nb1.hu

Bundesliga-csapatot vert a Fradi, gólgazdag meccsen maradt alul a Vidi

Döntetlent játszott a Mezőkövesd, nem adtak esélyt a Puskás Akadémiának.

Öt NB I-es csapat vívott felkészülési találkozót a szerdai napon. Kora délután a Paks egygólos vereséget szenvedett lengyel ellenfelétől. Késő délután a Fradi a Vidi, a Puskás Akadémia és a Mezőkövesd is pályára lépett.

FERENCVÁROS

Az NB I éllovasa az idei első felkészülési találkozóját játszotta a spanyolországi edzőtáborban. A zöld-fehérek rögtön egy komoly erőt képviselő ellenféllel a német elsőosztályú Augsburggal találkoztak. A kiegyenlített találkozón a Fradi Mercier duplájával 2-0-ra győzni tudott. 

AZ FTC BESZÁMOLÓJA:

Férfi labdarúgócsapatunk kétgólos győzelmet aratott a német első osztályú Augsburg ellen.

Közel 20 fokos melegben, napsütésben, ideális körülmények között játszotta idei első felkészülési mérkőzését az FTC férfi labdarúgócsapata a német élvonalbeli FC Augsburg ellen a La Nucía-i Estadi Olimpic Camilo Cano, azaz a helyi stadion centerpályáján. A spanyolországi edzőtábor ötödik napján rendezett meccs első félidejére vezetőedzőnk, Sztanyiszlav Csercseszov a Bogdán – Botka, Knoester, S. Mmaee, Civic – Esiti, Laidouni – Traoré, Zachariassen, Auzqui – R. Mmaee összeállítású csapatnak szavazott bizalmat. A csapatkapitányi karszalagot Botka Endre viselte.

Első félidő
Az első lehetőségünk Eldar Civic beadása után adódhatott volna a 2. percben, ám szögletre mentett az Augsburg, a sarokrúgást követően pedig már nem tudtunk veszélyeztetni. Hét perccel később Civic átadása után Kristoffer Zachariassen került helyzetbe, őt azonban a partjelző les miatt emelkedő zászlója megállította. A 14. percben az Augsburg csatára, Florian Niederlechner lőtt kapura, de Bogdán Ádám védeni tudott. Újabb két perc elteltével Zachariassen fejesét vágták ki a gólvonalról.

Néhány eseménytelen perc után a 27. minutumban egy szépen kidolgozott akció végén újra Kristoffer Zachariassen lőtt, szöglet lett belőle, abból viszont már nem tudtunk veszélyeztetni. Öt perccel később egy következő szögletrúgást követően Samy Mmaee fejelt, de a németek kapusának végül nem kellett védeni. Kevéssel később Aissa Laidouni próbálkozott távolról, a félidő hajrájában pedig a németek előtt is adódott lehetőség. A helyzetek számát tekintve megnyertük volna az első félidőt, a futballt azonban gólra játsszák, 0-0-s állásnál mehettünk pihenőre.

Második félidő
A szünetben „sorcserét” hajtott végre Sztanyiszlav Csercseszov, a második 45 percet Bogdán – Wingo, Besic, Kovacevic, Pászka – Vécsei, Sigér – Halmai, Mercier, Kharaishvili – Marquinhos összetételben kezdtük. A csapatkapitányi karszalagot Vécsei Bálint kapta meg. Az első helyzetünk Sigér Dávid átadása után Halmai Ádám előtt adódott, az őszi idényt a Soroksárban töltő, ott hétszer is eredményes Halmai egy fejessel vétette észre magát. Hamarosan Vécsei Bálint is lőtt, a labda azonban elkerülte a kaput.

Egy órányi játék után komoly gólszerzési esély kínálkozott az Augsburg előtt, Berisha teljesen szabadon kapott labdát nagyjából öt méterre a kapunktól, de csúnyán fölé bombázott. Erre válaszul megszereztük a vezetést: Marquinhos remek labdaszerzést követően továbbított Xavier Mercier felé, aki ballal a kapuba lőtt (0-1). Ez volt az év első Fradi-gólja férfi labdarúgásban!

Előnyünk birtokában sem lassítottunk, a 68. percben Sigér Dávid lőtt kapura, a labda viszont elgururult a gólvonal előtt. Ami ekkor még nem sikerült, az a 75. percben igen, Halmai Ádám továbbítása és az augsburgi védelem megingása után ugyanis Xavier Mercier megszerezte az FTC és önmaga második találatát is (0-2). Nem sokkal később próbálkozott az Augsburg, de fölé ment a lövés. Ezt követően próbajátékosunk, Bonsu Osei is pályára lépett. A hajrában még Bogdánnak kellett védenie egyet, de az eredmény már nem változott.

Csapatunk tehát kétgólos győzelemet aratott spanyolországi edzőtábora első felkészülési mérkőzésén!”

Felkészülési mérkőzés
FC Augsburg–FTC 0-2 (0-0)

La Nucía, Spanyolország.
FTC, első félidő: Bogdán – Botka, Knoester, S. Mmaee, Civic – Esiti, Laidouni – Traoré, Zachariassen, Auzqui – R. Mmaee. Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov.
FTC, második félidő: Bogdán – Wingo, Besic, Kovacevic, Pászka – Vécsei, Sigér – Halmai (Osei, 80.), Mercier, Kharaishvili – Marquinhos
Sárga lap: Esiti (20.)
Gólszerző: Mercier (62., 75.)

Sztanyiszlav Csercseszov együttesének nincs sok ideje a felkészülésre, hiszen a hazaérkezés után rögtön egy őszről elhalasztott bajnoki vár rá a ZTE ellen  január 24-én.

MOL FEHÉRVÁR FC

A téli szünetet a tabella nyolcadik helyén töltő MOL Fehérvár FC is felkészülési találkozót játszott a horvátországi edzőtáborban. Huszti Szabolcs együttese a horvát élvonal második helyezettje a Lovrencsics Gergőt foglalkoztató Hajduk Split ellen játszott. A gólgazdag találkozót végül a horvátok nyerték 3-2-re. 

ÍME, A VIDI BESZÁMOLÓJA:

Kenan Kodro duplázott a horvát élvonal második helyezettje elleni, horvátországi felkészülési mérkőzésen.

Csapatunk a januári felkészülési időszak első edzőmérkőzésén a horvát élvonal második helyén telelő Hajduk Split ellen lépett pályára a szállásunktól, Novigradtól bő húsz percnyi buszútra található Porecben. A mérkőzésnek helyet adó edzőpálya ismerős volt csapatunknak, két éve már játszottunk itt felkészülési mérkőzést.

Huszti Szabolcs a Kovács D. – Bese, Serafimov, Stopira, Hangya – Pokorny, Kovács B. – Menyhárt, Houri, Funsho – Kodro kezdő tizenegyet küldte pályára a Hajduk ellen.
Nem kezdődött jól számunkra a mérkőzés, a 6. percben Funsho szabálytalankodott a tizenhatos sarkánál, a megítélt büntetőt Livaja higgadtan értékesítette (0-1). Három perc sem kellett az egyenlítő gólunkig, Menyhárt jobb oldali beadása pattant le egy védő kezéről, ezt a tizenegyest Kodro lőtte pontosan a kapu jobb oldalába (1-1).

A 13. minutumban ismét a horvátok találtak be, Kalik passzolta vissza a labdát Livajának, aki 16 méterről szép gólt lőtt a bal felső sarokba (1-2). Kovács Dániel szép védéseket mutatott be egy kapunk előtti kavarodás végén. A 25. percben egy gyors támadás végén Mlakar centerezett jobbról a kapu előtt érkező Sahitinek, aki pár méterről nem hibázott (1-3). Az első 30 percet Houri fölé szálló lövése zárta.

Bese nem tudta folytatni a játékot, helyére Nego érkezett. A második "negyedben" sokáig kevés helyzetet láthattunk, Kodro szabadrúgása a sorfalról vágódott le, Nego ballal lőtt mellé, az 58. percben viszont szépítettünk, egy rossz hazaadásra Kodro csapott le és használta ki kíméletlenül a ziccert (2-3).

A 120 perces mérkőzés második felét a Rockov – Nego, Larsen, Kojnok, Heister – Christensen, Pető – Schön, Dárdai, Kastrati – Szabó L. összeállításban kezdtük, azaz bemutatkozott Vidi-mezben mérkőzésen norvég középpályásunk, Tobias Christensen, valamint a felkészüléshez decemberben csatlakozott fiatal játékosunk, Pető Milán.
Szabó Levente lövésénél nagy védést kellett bemutatnia a horvátok kapusának, a másik oldalon Puskstas lövése pattant ki a jobb oldali kapufáról, valamint ebben a játékrészben a játékvezető kiosztott két sárga lapot is, de újabb gól nem született.

A 97. percben Dárdai remek labdájával Szabó lépett ki, de a kapus védeni tudta lövését. Nem sokkal később Dárdai 17 méteres lövése kevéssel ment mellé, majd a meginduló Petőt csak sárga lapos szabálytalanság árán tudták megállítani.

Az eredmény az utolsó percekben már nem változott, a gólgazdag első 60 percet gólnélküli második követte, a mérkőzést pedig a Hajduk Split nyerte 3-2-re. Csapatunkra csütörtökön és pénteken edzés vár Novigradban, szombaton pedig következik az Eszék elleni újabb felkészülési meccs Umagban.”
A Hajduknál Lovrencsics Gergő a 61. percbe állt be.

Felkészülési mérkőzés 120. perces
MOL Fehérvár FC Hajduk Split 2-3 (1-3)

Gól: Livaja(6., 11-esből, majd 13.),Sahiti(25.), illetve Kodro(9., 11-esből, majd 58.), 

A Vidi az edzőtábor után a bajnoki rajton Kecskemétre látogat.

PUSKÁS AKADÉMIA

Az NB I negyedik pozíciójában található felcsútiak első felkészülési találkozójukat játszották az új esztendőben. Hornyák Zsolt együttese a svájci éllovas Young Boys ellen lépett pályára, ahol a gólnélküli első félidőt követően, 3-0-ás vereséget szenvedett. 

ÍME, A PUSKÁS AKADÉMIA BESZÁMOLÓJA:

"Gól nélküli első játékrész után a második félidőben rákapcsolt a felkészülésben előrébb tartó Young Boys, és magabiztosan nyert a mieink ellen a spanyolországi edzőtábor első felkészülési mérkőzésén.

Hornyák Zsolt nem beszélt a levegőbe. Vezetőedzőnk a Young Boys elleni edzőmérkőzést felvezető interjúban leszögezte, hogy a neves ellenféllel szemben is számít a fiatalokra, s valóban: a mérkőzés kezdetét jelző sípszó elhangzásakor a már jól ismert nevek mellett két utánpótláskorú labdarúgónk, Kern Martin és Nathaniel Noel is ott volt a pályán, előbbi a fedezetsorban, utóbbi a védelem jobb oldalán kapott helyet.

Az esteponai napsütésben nem estek egymásnak a csapatok, de jó tempójú futballt láthattunk az első fél órában, együttesünk teljesen egyenrangú ellenfele volt a 2021 őszén még a Bajnokok Ligájában vitézkedő ellenfélnek. A 33. percben egy elrontott hazaadás után nagy helyzet alakult ki a kapunk előtt, de végül szerencsére a jobb kapufa mellé gurult a labda. Kisvártatva Markek Tamásnak kellett bemutatnia egy védést, mégsem mondhattuk, hogy nagy fölényben futballoztak volna a bajnokság folytatása előtt utolsó tesztmeccsüket játszó svájciak az első félidőben.

A második negyvenöt percre nyolc új ember futott ki nálunk, gólt viszont a szintén alaposan „felfrissülő” helvétek szereztek, az 51. percben a tizenhétszeres svájci válogatott Christian Fassnacht talált a kapunkba (1–0). A mérkőzésnek ebben a periódusában komoly fölénybe kerültek a sárga-feketék, csak elvétve jutottunk el az ellenfél tizenhatosának környékére. A 64. percben növelte előnyét a Young Boys, a jobb oldalon előrenyomuló Cedric Itten szép szóló végén talált Markek hálójába (2–0), tíz minutummal később pedig a nagydarab portugál center, Joel Monteiro révén már háromgólos fórba kerültek a berniek (3–0).

A mieink a 79. percben tudtak először helyzetet kialakítani a második játékrészben, ekkor Alex Baluta tizenhét méterről lőtt kevéssel a felső kapufa fölé. Nem sokkal később Auerbach Martinnak kellett hatástalanítania egy középre tartó lövést, majd a svájciak második találatát jegyző Itten találta telibe a bal kapufát, a kipattanóból leadott löketét pedig kapusunk védte, aki a 88. percben is útját állta egy próbálkozásnak. Ez egyben az utolsó említésre méltó momentum volt a mérkőzésen, amelyet második félidei jó futballjával megérdemelten nyert meg a svájci együttes."

Nemzetközi felkészülési mérkőzés
BSC Young Boys–Puskás Akadémia FC 3–0 (0–0)

Estepona Futballcentrum, 2023. január 11.
Gól: Fassnacht (51.), Itten (64.), Monteiro (74.)
Young Boys: Racioppi (kapus); Blum, Amenda, Zesiger, Benito, Fassnacht, Lauper, Sierro, Ugrinic, Elia, Nsame. Csereként pályára lépett: Marzino (kapus); Maceiras, Lustenberger, Bichsel, Garcia, Golliard, Rieder, Niasse, Imeri, Itten, Monteiro
PAFC: Markek (kapus); Batik, Van Nieff, Colley, Slagveer, Stronati, Corbu, Ormonde-Ottewill, Kern, Noel, Komáromi. Csereként pályára lépett: Auerbach (kapus); Mezghrani, Babós, Spandler, Favorov, Plsek, Puljic, Zahedi, Gruber, Nagy Zs., Dusinszki
 

A Puskás Akadémia az NB I első tavaszi fordulójában Mezőkövesdre látogat.

MEZŐKÖVESD

Gól nélküli döntetlent játszott az NB I kilencedik helyén álló Mezőkövesd a lengyel élvonal 2. helyén álló Legia Warszawa ellen.

ÍME, A MEZŐKÖVESD BESZÁMOLÓJA:

"Gól nélküli döntetlent játszott csapatunk a lengyel élvonalban 2. helyen álló Legia Warszawa együttesével.

A nagy múltú lengyel élvonalbeli csapattal találkozott együttesünk ma délután a törökországi edzőtáborban. A klub 1916-ban alakult, az élvonalban 1955-ben szerezte meg első bajnoki aranyérmét, emellett ugyanebben az évben a Lengyel Kupát is megnyerte. A varsói klub összesen 15 bajnoki címet, 19 kupagyőzelmet és 4 szuperkupa győzelmet szerzett hazájában. A csapatnak nemzetközi porondon is vannak kiemelkedő eredményei, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK) elődöntősök voltak az 1969-1970-es szezonban, egy évvel később pedig a negyeddöntőig meneteltek. Az 1995-1996-os idényben szintén a negyeddöntőig jutottak a Bajnokok Ligájában, míg a 2016-2017-es évben a csoportkörben szerepeltek.

A Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK) 1990-1991-es idényben elődöntőt játszottak, ezen kívül kétszer negyeddöntősök voltak, továbbá az Európa Ligában hatszor játszottak a csoportkörben, háromszor tovább is jutottak az egyenes kieséses szakaszba. A csapat legértékesebb játékosa a lengyel-német kettős állampolgárságú Maik Nawrocki, a 21 éves belső védő értékét 1,8 millió euróra becsüli a transfermarkt.com. Ellenfelünk remekül szerepel az idei bajnokságban is, hiszen a Legia 17 forduló után a 2. helyen áll a tabellán, tehát egy nagyon jó, erős kerettel rendelkező csapattal találkozott együttesünk a törökországi edzőtáborban.

Az első félidőben a lengyel gárda birtokolta többet a labdát, mégis csapatunk játszott veszélyesebben, több lehetőségünk is volt a gólszerzésre, ráadásul kapufát is rúgtunk. Fordulás után egyértelműen csapatunk játszott fölényben, több ígéretes lehetőséget is sikerült kialakítani a kapu előtt. Az 57. percben Cseri lőtt távolról kevéssel a kapu mellé, nem sokkal később egy veszélyes kövesdi beadás után tisztáztak a lengyelek, majd több beadást is hatástalanítottak. Negyedórával a meccs vége előtt rövid időn belül Kharatin háromszor is tisztázott a lengyel kapu előterében. Az utolsó 10 percben mindkét oldalon volt ígéretes lehetőség, gól azonban nem született a találkozón, labdarúgóink értékes döntetlent értek el Lengyelország egyik legerősebb csapata ellen.

Csapatunk utolsó felkészülési mérkőzését az azeri élvonalban szereplő Sumqayit FK ellen fogja lejátszani holnap a törökországi edzőtáborban."

A mérkőzés jegyzőkönyve:
Mezőkövesd Zsóry FC – Legia Warszawa 0-0

Piscitelli – Kállai K., Lukic (Márkus 70. p.), Beriashvili, Steliano (Lehoczky 65. p.), Karnitski (Zahary 70. p.), Brtan, Molnár (Kállai Z. 75. p.), Cseri (Lakvekheliani 65. p.), Vajda (Csontos 75. p.), Besirovic. Vezetőedző: Kuttor Attila

Az edzőtábor befejezése után a matyóföldiek a Puskás Akadémiát fogadják a bajnokságban. 

 

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC