nb1.hu

„Nagyot erősödött a ZTE” – az ultrákról is beszélt Sallói István

A sportigazgató az NB1.hu-nak Boér Gábor edző helyzetéről és a tulajdonos terveiről is beszélt. Máté Csaba Fradiját is értékelte.

Nehéz időszak a mostani Zalaegerszeg futballcsapata számára. A Magyar Kupa címvédője ugyanis a legutóbbi három NB I-es mérkőzésén vereséget szenvedett, jelenleg kieső helyen áll az OTP Bank Ligában. Kedden a ZTE FC vezetősége szurkolói ankétot tartott, amelynek komoly visszhangja volt, de csak a reakciók alapján nehéz volt eldönteni, hogy mennyire súlyos a helyzet a zalai klubnál. Vagy, hogy súlyos-e egyáltalán.

Sallói István sportigazgató szerint a csapat erősödött, a tulajdonos hosszú távra tervez.

De akkor miért akadtak ki az ultrák a keddi ankét után?

Az ultrák elsősorban Végh Gábor tulajdonos következő mondatai miatt húzták fel a szemöldöküket.

Nem fogom elviselni azt, amilyen stílus kezd eluralkodni a szurkoló berkekben. Ha ezen a stíluson közösen tudtok változtatni, akkor folytatom és maradok, ha nem, akkor abbahagyom tisztelettel.

Végh Gábor kifejtette, nem értett egyet az általa kiválasztott edző, Boér Gábor személyét érintő negatív kommentekkel, ezért arra kéri a szurkolókat, hogy kicsit jobban gondolják át a dolgokat, mielőtt ilyen sarkos vélemény fogalmaznak meg, és gondolják át, hogy mivel segítenek és mivel ártanak a klubnak.

„Lesz**unk mindenféle nyilvánosság előtt játszott színjátékot, ultimátumot” – hangzott a reakció az Ultras Zalaegerszeg részéről. Az ultrák úgy vélik, követeléseik nekik lehetnek, a klub vezetői pedig ezeket próbálhatják teljesíteni a legjobb tudásuk szerint. „Tehát, ha valami nem fog nekünk tetszeni a jövőben, annak hangot fogunk adni, ahogy azt közöltük kedden is.”

Tisztázni kellett a pletykákat

Sallói István sportigazgató az NB1.hu megkeresésére kiemelte: szerinte egy fontos félreértés történt, amelyet mindenképpen tisztázni kell.

„Kicsit értetlenül állunk a kommuniké előtt, mert nem erről szólt az egész. Nekünk az ultrákkal nem volt és nincsen semmiféle problémánk. Mindig pozitívan álltak a csapathoz, támogatták a fiatalokat.

Nekünk azokkal van problémánk, akik valótlanságokat, rémhíreket állítanak, és álinformációkkal hergelik a szurkolóinkat. Az ankét lényege, hogy olyan félinformációkból származó pletykák keringtek a csapat körül, amelyeknek nem volt valóságalapjuk. Ezeket szerettük volna tisztázni, ami szerintem sikerült is és jó hangulatban távoztak a szurkolók.

„Innen lett egy teljesen más irány az ultrák kommunikéjével, ami előtt értetlenül állunk, hiszen kimondottan jó kapcsolatban voltunk az elmúlt hetekben is az ultrákkal, hiszen sok olyan esemény volt, amelyeket egyeztettünk velük.

„Ilyen volt a közelmúltban a kupadöntő, az Eszék elleni idegenbeli meccsünk vagy a hazai, ahol a tulajdonos az ő kérésüknek eleget téve nem adott el több jegyet a vendégszurkolóknak, nehogy többen legyenek, mint a mieink. Ebből a szempontból, minden jól is sikerült, hiszen nagy számban jelentek meg a Puskás stadionban, és Eszéken is és óriási hangulatot varázsoltak.”

MTI-fotó: Katona Tibor

Kérdésünkre, hogy mi volt az a félinformáció, amit félreértettek az ultrák, a sportigazgató így válaszolt. „Sok ilyen volt. Például az, hogy Tajti Mátyás miért ment el, vagy, hogy a tulajdonos más csapathoz távozik-e. A középpályás a sajtóban világosan elmondta, ő kérte a távozását, mert a családjára gondolva szeretne közelebb lenni a szüleihez. Ezért úgy ítélte meg, hogy három év után váltani szeretne. Tény, hogy ezt az oldalt mi nem kommunikáltuk a távozásakor, de nem is volt rá felhatalmazásunk. A klubváltás pedig merő spekuláció, amit Végh Gábor el is mondott az ankéton.”

Az ultrák kivonultak az ankétról

Sallói kiemelte, az ultráknak volt pár kérdésük kedden – jellemzően a beléptetéssel, jegyárral kapcsolatban, illetve, hogy miként alakul a játékospolitikája a klubnak -, amelyekre választ kaptak, majd kivonultak az ankétról, amelyen így csak rövid ideig vettek részt.

A tulajdonos – vélekedik Sallói – nem ultimátumot jelentett be, csak megfelelő tiszteletet kért az elmúlt kilenc év eredményei okán.

Hosszú távra tervez, fiatalokat vásárol, befektet a klubba, építi a stadiont, és fejlesztések vannak Zalaegerszegen. A klub jövőképe biztosított, erről szerettük volna a szurkolókat megnyugtatni. A megkezdett úton haladunk tovább, és ahogy látható, erősítünk is.

Sallói István, Zalaegerszegi TE, forrás: Facebook.com/ztefc
Végh Gábor tulajdonos (fotó: facebook.com/ztefc)

A klub ugyanis a héten négy új játékos érkezését jelentette be. Pénteken leigazolta a Debrecen horvát csatárát, Antonio Mancét. Előtte érkezett Medgyes Sinan a DVTK-tól, kölcsönben a francia Yohan Croizet-t Újpestről, és végleg megszerezte a Zalaegerszegen korábban már szerepelt horvát támadó Josip Spoljaric játékjogát.

Távozott viszont egy hete a válogatott Mocsi Attila, akiért „megfelelő ajánlat” érkezett (úgy tudjuk, közel egymillió euró), így jövő szerdáig még egy középső védővel erősítene a ZTE.

Töretlen a bizalom Boér Gáborban

A DVSC, a Diósgyőr és az Újpest elleni vereségek hatására a szurkolók Boér Gábor távozását követelték, aki egyelőre biztosan marad. „Természetesen töretlen a bizalom, tudjuk nagyon jól, hogy ezeket a változásokat neki kell lemenedzselni. Nem a legideálisabb, hogy közben a bajnokság elindult, és az átigazolási szezon végén ennyi változás történt. De így alakult” – fogalmazott Sallói, aki szerint nem gyengült a Zalaegerszeg.

ZTE, Boér,
Boér Gábor és Szergej Kuznyecov (Fotó: MTI)

„Pont ellenkezőleg, úgy gondolom, inkább erősödtünk. Egyedül Mocsi Attila távozása nem volt tervezett, nem voltunk rá teljesen felkészülve. Így most a középső védőposzt a legnagyobb fejfájás, a többi posztra jól sikerült erősítenünk. Olyan játékosok érkeztek, akik nagyot lendíthetnek a csapaton és velük a korösszetétel is javul. Úgy gondolom, a fiatalok mellé kellett egy kis rutin, hogy az ő fejlődésük is töretlen legyen.”

Zalaegerszegi játékosmozgás
Érkezők: Antonio Mance (horvát, Debreceni VSC), Medgyes Sinan (magyar-szlovák, Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként), Sajbán Máté (Paksi FC), Senkó Zsombor (Diósgyőri VTK), Josip Spoljaric (horvát, NK Osijek – Horvátország), Soltész István (Budafoki MTE)
Kölcsönbe érkezők: Mim Gergely (Puskás Akadémia – ismét kölcsönbe), Yohan Croizet (francia, Újpest FC)
Kölcsönből visszatért: Daniel Milovanovikj (északmacedón, GFK Tikves 1930 – Észak-Macedónia)
Távozók: Demjén Patrik (MTK Budapest), Eros Grezda (albán, FK Partizani – Albánia, szabadon igazolhatóként), Kálnoki-Kis Dávid (Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Tajti Mátyás (Újpest FC), Eduvie Ikoba (amerikai-nigériai, Academico de Viseu FC – Portugália)
Kölcsönbe távozók: Boros Zsombor (Kazincbarcika, legutóbb kölcsönben NK Nafta – Szlovénia), Gergely Botond (román-magyar, FK Csíkszereda – Románia, legutóbb kölcsönben NK Nafta – Szlovénia) Kiss Ágoston (Tiszakécskei LC, legutóbb kölcsönben NK Nafta – Szlovénia), Papp Csongor (Vasas FC), Papp László (Mosonmagyaróvár, legutóbb kölcsönben NK Nafta – Szlovénia) (Forrás: NSO.hu/NB1.hu)

Ikoba távozott

Nagy kérdés volt még az amerikai-nigéria Eduvie Ikoba jövője, aki tavaly 13 gólt szerzett a bajnokságban és a kupában, de idén tavasszal már nyoma sem volt a tavaly őszi formájának. Ahogyan a „Szurkoló hangja”-rovatunkban írtuk, Ikoba a DVTK elleni mérkőzés szünetében nem akart visszatérni a pályára, ezért kikerült a keretből.

A távozását pénteken jelentette be a klub. „Ikoba is jelezte, hogy szeretne menni, és mi is úgy kalkuláltunk vele, hogy értékesíteni szeretnénk a játékjogát ezen a nyáron. Abban maradtunk vele, hogy a Konferencialiga-meccset várja meg, hiszen ha úgy alakul a szereplésünk, az az ő értékét növelheti. Sajnos, nem tudtunk továbbjutni, így több lehetőség közül a portugál Academico de Viseu FC-t választotta” – számolt be a sportigazgató.

A Fradi rég nem volt ilyen erős

Vasárnap 17.15-kor a címvédő Ferencváros látogat Zalaegerszegre. „Mindenféle szempontból nehéz mérkőzés lesz a számunkra. Egyrészt

a Fradi bombaformában van, nagyon megerősödött a nyáron, még annál is erősebb, mint amilyen az elmúlt években volt. Máté Csaba remekül összerakta a mostani együttest.

A másik oldalról pedig, nálunk most hirtelen sok változás volt, sok játékos jött, össze kell raknunk a csapatot, ezért nem a legszerencsésebb a találkozás ideje. De mindig nagy örömmel fogadjuk a Fradit, mindig extra motiváció a játékosoknak, a közönségnek egyaránt ez a mérkőzés.”

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC