nb1.hu

Bajnokok Ligája: a stratégiai előny a Ferencvárosé

Pörögni kell az elvárás teljesítéséhez.

TOBOL-FTC 0-0

A világ egyetlen (futball)csapata sem az első tétmeccsére időzíti a csúcsformáját, ez egyértelmű, ennek ellenére voltak mozgalmas, változatos periódusai a két gárda mérkőzésének, ám jobban örültünk volna, ha még több van.

Az viszont többször érezhető volt, hogy a hazai csapat nem fog durcáskodni akkor, ha az első mérkőzésen még nem dől el semmi, ami a pillanatnyi, szurkolói futballélmény szempontjából nem éppen a legideálisabb, de a visszavágó szempontjából meg az (lehet) a számukra.

Az első félidőben az FTC akarata érvényesült inkább, annak ellenére, hogy a hazaiaké volt az első nagyobbacska lehetőség, de utána a magyar bajnok sokkal nagyobb helyzetből megszerezhette volna a vezetést.

Fordulás után is az FTC igyekezett nyomni, tehát lehetett látni, hogy alapból melyik gárda rendelkezik a nagyobb játéktudással. Viszont, a zöld-fehérek sem vállaltak fel minden kockázatot, ami érthető a második mérkőzés miatt.

A visszavágón stratégia előnyben lesz az FTC a hazai pálya, a hosszú utazás elmaradása és a közönsége miatt!

Ám pörgősebben és többet kell majd támadnia, hogy teljesítse az elvárást.

A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: DIBUSZ VÉDÉSE
Amikor kitolta a labdát a léc alól a második félidő derekán, lehetett érezni, hogy a hazaiak nem szereznek gólt (más kérdés, hogy végül az FTC sem tudott), ami több szempontból is fontos dolog volt.

A MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: TOKMAC
Rengeteget dolgozott, próbálkozott kapura lövésekkel is, látszott rajta, élvezi, hogy maradt az FTC-ben.

Bajnokok Ligája, 1. selejtezőkör, 1. mérkőzés
FC Tobol–FTC 0–0 (0–0)
FC Tobol:
Alexander – Kairov, Maly, Tomasevich, Amanovich – Tagybergen, Jovancic, Zharynbetov (Muzhikov, 69.) – Tosic, Zhaksylykov (Vukadinovic, 77.), Rúben Brígido (Sergeev, 63.).
Vezetőedző: Milan Milanovic
FTC: Dibusz – Botka (Wingo, 77.), S. Mmaee, Kovacevic, Civic – Vécsei (Esiti, 51.), Laidouni – Tokmac, Zachariassen (Marquinhos, 62.), Traoré – Boli (Bassey, 62.).
Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov.
Sárga lap: Vécsei (33.), Boli (38.), Laidouni (71.), ill. Jovancic (32.), Kairov (38.)

ELŐZMÉNYEK

1. P.:  ELKEZDŐDÖTT A MECCS

3. p.: Jobb oldali szöglet után Boli nem tudott lőni 5 méterről, a védők felszabadítottak. Aktívabb az elején az FTC.

6. p.: Sammy Mmaee szerelt a tizenhatoson belül, így nem lett semmi a hazaiak támadásából.

13. p.: Nyugodtabb a meccs, a nézők jól érzik magukat.

15. p.: Ez viszont nagy helyzet volt… Bal oldali beadás után Tosics lőtt kissé jobbról, 8 méterről a jobb alsó irányába, Vécsei becsúszva mentett szögletre a gólvonaltól 1 méterre.

19. p.: Bőven megszerezhette volna a vezetést az FTC. Tokmac adott be jobbról, Boli 12 méterről a bal alsó irányába lőtt, a kapus vetődve védett, Zachariassen 4 méterről ismételt, de Mokin a helyén volt.

23. p.: Mezőnyfölényben a Ferencváros.

28. p.: Fordult a kocka: Brígido lőtt 22 méterről nem sokkal a jobb felső sarok felé/mellé.

29. p.: Újabb lövés, ismét Brígido: ezúttal 14 méterről, a balösszekötő helyéről lőtt a bal alsó sarok mellé. Ez nem volt viszont annyire veszélyes.

33. p.: Laidouni 23 méterről, szabadrúgásból lőtt a sorfalba.

36. p.: Kakaskodás a pályán, í bíróknak kell rendet tenniük. Boli és Kalrov sárgát kapott.

43. p.: Bal oldali szöglet után Traoré fejelt fölé 8 méterről.

45+3. P.: SZÜNET!

46. P: FOLYTATÓDIK A MECCS!

48. p.: Tokmac passza után Traoré ballal, 23 méterről, középrúl bikázott ballal fölé.

51. p.: Esiti váltja Vécseit.

53. p.: Botka 26 méterről nem sokkal bikázott a jobb alsó mellé.

57. p.: Mekkorát védett Dibusz, atyaég! Tagibergen lőtt kissé jobbról, 24 méterről, az FTC kapusa a léc alól tolta bravúrral szögletre a labdát.

59. p.: Az előbbi főszereplők kerültek ismét fókuszba: az FTC kapusa kiklözött egy szögletet, a kazahok játékosa meg 14 méterről durván fölé bikázott.

73. p.: Botka cselezgetett szépen a jobb oldalon, középre adott, de egy védő szögletre mentett.

75. p.: Botka most a bal oldali védő helyén mentett hosszú indítás után az utolsó pillanatban a kiugrani készülő támadó elől 25 méterre a kaputól, majd megsérült. Még visszatért, de kicsit később Wingo váltotta.

78. p.: Eladott labda után Taibergen vette át a zsugát, majd 14 méterről a bal alsó sarok mellé lőtt. Mert kapkodott…

80. p.: Gyors kontra végén Tokmac ballal, 19 méterről lőtt középről fölé.

86. p.: Nyugodtabb pillanatok voltak.

88. p.: Amanovics 20 méterről, kissé balról lőtt fölé. Elhamarkodottan…

89. p.: Tokmac vezette a labdát, majd 19 méterről, ballal a védőkbe lőtt.

90+3. P.: VÉGE

14.52: A két csapat kezdőjéről itt olvashatnak bővebben

ELŐZMÉNYEK:

A FRADI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA:

A Ferencváros szerdán a kazah bajnok Tobol otthonában megkezdi a szereplését a BL-selejtezőben. A zöld-fehérek megtartották a meccs előtti sajtótájékoztatót, amelyen Sztanyiszlav Csercseszov mellett Adnan Kovacevic vett részt. Csercseszov elmondta, a felkészülés alatt adódtak nehézségek, ennek ellenére magabiztosnak tűnik az orosz edző, hiszen kijelentette, hogy mindenre felkészültek. 

fradi.hu így számolt be az eseményről:

"Az FTC férfi futballcsapata július 6-án, szerdán, magyar idő szerint 16.00-tól a kazah bajnok FC Tobol vendégeként kezdi meg idei nemzetközi kupaszereplését az UEFA Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában. A mérkőzés felvezetéseként kedden vezetőedzőnk, Sztanyiszlav Csercseszov és védőnk, Adnan Kovacevic részvételével tartottunk sajtótájékoztatót a kostanayi Központi Stadionban.

– Szerintem megfelelően sikerült felkészülnünk az ellenfélből. Kielemeztük a Tobol játékát, tudjuk, hogy mit kell tennünk a pályán – kezdte a bosnyák hátvéd, aki át is adta a szót a Ferencváros trénerének.

– Kedden érkeztünk meg Kazahsztánba. Hosszú és fárasztó volt az út, de minden a tervek szerint történt – jelentette ki Csercseszov. – Nagyon kényelmes volt a repülőút, ami nem volt rövid, ám ettől függetlenül megfelelően fel vannak készítve a játékosok. Nehéz lenne előre megmondani, hogy mi fog történni szerdán, de mi mindenre készen állunk. Ami a felkészülésünket illeti, hasonló helyzetben voltunk, mint a legtöbb csapat: teljes kerettel csupán három edzőmeccset játszottunk, sokáig több válogatott futballistát is nélkülöznünk kellett. Ezzel együtt is úgy gondolom, hogy maximálisan kihoztuk ebből az időszakból, ami benne volt.

A kazah újságírók az ellenfél erősségeiről, az új játékosok esetleges szerepeltetéséről és a helyi időjárási viszonyokról is kérdezték Sztanyiszlav Csercseszovot.

– Az új játékosok elvégezték a megfelelő munkát a csapattal, szerda estig van időnk arra, hogy eldöntsük, valamelyikük debütálhat-e. Nehéz mérkőzés vár ránk, hiszen egyetlen együttes sem lesz véletlenül bajnok. Talán némi előnyt jelenthet a Tobol számára, hogy a kazah bajnokság jelenleg is zajlik, ennek ellenére mi is felkészülten várjuk az idény kezdetét – folytatta az edző. – A sajtótájákoztató előtt még nem volt lehetőségem jobban szemügyre venni a gyepszőnyeget, úgy tudom, hosszú ideje nem rendeztek mérkőzést rajta. Kostanayban a megérkezésünk óta sokkal hűvösebb van, mint Budapesten, az otthoni 35 fokos hőség után a szerdai időjárás olyan lesz, mintha tél lenne."

A TOBOL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA:

A Ferencváros magyar idő szerint ma 16 órától csap össze a kazah bajnok Tobol együttesével. A BL-selejtező előtt a Tobol vezetőedzője, Milan Milanovics így nyilatkozott:

"Meg akarjuk mutatni, hogy nem csak “átszállójegyet” váltottunk a Bajnokok Ligájára, úgy gondolom, hogy jó focit fogunk játszani. A két csapat költségvetéséről nem akarok beszélni, csak a meccs a fontos, az elsődleges cél, hogy jó játékot mutassunk. Biztos vagyok benne, hogy minőségi focit tudunk játszani, még ha alacsonyabb is a költségvetésünk az ellenfelünknél. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy győzzünk! Az új játékosok nem fognak sok időt kapni, csak pár napja vannak velünk, de azért már egy-két edzésen már részt vettek, mindketten rutinos játékosok, akik erősítést jelentenek számunkra és segíthetnek elérni céljainkat" – idézi a trénert az ulloi129.hu.

Egyébként a hírek szerint jó hangulat lesz a Tobol stadionjában, hiszen minden jegyet eladtak, vagyis közel 10 ezer ember láthatja a BL-selejtező első felvonását.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC