nb1.hu

DVTK: „Rebrovnál tapasztaltam Kuznyecovéhoz hasonló szemléletet”

Interjú Gera Dániellel.

A Fraditól Felcsútra, majd nyáron a Puskás Akadémiától az NB II-es Diósgyőrhöz igazolt Gera Dániel, aki úgy érzi, az osztályváltás ellenére jó döntést hozott. Az DVTK futballistája az NB1.hunak adott interjújában a váltás mellett Szergej Kuznyecov modern felfogásáról, a hosszas videózásokról és őszi lábujjtöréséről is beszélt.

Egy héttel a Dragan Vukmirt váltó Kuznyecov Szergej után érkeztél a DVTK-hoz. Az új vezetőedző kérése volt, hogy leigazoljanak téged? 
Már előtte is egyeztettem a Diósgyőrrel, ezen kívül én annyit tudok, hogy Szergej érkezése is megerősítette a klub szándékát a leigazolásomra.

A tavalyi évet Felcsúton töltötted, ahová a Fradi adott kölcsön téged. Volt NB I-es megkeresésed az idény végén? Ha igen, miért választottad mégis a Diósgyőrt? 
Több megkeresésem is volt az élvonalból, de egyik klubnál sem tudtam magam igazán elképzelni. A szakmai koncepció és a közeg miatt is a DVTK volt a legszimpatikusabb, még ha jelenleg másodosztályú is. Azt is figyelembe kellett vennem, hogy az előző szezonom a Puskás Akadémiánál nem úgy alakult, ahogy elterveztem, azelőtt a Fradinál pedig elég keveset játszottam, így fel kell magamat építeni. Ezek a szempontok játszottak szerepet, és most úgy érzem, a legjobb döntést hoztam.

A támadósorban és a középpályán is erős a DVTK névsora. Hogy hat rád, hogy komoly a konkurencia?
Szerintem mindig akkor lehet a legjobban teljesíteni, ha van nyomás, és ha egy játékos érzi, hogy ha nem teljesít jól, kikerülhet a csapatból. Nekem ezzel sosem volt gondom, most is jól hat rám, hogy ilyen erős a keretünk és a támadósorunk. Pozitív, hogy vannak olyan srácok, akiktől tudok tanulni, és talán olyanok is, akik tőlem tanulhatnak. Az mindig jót tesz egy csapatnak, ha sok jó játékos versenyez a játéklehetőségért

Hét bajnokin 419 játékperc és 2 gól áll a neved mellett. Elégedett vagy a játéklehetőséggel, illetve a teljesítményeddel?
Összességében igen, de még nem vagyok a legjobb formámban. Volt egy négyhetes kihagyásom lábujjtörés miatt, de az már helyrejött. A játéklehetőséggel elégedett vagyok, a két gól és két gólpassz pedig részemről sem rossz teljesítmény, de szeretném még jobban meghálálni a bizalmat. Az a célom, hogy úgy tudjak még jobb formába lendülni, hogy közben a csapatot is segítem.

Az edzőváltásról szóló döntést egyelőre igazolja a csapat szereplése, vezetitek a tabellát. Te miben látod a sikeretek okát?
Sokat köszönhetünk az új szakmai stábnak, az edzésmódszereik és a játékfelfogásuk is jótékonyan hatnak a csapatra, ez látszik az eredményeken is. Nagyon sokat videózunk, kezdetben szinte minden nap csináltuk, hogy mindenki megértse, mit szeretnénk játszani. Van még hová fejlődnünk, de az alapstruktúrát már mindenki elsajátította, így bárki is kerül a kezdőcsapatba, tudja, mi a dolga. Szerintem az a kulcs, hogy a hét közben gyakorolt dolgokat jól át tudjuk menteni a mérkőzéseinkre, és hogy jól működünk csapatként, mindenki kiveszi a részét a támadásból és a védekezésből egyaránt. Van, hogy a jobb-bekkünk ér oda a kapu elé, de olyan is volt már, hogy én mentettem hátul. Ez az, ami a modern fociban elengedhetetlen, és az eddigi jó szereplésünk is nagyban köszönhető ennek.

Milyen edző Kuznyecov Szergej? A korábbi trénereidhez képest milyen vele dolgozni?
Abszolút a modern futballt képviseli, az edzésmunkánk nagyon pörgős és változatos. Sok jó szakemberrel dolgoztam már, és őt a legjobbak közé sorolom. Magas szinten képben van a modern focival, a videózások során nemcsak az ellenfeleinket, de a topcsapatokat is elemezzük, és a magunk szintjén megpróbálunk az ő játékukból is egy-két dolgot átültetni a sajátunkba. Rengeteget tanultunk a területek feltöltéséről és lezárásáról, annak idején a Fradinál Rebrov helyezett hasonlóan nagy hangsúlyt ezekre a dolgokra, neki volt hasonló szemlélete.

Az NB II a világbajnokság alatt sem áll le. Ez előny a lendületben lévő Diósgyőrnek, vagy jól jönne már a pihenő?
Abszolút nem, szerintem jobb így, hogy még van három meccsünk. Épp beszéltük a srácokkal, hogy lendületben vagyunk, és a hátralévő meccseket még ki kell maxolni, hogy utána a felkészülést még jobb helyzetből kezdhessük. A csapaton is ezt érzem, hogy mindenki a maradék három őszi találkozóra készül, senki nem gondol még a szünetre.

Tavaly komoly csalódás volt a klubnak és a szurkolóknak is, hogy nem sikerült azonnal visszajutni az NB I-be. Volt szó arról, hogy mi lesz a következménye, ha idén sem jön össze?
Én a magam részéről nem is gondolok erre. Megmondom a frankót, úgy jöttem ide, hogy mindenképpen fel szeretnék jutni, hiszen a klubnak és a saját karrieremnek sem tenne jót, ha megragadnánk az NB II-ben. Senki nem beszél arról, hogy „jaj, mi lesz, ha nem jutunk fel”, a csapat jól akar szerepelni, mindenki erre fókuszál. Mindenki tudja, hogy a városnak milyen fontos a futball, a magam részéről pedig nem hallottam arról, hogy bármilyen retorziót kilátásba helyeztek volna arra az esetre, ha nem jutnánk fel. De hangsúlyozom, jelenleg ez a kimenetel meg sem fordul a fejünkben.

Lassan a szezon felénél járunk és bőven a kezetekben van a sorsotok. Ha meg kellene jelölnöd három kulcsfontosságú mérkőzést, ellenfelet a tavaszi naptárból, kik lennének azok? 
Előbb legyen meg az idei három meccs, utána lehet a tavaszról beszélni. De, hogy ne kerüljem ki a választ, természetesen azokat mondanám, akik jelenleg mögöttünk vannak. A Pécs, az MTK és a Gyirmót ellen is „hatpontos” meccseket fogunk játszani, szerencsére kettőt hazai pályán. Én úgy látom, hogy a tabella abból a szempontból reális, hogy valóban ezek a csapatok azok, akiket a játékuk alapján ki tudnék emelni a mezőnyből. Személy szerint nekem is az ő focijuk tetszik a legjobban az ellenfelek közül.

27 évesen egy NB II-es élcsapatban játszol, a mai futballban már nem számítasz fiatalnak, de a karriered vége is messze van még. Mi az, amit a hátralévő években szeretnél elérni?
Egyelőre rövid távon gondolkozom, a célom, hogy feljussunk, és ha összejött, minél jobban szerepeljünk az élvonalban. Nem voltam még válogatott, természetesen erre is vágyom, de most még erről nincs értelme beszélni. Nem voltam még légiós sem, ez is egy olyan dolog, amit szerintem minden játékos kipróbálna, de ezek távoli dolgok, most még kár beszélni róluk. De ha ez utóbbi esetleg nem jön össze, akkor sem leszek csalódott, hiszen Magyarországon belül nagyon jó helyen vagyok, ha úgy adódik, hosszabb távon is el tudom képzelni magam Diósgyőrben. A körülmények adottak, szeretem az itteni légkört, a közönségünk pedig az egyik, ha nem a legjobb itthon, úgyhogy jelenleg nagyon boldog vagyok a DVTK-nál. 

Megosztás:
Kapcsolódó hírek