nb1.hu

III. Kerület: a DVTK-hoz került a nagy tehetség

Profi szerződést kapott Diósgyőrben.

 
A mindössze 16 esztendős Szőke Áron a III. Kerülettől a DVTK-hoz került – erről az NB III-ban edződő csapat számolt be a hivatalos oldalán:
 
"Szőke Áron a Diósgyőr csapatánál folytatja pályafutását
 
Fiatal játékosunk profi szerződést kapott a DVTK-tól, Filó Tamás utánpótlás szakmai igazgató szerint ez óriási siker és jól példázza, hogy milyen remek szakmai munka folyik klubunknál.
 
Klubunk egyik legnagyobb tehetsége, Szőke Áron a DVTK együttesében folytatja pályafutását. A hír egyrészt örömteli, másrészt természetesen picit fájdalmas is. Örömteli, hiszen Áron életében és pályafutásában ez egy hatalmas mérföldkő, emellett pedig klubunk utánpótlásneveléséről is nagyszerű bizonyítványt állít ki, hogy egy ilyen nagy múltú klub profi szerződést kínál fiatal játékosunknak. Fájdalmas ugyanakkor, hiszen nehéz szívvel engedjük el fiatal tehetségünket, aki három éven át erősítette utánpótlás csapatainkat. Filó Tamással, utánpótlás szakmai igazgatónkkal beszélgettünk az ügy apropójából. 
 
Az átigazolási időszak utolsó heteiben érkezett a hír, hogy tehetségünkért, Szőke Áronért bejelentkezett a DVTK. Fiatal védőnk az őszi szezon során többször készült Aczél Zoltán csapatával, edzőmérkőzéseken is pályára lépett és jó eséllyel a tavaszi idényt már a felnőtteknél kezdte volna. 
 
„Áron három éve került hozzánk a Vasastól, három edzője volt ezalatt: Vermes Krisztián, Balogh Ákos és Mónos Tamás. A három edző munkáját kell kiemelni ennek az átigazolásnak a kapcsán, hiszen hozzásegítették Áront ahhoz, hogy ilyen szintre jusson el. A sebességgel, a fizikalitással és az egy az egy elleni védőmunkájával magasodott ki a mezőnyből.” – beszélt a klubváltás kapcsán Szőke Áronról utánpótlás szakmai igazgatónk, Filó Tamás. 
 
Egy ilyen ajánlat nem minden nap érkezik egy fiatal tehetségért, ennek ellenére a kérdést a felek alaposan körüljárták, mielőtt a végleges döntés megszületett volna. 
 
„Áron profi szerződést kapott 16 évesen Diósgyőrben, márpedig, ha egy 16 éves gyereket keres meg egy olyan nagy egyesület, mint a DVTK, akkor válaszút elé áll: fossza meg magától a lehetőséget, hogy a Diósgyőrben tudjon profiskodni, vagy maradjon itt, ahol hosszú távon is számítanának rá? Hosszú ideig gondolkozott rajta, hetekig beszélgettünk vele és a családjával, de végül úgy döntött, hogy szeretné megpróbálni.” 
 
Adódik a kérdés, hogy egy ilyen szituációban a klubvezetés, illetve az edzők milyen szerepet tölthetnek be egy játékos mellett. 
 
„Ilyen szituációban nehéz bármit is tanácsolni vagy jót mondani, hiszen mi sem tudjuk, melyik út vezet ahhoz, hogy futballista legyen. Az is lehetséges út, hogy most Diósgyőrben az NB III-ban végigfutballozza a tavaszi szezont, majd felviszik az első keretbe, és nyilván az is lehetséges út lett volna, hogy itt marad nálunk és saját magunk építjük fel, nevelgetjük őt a profi futballig. Tényleg nehéz volt a döntés, valóban nem is lehetetett jó tanácsot adni. Sok sikert kívántunk neki természetesen. Én azt mondtam, az egyik szemem sír, a másik nevet, mert végre örültem volna, ha olyan játékos tud megragadni majd a felnőttcsapatban, aki legalább három éve itt van és kicsit a miénknek tituláljuk, viszont örülök, mert Diósgyőrben kapott profi szerződést valaki a mi utánpótlásunkból, ami hatalmas dolog.” – beszélt az átigazolás kapcsán a döntés hátteréről Filó Tamás. 
 
Szőke Áron klubváltása természetesen nagyszerű bizonyítványt állít ki a klubunknál zajló utánpótlásnevelésről is. Jól mutatja, hogy mennyire magas szintű munka zajlik korosztályos csapatainknál, hogy mennyire felkészült edzők dolgoznak a fiatalokkal. 
 
„Rendkívül jó szakembereink vannak minden korosztályunknál, ez az alapja a jó minőségű utánpótlásnevelésnek és annak, hogy felfigyelnek a játékosainkra magasabban jegyezett csapatoknál is. Nyugodtak és rendezettek a körülmények, tényleg csak a focira és saját magukra kell koncentrálni, semmilyen eredmény- vagy teljesítménykényszer nincs rajtuk. Ez talán egy akadémián sincs így, mi pedig a legjobbat szeretnénk kihozni a gyerekekből.” – beszélt a szakmai munka hátteréről utánpótlás szakmai igazgatónk. 
 
A mostani szezontól ráadásul már mentáltréner is foglalkozik a gyerekekkel, ami jól példázza, hogy klubunk is minden szinten próbálja erősíteni és segíteni a fiatalok előmenetelét, legyen szó akár fizikális, akár mentális fejlődésről.  
 
„Régóta szerettük volna elindítani a mentáltréneri vonalat, hiszen hiába tehetséges valaki a játéktudása alapján, ha nem érett arra a gondolkodása, hogy a felnőttcsapatba kerüljön, akkor a kukába dobhatjuk az egészet. A mentáltréner tud segíteni, fel tudja dolgoztatni, hogy mi van akkor, ha valaki felkerül a felnőttcsapatba: ne szálljon el az illető vagy ne legyen kishitű, hogy ő csak ifista ott, hanem próbálja kihozni magából a maximumot. Ha ezt átbeszéli egy mentáltrénerrel, akkor előre tud lépni. Reméljük, több játékosnak is a segítségére válik ez, de ha csak egy ilyenben segít a mentáltréner, már nyertünk.”
 
Természetesen nem csupán Szőke Áron klubváltása példázza tökéletesen azt, hogy mennyire erős alapokon áll az utánpótlás-nevelés klubunknál. A felnőtt csapat ajtaján kopogtat már egy ideje Árva Bence, vagy éppen az a Farkas Benjámin, aki az őszi szezon utolsó találkozóján gólt is szerzett felnőtt bajnokin, de említhetnénk Kósa Marcell esetét is, aki nem, hogy kopogtatott, hanem egyenesen berúgta a felnőtt csapat ajtaját és már együtt készül Barczi Dávidékkal. 
 
„Valóban többen is szóba kerültek már a korosztályából a felnőttcsapatnál, elég Árva Bencét vagy Farkas Benjámint említenem. Az U19-esektől Kósa Marcell például már a felnőttkeret tagja, az U16-soktól pedig Polonkai Zsombor is edzett már a felnőttekkel, és Simon Szabolcsról is beszélni kell, aki tíz éve itt van, azaz 6 éves kora óta Kerület-kapus. Rengeteg akadémia hívja, nagyon tehetséges, de szeretne itt maradni és mi is hosszú távon számolunk vele. Velük külön is foglalkozunk.” – beszélt legtehetségesebb játékosainkról Filó Tamás, aki azt is elmondta, hogy Áron pályafutását természetesen figyelemmel fogják követni és szorítanak érte, hogy sikeres legyen a DVTK-nál."
 
A DVTK második csapata a hétvégén a Jászberényt fogadta az NB III Keleti csoportjában. Ezen a meccsen Szőke Áron bekerült a Diósgyőr keretébe. A III. Kerületi TVE az ötödik helyen áll az NB III Nyugati csoportjában. 
Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC