nb1.hu

2024-es Eb: az alapszámok szerint is jó esélyünk van

A legfontosabb adatok!

Frankfurtban elkészítették a 2024-es Eb selejtezőjének a sorsolását, Magyarország Szerbiával, Montenegróval, Bulgáriával és Litvániával került egy csoportba. Az első kettő jut tovább.

Ebben az összeállításunkban a Transfermakrt adatbázisában fellelhető adatokat használtuk fel azzal kapcsolatban, hogy a lehető leggyorsabban elhelyezhessük a magyar válogatottat a csoportban a kiindulás, azaz a sorsolás pillanatában.

MAGYARORSZÁG 
Világranglista helyezés: 36
Játékoskeret értéke: 92.3 millió euró
Legértékesebb játékos: Szoboszlai Dominik (RB Leipzig) 28. millió euró

Szerbia
Világranglista helyezés:
21.
Játékoskeret értéke: 328 millió euró
Legértékesebb játékos: Dusan Vlahovic (Juventus) 85 millió euró

Montenegró
Világranglista helyezés:
69 
Játékoskeret értéke: 55 millió euró
Legértékesebb játékos: Stefan Savic (Atlético Madrid) 14 millió euró

Bulgária
Világranglista helyezés:
72
Játékoskeret értéke: 19.85 millió euró
Legértékesebb játékos: Kiril Dezspodov (Ludogorec) 3.5 millió euró

Litvánia
Világranglista helyezés:
144
Játékoskeret értéke: 5.9 millió euró
Legértékesebb játékos: Arvydas Novikovas (Samsunspor) 600 ezer euró

TOVÁBBI TUDNIVALÓK:

Frankfurtban megtartották a 2024-es Eb selejtezőjének a sorsolását. A magyar válogatott az első kalapból a G-csoportba került.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttesét a Nemzetek Ligájában elért sikeres szereplésének köszönhetően a legerősebb kalapból húzták ki a frankfurti eseményen, majd ellenfélül a szerb, a montenegrói, a bolgár és a litván együttest kapta a G csoportba.

A selejtezősorozatban jövő márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben is dupla fordulót rendeznek. Mivel a magyarok ötcsapatos csoportba kerültek, így tíz forduló során kétszer szabadnaposak lesznek.

Németország házigazdaként biztos résztvevő, így nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra.

A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben – a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően – szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön. Az A, B és C divízió „pótvizsgára szoruló” csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár.

Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből – a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga – legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

A németországi Eb-t 2024-ben június 14. és július 14. között rendezik.

G-CSOPORT
Magyarország
Szerbia
Montenegró
Bulgária
Litvánia

A SELEJTEZŐSOROZAT MENETRENDJE
  1. forduló: március 23–25.
  2. forduló: március 26–28.
  3. forduló: június 16–17.
  4. forduló: június 19–20.
  5. forduló: szeptember 7–9.
  6. forduló: szeptember 10–12.
  7. forduló: október 12–14.
  8. forduló: október 15–17.
  9. forduló: november 16–18.
10. forduló: november 19–21.

A csoportokból az első két helyezettek jutnak ki a németországi kontinensviadalra, így 21 résztvevő válik ismertté a 2023 decemberében megtartandó sorsolás idejére.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A SORSOLÁSRÓL

Vasárnap délben sorsolják a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak beosztását Frankfurtban. A magyar válogatott története során először az 1. kalapból várhatja a sorsolást, így az NL-rangsort figyelembe véve csak gyengébb csapatokat kaphat ellenfélül. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elsők között húzzák majd ki a vasárnap délben kezdődő sorsoláson.

12.10: Lassan jön a lényeg! Gianluca Zambrotta és Demetrio Albertini segédkezik a kétszeres Eb-győztes, címvédő Olaszországot képviselve. 
Jürgen Klinsmann és Karl Heinz Ridle a rendező Németországot képviseli.

A-CSOPORT:  Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus, 

B-CSOPORT: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár, 

C-CSOPORT: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta, 

D-CSOPORT: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország, 

E-CSOPORT: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer, Moldova,

F-CSOPORT: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország, 

G-CSOPORT: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia

H-CSOPORT: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San-Marino

I-CSOPORT: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra, 

J-CSOPORT: Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Lieschtenstein 

12.03: A következő párok nem kerülhetnek egy csoportba, közölte az UEFA:
Örményország/Azerbajdzsán
Fehéroroszország/Ukrajna
Gibraltár/Spanyolország
Koszovó/Bosznia és Hercegovina
Koszovó/Szerbia

Oroszország nem indulhat a selejtezőben, így nem vesz részt a sorsoláson.

12.02: Kezdődik! Csányi Sándor, az MLSZ elnöke és Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is ott van a helszínen.

ELŐZMÉNYEK

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a vasárnapi, 2024-es Európa-bajnoki selejtezősorozat sorsolása előtt a molcsapat.hu-nak adott nyilatkozatában beszélt a várakozásairól.

„Fatalista vagyok, jöjjön, aminek jönnie kell. Nem szeretnék se álom-, se halálcsoportokról beszélni, mert az eddigi szereplésünkkel is bizonyítottuk, hogy a sikerek és a kudarcok ugyanúgy tőlünk függnek. Nem szeretnék Angliával játszani, mert olyanok lennének ellenünk, mint egy felbőszült bika. Biztos vagyok benne, hogy nagyon szeretnék megtorolni a becsületükön ejtett csorbát, és nagyon agresszívan nekünk rontanának mindkét meccsen.”

Rossi tréfásan megjegyezte, általában nem túl szerencsés edzőként, ami a sorsolásokat illeti, így talán kirúgatja magát erre az egy napra…

„Hagyományosan peches vagyok minden sorsolásnál, emlékszem, a Honvéddal is megkaptuk a Ferencvárost a Magyar Kupában akkor, amikor a többi NB I-es csapat még harmadosztályú, vagy megyei csapatokat kapott. De nem is kell ilyen messzire menni, hiszen mind az Európa-bajnokságon, mind a Nemzetek Ligájában a lehető legnehezebb csoportba kerültünk. Az az ötletem támadt, megbeszélem Csányi Sándor elnök úrral, hogy a sorsolás előtt egy nappal rúgjon ki, aztán a sorsolás után alkalmazzon újra, hátha tényleg csak én vonzom be a nehéz csoportokat.”

KALAPOK
1. kalap:
Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország
2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország
3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország
4. kalap: Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia
5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta
6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein

AZ MLSZ ELŐZETES ELEMZÉSE
A magyar válogatott a Nemzetek Ligája legfrissebb rangsorában a 8. pozíciót foglalja el, így a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőinek vasárnapi sorsolásán az első kalapból húzzák ki. A selejtezőkön a házigazda jogán Németország nem vesz részt, Oroszország európai sorozatokból való kizárását követően így 53 válogatott küzd majd a kontinenstornán való részvételért, közülük 23-an jutnak ki a tornára.
 
Az 53 csapatot hét kalapba osztják a Nemzetek Ligája-rangsor alapján, ebből az NL-döntős csapatok egy külön kalapba kerülnek. Az 53 válogatottat 10 csoportba sorsolják össze. Ezek közül hét csoport öt csapatból áll, három pedig hatból, a négyesdöntőbe bejutott válogatottak (Hollandia, Horvátország, Olaszország és Spanyolország) kizárólag ötcsapatos csoportba kerülhetnek. Az azonos csoportban lévő csapatok oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással, és mindegyik csoportból az első két helyezett kvalifikálja magát a 2024-es Európa-bajnokságra, a fennmaradó három helyért pedig rájátszásban küzdenek meg az oda bejutó válogatottak 2024 márciusában. 
 
A sorsolás során először az NL-döntősök kalapjából fogják kihúzni a csapatokat. Az elsőként kihúzott csapat az A-csoportba kerül, a másodikként kihúzott a B-csoportba és így tovább. Ezt követően az 1. kalapban szereplő csapatok (így a magyar válogatott is) ugyanezen logika mentén kerülnek be az E-től J betűig jelölt csoportokba. A 2. kalapból elsőként kihúzott csapat az A-csoportba kerül, a másodikként kihúzott a B-csoportba és így tovább. A sorsolási rend minden kalap esetében ugyanez. A 6. kalapban csak három csapat kap helyet, őket a H, I és J csoportok valamelyikébe sorsolják bele. 
 
Az adott csoportokon belüli meccsbeosztásokat még a sorsolás napján elkészíti és nyilvánosságra hozza az UEFA. A korábbi sorozatokhoz hasonlóan a csapatoknak ezúttal sem lesz beleszólása abba, hogy csoportellenfeleikkel milyen sorrendben és melyik játéknapon játszanak, az UEFA azonban határozottan arra törekszik, hogy a meccsbeosztások során is a lehető legigazságosabban járjon el. 
 
A selejtezőket 2023. márciusában, júniusában, szeptemberében, októberében és novemberében játsszák, minden említett hónapban két-két játéknapot rendeznek. 
 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC