nb1.hu

Lemondott a BL-induló Fradiról a pénz miatt? – beleszállt Sztankovicsba a magyar edző édesapja

Kuznyecov szerint még Csercseszov is jobb edző volt a Moszkvába távozó szerbnél.

Javítás: Az orosz portál elsőként az edzőként Győrben és Diósgyőrben is megfordult ifjabb Kuznyecov Szergejnek tulajdonította a nyilatkozatot, képet is róla publikáltak, majd később javították és jelezték, hogy az édesapja adta az interjút.

Derült égből villámcsapásként érte a Fradi-szurkolókat a hír, hogy a csapattal bajnoki címet nyert Dejan Sztankovics azonnali hatállyal távozik a Ferencvárostól, és az orosz Szpartak Moszkvához igazol. Csütörtökön még edzést tartott a zöld-fehéreknek, aztán érkezett a szerb szakember átigazolásáról szóló sajtóhír. Az események pedig olyannyira felpörögtek, hogy az NB I-es szezon utolsó mérkőzésén, az Újpest elleni hazai csúcsderbin már nem Sztankovics, hanem Leandro de Almeida másodedző ül majd a Fradi kispadján.

Az orosz sport-express.ru Sztankovics magyarországi eredményeiről és munkásságáról a DVTK és a Győri ETO FC korábbi vezetőedzőjét, Kuznyecov Szergejt kérdezte. A 41 éves szakember, aki 2001 és 2003 között a Ferencvárosban is futballozott, nemcsak Sztankovics munkáját, de az orosz viszonyokat is jól ismeri, hiszen a 2018-2019-es szezonban a Szpartak Moszkva másodedzője volt. Sőt, 2019-ben megbízott vezetőedzőként is irányította az orosz csapatot.

Rengeteg kérdés felmerül bennem. Egyáltalán nem értem, hogy a Szpartak miért döntött mellette. Azt sem tudom, hogy Sztankovics miért igazol Oroszországba. Nagyon vitatható jelölt

– nyilatkozta az orosz sportportálnak Kuznyecov, akitől az interjúban rögtön megkérdezték, miért gondolja ezt a szerb trénerről.

„Nem nagyon tisztelem az ilyen edzőket”

„Tudom, ki hozta őt a Ferencvároshoz. Már akkor is azt beszélték, hogy nem ő a legjobb választás” – fogalmazott az orosz származású edző, aki magyarnak vallja magát és Magyarországon nőtt fel, édesapja, id. Kuznyecov Szergej a Ferencváros erőssége volt játékosként.

Ferencváros: közülük kerülhet ki Sztankovics utódja

Ezek után Kuznyecov részletezte, miért nem érti Sztankovics döntését. „A Ferencváros a Bajnokok Ligájában próbálhat szerencsét, ez nem ösztönözte maradásra? Erre ő egyszer csak Oroszországba igazol, egy olyan országba, amelynek a csapatait nem engedik elindulni az európai kupákban.

Nem értem. Sztankovics nem egy szegény ember, hiszen játszott Olaszországban, az Interben, elég sokat keresett. Most meg azt írják, hogy kivásárolták a szerződéséből és a Szpartakba megy. Kész csoda! Megérteném, ha a piros-fehérek a Bajnokok Ligájában játszanának, de így?

„Nekem ebből az jön le, hogy csak a pénz miatt csinálja. Nem nagyon tisztelem az ilyen edzőket. Úgy néz ki, Sztankovics nem úgy döntött, hogy kipróbálja magát az európai kupákban, hanem, hogy megszedi magát. Az ilyen edzőket én vendégmunkásnak hívom” – mondta Kuznyecov, az újságíró érdeklődése után rátérve Sztankovics magyarországi munkájára és megítélésére.

„Nem tudom, mi alapján hívták a Szpartakhoz”

„Bajnok lett, de ilyen játékosokkal ez nem volt nehéz. Gyakran változtatgatta az összeállítást. (Sztanyiszlav) Csercseszov távozása után a saját elképzelésének megfelelően hozott játékosokat a csapathoz. Igen, bajnok lett, de a klub lehetőségeiről is beszélni kell” – jelentette ki az edző, megemlítve a szerdai Magyar Kupa-döntőben elszenvedett Fradi-vereséget.

„Kikaptak a döntőben attól a Pakstól, amely nagyon szerény költségvetésből gazdálkodik. Szerintem Sztankovics sok hibát követett el azon a meccsben. Nem tudom, mi alapján hívták a Szpartakhoz. Egyébként jelenleg a magyar médiában éppen arról írnak, hogy ki követheti Dejant. Az egyik jelölt Ivics, aki a Krasznodarban dolgozott” – közölte Kuznyecov Vlagyimir Ivicsről, akit márciusban menesztett az orosz Premier League-csapat.

Ezek után megjegyezte, hogy a Ferencvárosban nyugodtan lehet dolgozni és jó csapatot csinálni. „De nem mondanám, hogy Sztankovics itt mindenki számára meggyőző volt. A Szpartak meglep. Egyszer a spanyol Guillermo Abascalt nevezi ki, most meg Sztankovicsot?”

Arra a kérdésre, hogy milyen futballt játszott a Ferencváros Sztankovics irányításával, a DVTK-t tavaly NB II-es bajnoki címig vezető szakember így reagált:

Nem értettem a csapat stílusát. Pedig a játékosállomány elég jó volt. Két kezdőcsapatnyi futballistával dolgozhatott, 27 játékossal. De hogyan játszottak? Nem tudom, nem értettem. Folyton rotálta a csapatot. Ez az ember szerdán elveszítette a Magyar Kupát a Fradival, most pedig már Szpartaknál van. Ez a csodák csodája.

Kuznyecov szerint Sztanyiszlav Csercseszov is jobban dolgozott a Ferencvárosnál, mint a szerb tréner. „Jól dolgozott, csakúgy, mint Rebrov. Sztasz rendet tett az öltözőben, fegyelmet tartott. Mégis, láthatjuk, Sztankovicsot a Szpartakhoz hívták, Csercseszov pedig egyelőre munkanélküli. Nem tudom, ki dönt ezekben a kérdésekben. Megmagyarázhatatlan” – mondta Kuznyecov, egyetértve végül az újságíróval, hogy enyhén szólva is kalandorság, amit Sztankovics tesz.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC