Koronavírus: folytatódó bajnokságok - így állunk most

Körkép a legfontosabbakról.

Forrás: Facebook/Premier League

Korábban többször is beszámoltunk arról, hogy a FIFA és az UEFA jelzése alapján hamarosan újra kell kezdődniük a nemzeti bajnokságoknak, amennyiben valóban engedi a koronavírus-járvány adta helyzet a folytatást. Európában több verzió is adott jelenleg, a tagszövetségek a szabályozásoknak megfelelően máshogy gondolkoznak és terveznek - Magyarországon Csányi Sándor, az MLSZ elnökének szavai szerint legkésőbb június 13-ig rajtnak kell történnie, máskülönben le kell zárni a szezont. A nemzetközi kupákban már nem ilyen egyszerű a helyzet, tegnapi cikkünkben jeleztük, van olyan elképzelés, amely szerint a Ferencváros és a Mezőkövesd is pórul járhat az NB I-es csapatok közül. 

Nemzetközi kupák: pórul járhat a Fradi és a Kövesd - NB1.hu

 

Összeállításunkban hat európai bajnokság tervezett folytatását vizsgáljuk a jelenlegi, tervezett állapotok szerint. Hozzá kell tenni, ezek az időpontok néhol hozzávetőlegesek, néhol meghatározottak.


ANGLIA - június közepe

Az angoloknál egy alapelv van: csak akkor indulhat újra az idény, amennyiben az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, addig sem friss időpontok, sem kisebb csoportos edzések nem lehetnek. A brit tévétársaságok bejelentették, amennyiben folytatódik a szezon, az összes mérkőzést ingyen nézheti minden állampolgár, ám május közepe előtt az ilyenkor elengedhetetlen felkészülést biztosan nem kezdik el a csapatok, így a klubok között kommunikált nyári időpontok is kérdésessé váltak. Ez esetben könnyen előfordulhat, hogy a jelenlegi állás meccsekre elosztott pontjai alapján hirdetnek eredményt. 

AUSZTRIA - május közepe

Az osztrák kormány már engedélyezte a profi futballklubok számára az edzések megkezdését annak érdekében, hogy felkészüljenek az idény folytatására, így Szoboszlai Dominik csapata, a Salzburg kisebb csoportokban csinálja a tréningeket, de a többi gárda is újrakezdte. A március 8. óta szünetelő osztrák Bundesliga küzdelmei sajtóértesülések szerint májusban folytatódhatnak, természetesen zárt kapuk mögött - ez az időpont csak egy újabb vírushullámmal változhat a tervek alapján.

FRANCIAORSZÁG - június 17.

Talán az első olyan topbajnokság lesz a francia, amit lefújnak, hisz egyelőre egy kósza terv kering a francia sajtóban, amely június 20. körüli folytatást aposztrofál - ezzel azonban egyrészt a klubok is vitatkoznak, másrészt a szigorú szabályozások révén szinte bizonyos, hogy július végéig nem tudják befejezni a szezont, ami egyet jelenthet a törléssel. Egyelőre az edzések sem indultak újra, Neymar épp a minap fejezte ki idegességét

NÉMETORSZÁG - május 9.

Május 9-től újraindul a Bundesliga, erősítette meg a hírt a Német Labdarúgó Szövetség és az egészségügyi miniszter. Jens Spahn a napokban így nyilatkozott: ,,A koncepciót jól átgondoltuk, a nézők nélküli folytatás lehetséges lesz, természetesen alapvető fontosságú, hogy a fertőzésre az esély a lehető legkisebb legyen. Ez május 9-től ismét lehetséges, de hangsúlyozom, csakis zárt kapuk mögött." Összesen 126-an lehetnek a stadionban egy meccsen, csapatonként a focistákon kívül 8 embert lehet majd regisztrálni, mellettük 4 labdaszedő lehet a pálya körül és 36 ember végezheti a munkáját a televíziótársaságtól. Tegyük hozzá, várják a végső jelzést a klubok, hisz a helyzet percenként változhat.

OLASZORSZÁG - május 27.

Az olaszoknál a németekhez hasonlóan folyamatos a tervezés és a kommunikáció, a Serie A küzdelme a szövetség csütörtök esti bejelentése szerint augusztus 2-ig tartana, egyben amennyiben a helyzet engedi, úgy május 4-én állhatnak edzésbe az együttesek szigorú orvosi ellenőrzések mellett, és utána - vélhetően zárt kapuk mögött - folytatódhatna a pontvadászat, valamint az Olasz Kupa is május utolsó hetében, várhatóan 27-én. A csapatok között nincs teljes egyetértés, a Brescia vezetője például egyenesen azt mondta, kerete semmiképpen nem áll ki a mérkőzésekre, ha folytatnák a bajnokságot, mert a játékosok egészségét nem kockáztatja.

SPANYOLORSZÁG - május vége-június vége

A spanyoloknál is olyan "anarchia" van, mint a franciáknál, Javier Tebas, a liga elnöke bejelentése alapján május 28. és június 28. között bármikor indulhatna az idény, ha a helyzet lehetővé teszi. A szigorú szabályozások végett a csapatok vezetői nem feltétlenül örülnének a folytatásnak, emellett az edzések sem indulnak újra egyelőre. Az biztos, hogy 2020-ban már nem lesznek nézők a spanyolországi mérkőzéseken - egyben azt gyanítjuk, sehol máshol Európában.

Legfrissebb híreink