Piaci érték: hatalmas előnyben a Dinamo Kijev a Fradival szemben

Nagyon sokat ér a kijeviek legjobbja.

Forrás: fcdynamo.kiev.ua

A Ferencváros szerda este a Dinamo Kijev együttesét fogadja a Groupama Arénában. A zöld-fehérek honlapja megvizsgálta az ukrán csapat keretét, emellett górcső alá vette a kijeviek nemzetközi szereplését is. Íme a fradi.hu cikke, amit változtatás nélkül közlünk:

"100 millió eurós ellenfél a Groupama Arénában.

Milliárdos tulajdonos, négyszer olyan értékes csapat, ezt a Dinamo Kijevet fogadjuk szerda este a BL-ben.

A 2016-os ukrán bajnok összértékét 99,65 millió euróra becsüli mértékadónak tekintett portál, a német Transfermarkt, míg ezzel szemben a Fradiét 28,65-re, vagy nagyjából négyszer annyit éra Kijev. A kijevi együttes legértékesebb játékosa, a klubnál nevelkedő Viktor Tsygankov, aki 19 millió eurós becsült értékével egymaga majdnem annyit ér, mint egy-két éve az FTC teljes kerete.

Az ukrán szélső fiatal kora ellenére is alapembernek számít az Andrij Sevcsenko által irányított válogatottban, piaci értékét most 19 millióra becsülik. A Ferencváros legértékesebb játékosának a Barcelonában – és az utóbbi időben - nagyszerűen futballozó Tokmac Nguent tartják, aki remek teljesítményével felkeltette a norvég válogatottat irányító Lars Lagerbäck figyelmét. Tokmac értéke komoly növekedésnek indult az elmúlt hetekben: csaknem másfél millióval ér többet, mint a BL-mérkőzést megelőzően, de 2,5 millió eurós jelenlegi értékével így is elmarad ukrán vetélytársától.

A második helyre Vitaliy Mykolenko ért oda. Az ukrán bekk értékét 13 millió euróra becsüli a Transfermarkt. Ezzel szemben a Fradi második legdrágább játékosa Dibusz Dénes mindössze 2 millió euróval.. A magyar válogatott kapusa a nemzeti csapatban és a Ferencvárosban is többször bizonyította, hogy megállja helyét a nemzetközi porondon.

A Dinamo Kijev az utóbbi években rendszeres résztvevője volt valamelyik európai kupasorozatban. A Bajnokok Ligájában legutóbb a 2016/17-es szezonban szerepelhetett. Ezt követően minden évben az Európa Ligában indultak az ukránok, és a 2019/20-as szezont leszámítva mindig továbbjutottak a csoportjukból. A BL-szereplést követő első és második évben is a nyolcaddöntőig jutottak, ahol előbb a Lazio, majd a Chelsea jelentette a végállomást.

A Dinamo első embere a milliárdos Ihor Surkis ukrán üzletember, akinek számos befektetése van. A kijeviek 61 éves elnöke 2002 júliusától tölti be ezt a szerepkört a klub életében. Az elnök még júliusban az együttes honlapjának elárulta, hogy ő birtokolja a tulajdonjogok 97 százalékát. Érdekesség, hogy a klubelnök testvére az a Hryhoriy Surkis, aki 12 évig (2000-2012) volt az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnöke, valamint 2013 és 2016 között az UEFA alelnöki tisztségét is betöltötte."

Legfrissebb híreink