ezáltal a bajnoki szezon közbeni sérülések kialakulásának jelentős százalékát lehet megelőzni.

Az év végi menetrend december utolsó két hetével zárul, mely tudatosan ötvözi az azt megelőző öt hét aktív és passzív szakaszait. A két utolsó hét programjának összeállításakor az volt a célunk, hogy az elvégzett munka pozitív, fejlesztő hatása ne forduljon vissza az ünneppel tarkított időszak sem. A játékosok olyan egyéni edzésprogramot kapnak, melynek elvégzése nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a fejlődési görbe ne törjön meg. Szigorú keretek között kell teljesíteniük a kiadott feladatokat: a meghatározott vegyes futás az alap állóképesség megőrzése és az anaerob terhelés miatt fontos, ami mellett egyéb mobilizáló és erősítő gyakorlatok is szerepelnek a munkatervben.

Az elemzéshez és az értékeléshez a visszacsatolás elengedhetetlen, ezért monitorozás céljából minden játékos szenzoros teljesítménymérők segítségével továbbítja aktuális edzésmunkáját, mely többek között GPS alapú távmeghatározást és élettani funkcionalitási adatokat, például pulzusmérést is rögzít. A rendszerbe bekerülő adatok kiértékelése folyamatos, így stábunk naprakész információkkal rendelkezik a keret aktuális állapotáról és visszatéréskor a labdarúgók erőnlétéről.

Csapatunk az ünnepek után folytatja a csapatedzéseket, az új esztendő második napján folytatódik a 2023-as év téli felkészülési időszaka.”

Megosztás:
Kapcsolódó hírek