Koronavírus: mit titkol a Dinamo a Fradi elleni BL-selejtező előtt?

Még az utolsó edzésükkel is sok a bizonytalanság.

Forrás:

,,Ebben a közleményben szeretnénk tájékoztatni mindenkit, hogy csapatunk egyik játékosa pozitív Covid-19 tesztet produkált. Adatvédelmi okok miatt nem fedhetjük fel a focista kilétét.

A klub orvosi stábja és az epidemiológiai szolgálat döntése szerint, nincs szükség arra, hogy a többi játékos, illetve a stáb tagjai karanténba vonuljanak. A fejleményekről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt."

Az idézett közleményt annak a Dinamo Zagrebnek a vezetősége jelentette meg két nappal ezelőtt a klub hivatalos felületein, mely a jövő hét szerdán a Bajnokok Ligája harmadik selejtező körében a magyar bajnok Ferencváros ellenfele lesz.

A koronavírus-járvány kitörése óta a tesztelés mellett a kontakt kutatást javasolják az egészségügyi szervezetek, a Dinamo közleményében meg arra lettünk figyelmesek, hogy nem ejtenek szót arról, hogy a gárda többi játékosa és a szakmai stáb tagjai átestek-e a tesztelésen, és ha igen, akkor azok milyen eredménnyel zárultak.

Éppen ezért a közlemény megjelenése után azonnal egy kis oknyomozásba kezdtünk, aminek köszönhetően megtudtuk, hogy az érintett személy Stefan Milics lehet. Ezt támasztották alá az nb1.hu forrásai, valamint a különböző, zágrábi fórumokon található kommentek is.

 

Stefan Milics nem akárki, mert montenegrói utánpótlás-válogatott játékosa, és bizony több mérkőzésen is pályára lépett az elmúlt hetekben a  Dinamóban is. Ez azért fontos, mert kicsit más lenne a helyzet, ha olyan futballistáról lenne szó, aki nem tartozik közvetlenül az első csapat keretéhez.

 

Milics augusztus 16-án 35 percet volt a pályán, amikor a Dinamo 6-0-ra ütötte ki a Lokomotiv Zágrábot, majd 69 percet játszott 21-én az Istra elleni, idegenbeli 0-1 alkalmával. Igaz, hogy a Kolozsvári Vasutas elleni, előző BL-selejtezőben (nem volt kerettag) és az Eszék elleni, 30-án megrendezett bajnokin (kispados volt) nem játszott, de szeptember 3-án végig a pályán volt a Kazahsztán-Montenegro U21-es találkozón. Azaz, volt ugye Horvátországban, Montenegróban és Kazahsztánban, majd feltehetően fordított útvonalon érkezett vissza a Dinamóhoz. Az nb1.hu úgy tudja, a pozitív tesztet  ezután produkálta.

További érdekesség, hogy az nb1.hu információi szerint a Dinamo jelezte az FTC-nek, hogy a mérkőzés előtti napon történő edzését, a szokásokkal ellentétben, nem a Groupama Arénában, hanem Zágrábban kívánja megtartani, a csapat meg a délelőtti foglalkozás után utazna Budapestre.

Fontos tudnivaló, hogy az idegenben játszó csapatoknak nem kötelességük a meccs előtti utolsó edzést az adott mérkőzés helyszínén megtartaniuk, az UEFA csupán annyit ír elő, hogy az utolsó tréning első 15 percének nyilvánosnak kell lennie a sajtó számára.

Az nb1.hu úgy tudja, a Dinamo felajánlotta az FTC-nek és ezáltal a hazai médiának, hogy a magyar sajtó számára képeket és videókat küld a foglalkozásról.

Ám itt jön egy kis csavar, mert állítólag az FTC azt jelezte a horvátoknak, hogy zöld-fehér médiastáb kiutazna az edzésre, hogy annak első tizenöt percében fotókat és videókat készítsen (így látva azt is, hogy kik a valóban bevethetőek), amelyek segítségével tájékoztatná a saját szurkolóit és a magyar közvéleményt is.

 

Erre a levélre horvát forrásaink szerint feltűnően gyorsan válaszoltak a horvátok, hogy akkor mégis Budapesten tartják majd meg az edzésüket.

 

Vannak olyan, meg nem erősített információk is, hogy a Dinamo keretében elképzelhető, hogy többen is pozitív teszttel rendelkeznek, aminek reális esélye lehet, hiszen egy fertőző futballista, akiről úgy tudjuk, hogy Stefan Milics az, együtt volt a társaival, együtt edzett, közös öltözőt és zuhanyzót használt velük.

Szombaton egyébként a horvát bajnokság csúcsrangadója következik, a Dinamo a Hajduk Split vendége lesz, a találkozó 19.05-kor kezdődik. A Dinamo eddig mindhárom meccsét megnyerte és vezeti a tabellát, a Hajduk a harmadik helyen áll 7 pontot begyűjtve eddig.

Az FTC-Dinamo meccs jövő hét szerdán lesz a tervek szerint, a kezdés 19 órára van kiírva...

Az ügy kapcsán megkerestük az FTC-t is, amely azonban sem kommentálni nem kívánta az értesüléseinket, sem nyilatkozni nem akart.

Legfrissebb híreink