nb1.hu

728 milliós befizetés mentette meg az Újpestet

Budapest - Nem először volt necces a helyzet.

Az újpesti focicsapatot működtető gazdasági társaság tőkéjét már a működés második évében eltüntette a hatalmas veszteség. Most a fennmaradás érdekében újabb nagy összeget kellett betolnia a tulajdonosoknak – írta az mfor.hu.
 
A legfrissebb, megújult éves beszámoló szerint a legutóbbi üzleti évében – amelynek fordulónapja a megszokottakkal ellentétben június 30-a (tehát 2016. július 1. és 2017. június 30. közötti időszakra vonatkozik) – 186 millió forintos veszteséget halmozott fel az Újpest 1885 Futball Kft. Tekintve, hogy most váltottak üzleti évet, a beszámolóban szereplő előző időszaki adatokkal nem összehasonlítóak a mostaniak, a tendencia viszont még így is egyértelmű: továbbra sem tudtak úgy változtatni a gazdálkodáson, hogy sikerüljön nyereségessé tenni az üzletmenetet.
 
A társaságot 2013-ban alapították, azt az évet 23 milliós saját tőkével nyitották és 20 milliós nyereséggel. 2014-ben 1,081 milliárdos veszteséget értek el, ami a saját tőkét 1,007 milliárdos mínuszba húzta. 2015-ben a helyzet tovább romlott, 619 milliós újabb veszteséget hoztak össze, a saját tőke pedig mínusz tartományban maradt.
 
A működés nyereségessé tételére már csak azért is szükség lenne, mert a folyamatos veszteségek újra és újra felemészthetik a társaság saját tőkéjét, mint arra volt is példa 2014-ben, már a cég működésének második évében. Ha pedig 2 egymást követő évben fennáll a mínuszos saját tőke, akkor a fennmaradás érdekében a tulajdonosoknak pénzt kell betenni, máskülönben a cégbíróság legvégső esetben a működéstől is eltilthatja a társaságot.
 
A legutóbbi beszámoló szerint 728 millió forintot kellett betolnia a tulajdonosoknak a cégbe.
 
Ennek köszönhetően a -200 millió forintos saját tőke 345,9 millió forintra emelkedett.
 
Nem ez volt azonban az első ilyen jellegű manőver, hiszen 2015-ben még a mostaninál is nagyobb összeget kellett befizetnie a tulajoknak. Akkor 1,007 milliárd forintos saját tőkét kellett volna orvosolni, erre egy 1,3 milliárdos pótbefizetés szolgált. Mivel azonban több mint 600 milliós veszteséget termeltek, nem sikerült eltüntetni a tetemes mínuszt a saját tőke soráról.
 
Így tehát a tulajdonosok 4 év alatt közel 2 milliárd forintot tettek be az újpesti fociklubot működtető cégbe, ami lényegében a veszteségek finanszírozását szolgálta.
 
Híznak a bevételek és a költségek is
 
A legutóbbi beszámoló szerint szépen híznak a bevételek az Újpest 1885-nél, hiszen 736 millió folyt be a kasszába.
 
Ennek döntő része vagyoni értékű jog hasznosításából származott, 518,2 millió forint,második legnagyobb tétel, 121 millió, játékos megfigyelési szolgáltatásból eredt,a bevételek mindössze 5 százaléka, 40 millió származott jegyértékesítésből,közel azonos összeg, 26-27 millió forintot pedg a TV-s és egyéb jogdíjaknak, illetve a management szolgáltatásnak köszönhetnek.
 
Sokat segítettek a gazdálkodáson az egyéb bevételek is, ezen a soron 868 milliót tüntettek fel, ennek nagy része, 541 millió forint azonban kölcsön elengedésnek köszönhető, tehát tényleges pénzforgalommal nem járt.
 
A bevételekkel szemben 465 milliót számoltak el anyagjellegű ráfordításként, 976 milliót pedig személyi jellegűként. Utóbbin belül csak a bérköltség 788,7 milliót jelentett, vagyis a klubhoz befolyt nettó bevétel még a játékosok és az alkalmazottak fizetését sem képes fedezni. Így nem meglepő, hogy már üzemi szinten is veszteséget kellett elkönyvelnie az Újpestnek, 165,4 milliót, ami a pénzügyi műveletek eredményének figyelembevételével 183 milliós mínusz generált a mérleg szerinti eredmény soron.
 
 

Balhés játékost igazolt az NB I-ből a Slovan – NB1.hu

Balhés játékost igazolt a Slovan az NB I-ből

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC