nb1.hu

Fradi-sasszobor és az atlantai NFL-stadion sólyma. Itt a közös pont!

Budapest – Szőke Gábor: Nagy dicsőség, de ezzel együtt óriási felelősség is a projekt.

Szőke Gábor Miklós magyar szobrászművész tervezheti és építheti meg az Atlanta Falcons amerikaifutball-csapat totemállatát – olvasható a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

 

Mint írják, a sólymot ábrázoló szobor az új, kétmillió négyzetméteres Mercedes-Benz Stadium főbejáratánál kap helyet. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb NFL-csapata, az Atlanta Falcons 53 nemzetközileg elismert művészt keresett meg, hogy egy-egy alkotással díszítsék a másfél milliárd dollárból épülő gigantikus stadiont.

 

 

"Nagy dicsőség, de ezzel együtt óriási felelősség is a projekt. Megkaptam a tervrajzokat, a stadion háromdimenziós videóját, ezek alapján kezdtem vázlatokat készíteni" – mondta el a lapnak Szőke Gábor Miklós, hozzátéve, hogy a stadion legyező alakban kinyíló tetőszerkezete inspirálta az alkotását, amelynek karakterisztikájában tetten érhető a csapat logójában szereplő sólyom is.

 

Hangsúlyozta: "a munkafolyamatok tavaly ősszel kezdődtek el, a szobrot a stúdiómban készítjük el, több mint száz ember dolgozik az irányításom alatt". A Groupama Aréna előtti Fradi-sast is elkészítő Szőke Gábor Miklós monumentális köztéri szobrai a világ több pontján megtalálhatók: repülő puliját például a Smithsonian Folklife Festival felkérésére állította fel Washingtonban, de moszkvai égő medveinstallációját még Vlagyimir Putyin orosz elnök is megcsodálta.

 

Íme, a sólyomszobor tervezete: 

 

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC