Eb2020: megszólalt a német rendőrség az előállított magyar drukkerekről

Az Index vette fel a kapcsolatot a hatóságokkal.

Forrás: nb1.hu

A magyar válogatott szerda este 2-2-es döntetlent játszott Münchenben. Marco Rossi csapata az újabb bravúr ellenére nem jutott tovább a csoportjából. Korábban az nb1.hu-n már jeleztük, hogy a magyar szurkolók közül 18 drukkert előállított a bajor rendőrség. Erről Szijjártó Péter számolt be a Facebookon:

Eb2020: magyar szurkolókat állított elő a rendőrség Németországban - NB1.hu

 

Az Index felvette a kapcsolatot a bajor rendőrséggel. Most a cikkből közlünk részleteket változtatás nélkül:

"A bajor tartományi főváros hatóságai először is leszögezték, nincs információjuk magyar diplomaták korlátozásáról, az ilyen típusú intézkedések amúgy sem az ő hatáskörükbe tartoznak, ha pedig Münchenen kívül ellenőrizték a buszokat, azt a szövetségi rendőrség tehette. Mindazonáltal azt írják: mivel a rendőrség tudatában volt annak, hogy a 2000 érkező magyar futballszurkoló közül 200-an problémásabb szurkolói csoporthoz tartoznak, ellenőrzéseket hajtottak végre az úton Münchenbe. Több pirotechnikai eszközt koboztak el, birtokosaik ellen a hatályos jogszabályok megszegése miatt eljárást indítottak, a Német Labdarúgó-szövetség (DBF) pedig visszavonta a jegyüket a meccsre. 

A délutáni órákban a német és magyar szurkolók is a központi Wiener Platz környékén gyülekeztek, ahol külön fogadószekciót alakítottak ki a magyaroknak. Délután négy óra utánra mintegy 600 magyar szurkoló gyűlt össze, hangosan éltették csapatukat, miközben ismételten pirotechnikai eszközöket gyújtottak meg. Több „gyújtogató" ezért letartóztatásba került – ismerteti a történteket a müncheni rendőrség. Később mintegy 20 busszal szállították a magyar szurkolókat az arénához. 

Beszámolók szerint amúgy a buszokat, de szinte minden tömegközlekedési eszközt szivárványszínű zászlók borítottak, a magyarokat is ilyen járműveken utaztatták, amiben vélhetően azért benne volt némi fricska.

Megszólalt a müncheni rendőrség az előállított magyar szurkolókról

 

A német hatóságuk válaszukban kitértek a meccs alatti szurkolói magatartásra. Kiemelik, hogy szerda este 7 óra magasságában a magyarok homofób szólamokat kezdtek el skandálni, és áthaladtak egy másik, a német szurkolókhoz közeli szektorba. Idővel a két tábor egy helyszínre került, de a potenciális összecsapást a biztonsági szolgálat és a rendőrség gyors reagálásának köszönhetően meghiúsították. Valaki egy üveget dobott a rendőrök felé, őt később letartóztatták – írta a müncheni rendőrség. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy beszámolók szerint a két tábor kölcsönösen tiszteletlenül viselkedett egymás himnuszai alatt. A magyarok hátat fordítottak a lelátón, többen középső ujjukkal fejezték ki véleményüket. A magyar himnuszt pedig a másik táborból kifütyülték, miközben valaki szivárványszínű zászlóval a pályára rohant. Őt a biztonsági szolgálat állította meg, majd adta át a rendőrségnek. Ellene szabálysértésért indítottak eljárást. 

Reagálva arra, hogy rohamrendőröket vezényeltek a magyar szurkolói szektor elé, a müncheni rendőrség úgy fogalmaz: a forrongó hangulat és az agresszív viselkedés miatt a mentőszolgálatokat készenlétbe helyezték, a meccs után pedig „egyenruhás erőket” vezényeltek a helyszínre, hogy megakadályozzanak egy esetleges balhét. Mindazonáltal a rendőri jelenlétnek köszönhetően a stadiont különösebb problémák nélkül hagyták el a szurkolók, München belvárosából sem érkeztek jelentések rendbontásról. 

Tájékoztatását a városi rendőrség azzal zárja, hogy több szurkolót letartóztattak különböző cselekmények, köztük pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, valamint "alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata" miatt. "

Legfrissebb híreink