nb1.hu

A Spíler TV alig néhány helyen lesz fogható, marad a stream?

Budapest – A nagyobb kábelszolgáltatók idén nem veszik fel Vajna csatornáját.

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, Premier League közvetítési jogai a TV2 csoporthoz kerültek, így augusztus 13-tól hivatalosan is a Spíler TV fogja közvetíteni az angol bajnoki mérkőzéseket.

 

Az angol foci kedvelői korántsem örülnek a váltásnak, és ami ezután jön az talán még rátesz egy lapáttal. A Népszabadság utánajárt, hogy a szóban forgó Spíler TV melyik szolgáltatónál lesz elérhető, és az eredmény korántsem rózsás.

 

Amíg az Izaura TV-t és a Prime csatornát már egy hónappal az indulás előtt reklámozta az Andrew G. Vajna tulajdonában lévő TV2-csoport, a május óta tervezgetett új sportadóról szóló első közlemény csak öt nappal a start előtt, hétfőn jelent meg. Ráadásul sportcsatornáról már nincs szó.

 

A TV2 májusban két sportadó – Sport1 és Sport2 – nevét is levédette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH). Azóta a médiatársaság elhalászta a jogokra szintén pályázó Digi Kft. elől az angol bajnokságot. Vajna tévéje rálicitált a romániai hátterű cég ajánlatára: piaci becslések szerint akár 300 millió forintot is fizethetett a Premier­ League-ért.

 

 

Csakhogy nem sikerült annyi közvetítési jogot felvásárolni, hogy a TV2 önálló sporttévét építsen fel a bajnokság augusztus 13-i kezdetére. Vajnáék ugyanis korábban azzal számoltak, hogy a MotoGP és nagy teniszversenyek közvetítési jogait is megszerzik. Sőt, felmerült, hogy jövőre átveszik a Forma–1-et is. Az utóbbi hónapokban többször is felbukkant a társaság zuglói székházában a Hungaroring volt elnöke, az F1 egykori műsorvezetője, Palik László, akinek felesége a Tények műsorvezetője. Ám úgy fest, az F1 egyelőre marad a köztévén, amelynek vonatkozó szerződése csak az év végén jár le.

 

A Népszabadság értesülése szerint a TV2 vezetése a csatorna sportprofiljának megőrzése érdekében vizsgálta azt a lehetőséget is, hogy a mérkőzések ismétlésével töltse ki a műsoridőt – a meccsek péntektől hétfőig lefutnak –, de a TV2 imázsát szem előtt tartva erről lemondott.

 

Ugyanakkor a Spílert – a Sport1-gyel és Sport2-vel ellentétben – nem található az SZTNH nyilvántartásában, a Sat-tv-radio.hu pedig arról írt, hogy a spilertv.hu domaint öt napja jegyezték be.

 

 

Lényeges kérdés volt az előkészítésnél, hogy miből lesz bevétel. Az már az új TV2-s csatornák bejelentésekor, egy májusi médiakonferencián kiderült, hogy a nagyobb kábelszolgáltatók – köztük a Telekom, a UPC, a Tarr Kft. – az idén nem fogják felvenni kínálatukba Vajna új adóit, azaz nem fizetnek terjesztési díjat a tévének. Nincs már hely a csomagjaikban, a TV2 kedvéért nem fognak szerződést bontani a többi tévével.

 

A közleményből nem derül ki, hol lesz fogható a Spíler TV, csak az, hogy vetítenek egy összefoglalót a főcsatornán. A Népszabadság információi­ szerint az állami Antenna Hungária (AH) fizetős csomagjába, a Mindig TV Extrába kerül be az új csatorna. Míg az Izaura TV és a Zenebutik az ingyenes platformon indul el ­augusztus közepén, mi több, a Mozi+-t két hétig kódolatlanul adják, a Premier ­League-et túl drágának találták ehhez.

 

A médiahatóság szerint az AH fizetős csomagjának 106 ezer előfizetője van, az ingyenes platform 800 ezer háztartásban érhető el.

 

Az alacsonyabb nézettség a reklámbevételekre is kihathat. Igaz, a tévé vezetése továbbra sem tett le arról, hogy további jogok megszerzésével sporttévévé alakítsa a Spílert. És ha sikerül bevezetnie a piacra, az előfizetők követelhetik ki a kábelszolgáltatójuktól, hogy a TV2 új adóját is vegyék fel a kínálatukba.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek