nb1.hu

Újpest: a belháború első áldozata

Képtelenség húslevest csinálni hús nélkül.

Ken Follett, a világ egyik legjobb írója. 

A legjobban talán az bizonyítja az előbbi állításomat, hogy művei közül a The New York Times magazin bestseller listájának első helyét négy érte el: Könyörtelenül (1979), Kulcs a Manderley-házhoz (1980), Kaland Afganisztánban (1986) és Az idők végezetéig (2007). Mégsem ezek a legismertebb alkotásai, mert az 1978-as talán mindent visz, méghozzá a mozinak és a zseniális Donald Sutherlandnek köszönhetően, aki főszereplője volt a megfilmesített Tű a szénakazalban című remekműnek. 

A Ken Follett által megalkotott mondatok közül a következő a kedvencem: 

 

„A belháború első áldozata az igazság.”

 

Nagyon sok dologra igaz ez az állítás a világban, így arra is, ami Újpesten zajlik – évek óta.

Tavaly Április 6-án a Magyar Nemzet azt írta, Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa Garancsi Istvánnak, a MOL Fehérvár FC tulajdonosának adhatja el a klubot, utóbbinak a helyére a névadó szponzor lépne a Vidinél. A lap megkeresésére fehérváriak kommunikációs osztálya a következő választ adta: „A tulajdonos úr úgy gondolja, jelenleg nincs olyan téma, amelyben meg kellene szólalnia”.

Duchatelet viszont azt mondta, hogy egyre többen érdeklődnek az Újpest FC megvétele iránt, majd hozzátette: „Mi több, az elmúlt három évben folyamatosan tárgyalok különböző partnerekkel, akik megvennék a klubot. Az Újpest nagyon nagy név a futball történetében. Most, hogy a klub minden szempontból jobb helyzetbe került, egyre inkább felkelti a befektetők érdeklődését. A magyar labdarúgás általános jó környezete ugyancsak serkenti a figyelmet. Az érdeklődők ajánlatának egyeznie kell az eladási árral, de ez többnyire nem valósul meg – ez a legfőbb oka annak, hogy a klubot eddig nem adtam el. Ha ez olykor meg is történt, nem láttam biztosítottnak a klub jövőjét az adott vevőjelölt kezében, ezért visszautasítottam az ajánlatot. A szándékaik ugyanis nem voltak tisztességesek, a saját haszonszerzésük és dicsőségük érdekében lerombolták volna mindazt, amit eddig felépítettünk.”

Azaz, megerősítette, hogy folyamatosan tárgyal a klub eladásáról.

Pár nappal ezelőtt az M4 Sporton egy belga újságíró azt mondta, hogy Belgiumban mindenki úgy tudja, hogy Duchatelet a klub eladásán gondolkozik, előtte egy picivel az nb1.hu arról adott hírt, hogy szurkolói körökben úgy tudják, a Tungsram érdeklődik a lila-fehérek iránt. Hozzátettük viszont, hogy a cég kommunikációjában soha nem szerepelt a tervek megemlítésekor, hogy megvennék az Újpestet vagy bármelyik másik sportegyesületet.

Duchatelet a klub honlapján reagált az M4 Sport műsorában elhangzottakra, lehordta a földig a belga újságírót, mondván, hiteltelen és régóta a családja ellen dolgozik.

Ám volt egy érdekesség: az nb1.hu a belga tulajdonos megszólalása előtt olyan hírekhez jutott, hogy az M4 Sport megkeresésére hosszú napok óta nem reagált az Újpest… Azóta sem tudni miért. De a lényeg: a sportcsatornán is megszólalhatott volna vagy találkozhatott volna szemtől szemben a zsurnalisztával a nyilvánosság előtt.

Ma megjelent a Nemzeti Sport online felületén egy részletes interjú a belga tulajdonossal. Ebben ismét nekiment honfitársának, de beszélt a címerről is, mondván, remek ajánlatot kapott tőle az UTE, mely szervezettel harcban áll. A lapnak az UTE csípőből cáfolta az állításokat. 

Állítások, cáfolatok, vádaskodások, újabb cáfolatok. Az igazság háttérbe szorult, mindenki szajkózza a magáét (ezzel nincs is semmi gond ám!!!!), de a kérdés, kinek lehet hinni?

 

Mert ez a lényeg: már régen nem a tények számítanak, hanem az, hogy ki, kinek hisz. 

 

Duchatelet az NS-nek egyébként hosszabb távról beszélt, miután a lap a 4-5 éves terveiről kérdezte. Azt válaszolta, minden évben indulniuk kell a nemzetközi kupában és rendszeresen csoportkörbe kell jutniuk.

Véleményem szerint az első tétel elérése is mindig nehéz lesz, a második meg pláne.

Ám ebben a dolgozatban nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy 4-5 öv távlatában azt mondta, indulnunk kell.

Azaz, nem azt mondta, hogy az Újpestnek és nélküle, hanem, hogy nekünk.

Most tehát – a világban mindig, minden változik, a felgyorsultban meg pláne – azt kommunikálja, hogy újabb éveket tervez a lila-fehérek élén eltölteni.

Egyébként már többször megírtam, hogy Újpestre jártam gimibe (pontosabban mellé, mert már akkoriban sem bírtam a négy fal közötti unatkozást) és akkor tudtam meg, hogy mit jelent az, hogy Újpest. Rengeteg barátom lett a környékről, később játékosok, korábbi vezetők is azok lettek, és én erre elképesztően büszke vagyok! Urbán Flóri vagy Véber Gyuri mind a mai napig kedvenc játékosaim közé tartozik, megtiszteltetés, hogy bármikor szóba állnak velem.

Simon Zoltán (nb1.hu): Újpest: visszatérhet a lelátóra az aranykor

CÍMER, SZÍN(ÖSSZEÁLLÍTÁS), TELEPHELY! Ez a vérbeli futballszurkolók szentháromsága (a felsoroltak között nincs sorrend, egyenértékűek) és azoknak, akik a klubok szellemiségéért rajonganak, csak ezután következnek az eredményességi, illetve a gazdasági mutatók. Így vannak ezzel az általam ismert Újpest-fanatikusok is.

Mindig is imádtam Újpestre járni tudósítani és mindig ámulattal bámultam azt a hangulatot, amit az Újpest Ultras teremtett. 

És velük kapcsolatban, merthogy velük is harcban áll Duchatelet, hatalmasat tévedett az NS-nek adott nyilatkozatában:

„ Azok, akik folyamatosan tüntetnek, a harc kultúrájában élnek. Személyes ellenségként tekintenek a klubra, és azért mennek ki a stadionba, hogy ártsanak a csapatnak – ezáltal feleslegessé váltak.”

 

Nos, ők nem a klubra tekintenek személyes ellenségként, hanem a tulajdonosára. És a kettő nagyon, de nagyon nem ugyanaz. Mert ha a klubot tekintenék annak, akkor nem lennének ott minden meccsen, nem szurkolnának gyakorlatilag végig, a véleménynyilvánításhoz meg nekik is, mint mindenkinek joguk van, így kifejezik nemtetszésüket a tulajdonos és Nebojsa Vignjevics vezetőedző irányába (utóbbi jelenségről is beszélt az interjúban).

 

Abban nem értek egyet a fanatikusokkal, hogy Vignjevicsnek mennie kell, mert véleményem szerint az egyik legjobb Magyarországon dolgozó edző. Ha nem ő lenne a tréner, már lehet, kiesett volna az Újpest az élvonalból, mert ő csak abból főzhet, amije van. Hiába akarna ő húslevest csinálni (és szerintem tudja is, hogyan kell, lásd, Magyar Kupa-sikerek), ha csak zöldségeket kap hozzá, akkor az is leves lesz, csak nem húsból készült ugye.

Duchatelet tehát a személyét ért támadásokról azt mondta, hogy az a klub ellen irányul. De ebben hatalmasat téved.

 

Mert soha, egyetlen újpesti sem azt mondja, hogy az Újpestnek kellene távoznia Újpestről!

 

És azt sem szabad elfelejteni, hogy náluk jobban senki nem szeretné, hogy az Újpest újra és a végtelenségig ott legyen, ahová a múltja (múlt nélkül nincsen jövő), eddigi eredménysora és a tömegbázisa miatt mindig is tartoznia kellene. 

És ezek tények, nem csak holmi hiedelmek!

 

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC