nb1.hu

Vasas-Szeged: sokat segíthetett volna az orkán a bevehetetlennek tűnő erőd ellen is

Igaza lett a vendégekhez tartozó szakembernek.

Ahogy várható volt, nagy taktikai küzdelmet hozott hétfő este az NB II-ben a negyedik Vasas és a harmadik Szeged összecsapása. Ez azonban a játék szépségét rontotta el, így gól nélküli döntetlen lett a vége. Már a kezdés előtt sejthető volt, hogy ha lesz is gól, akkor nem sok. A Szeged kapujába utoljára október 29-én a soroksári Dragóner Filip talált be. A vendégek eddigi 19 meccsükön csak 13 gólt kaptak.

A MÚLT KÖTELESSÉG

A két csapatnak az éllovas Nyíregyháza adta meg a leckét vasárnap, amikor 2-0-ra verte a Tiszakécskét. A második ETO pedig azzal, hogy 1-0-ra alulmaradt a bennmaradásért küzdő BVSC vendégeként.

A Vasas és a Szeged csatájára egyébként a közösségi médiában a vendégek fanatikusai már hetekkel ezelőtt elkezdték a hangolódást. Ennek nemcsak a jelen, hanem a múlt is az oka. A két klub között ugyanis óriási a rivalizálás, de a két szurkolótábor között még nagyobb. Ennek az alapja az 1988/89-es bajnokság végén rendezett osztályozó. Az első meccsen az NB I-ben maradni akaró Vasas hazai pályán 1-1-et játszott a feljutni vágyó Szegeddel. A visszavágón viszont 1-0-ra nyert az angyalföldi csapat. Nem mindennapi jelenetek után…

A két szurkolótábor tagjai hétfő este szóban támadták egymást. Az angyalföldiek beszóltak a kispesti és a fehérvári riválisaiknak, míg a győri barátaikat buzdították. Ráadásul kiírással tisztelegtek a szintén örök sportbarát újpesti ultrák egyik nemrég elhunyt, legendás tagja, Baczó Tamás emléke előtt is. A vendégek viszont csak a saját csapatukkal és a piros-kékekkel törődtek. Természetesen más és más érzésekkel…

A hangulat tehát adott volt, a pályán viszont finoman szólva hagytak kívánnivalót maguk után a csapatok. Legalábbis azoknak, akik a támadófocit kedvelik…

ORKÁN NÉLKÜL

Nappal még kérdéses volt, hogy az orkánerejű szél, amely szokás szerint Budapesten és környékén tombolt a legjobban, mennyire befolyásolja majd a meccs színvonalát. Estére azonban már lecsendesedett. Talán jobb lett volna, ha ez nem így történik, mert akkor kiszámíthatatlanabb lett volna a labda útja…

A Szeged ugyanis az egyik legjobban védekező csapat a másodosztályban. Utoljára október 29-én kapott gólt Soroksáron. A Vasas elleni a hatodik egymást követő meccs volt, amikor nem találtak be a kapujába…

A találkozón azért voltak helyzetek, de a Szeged egyik szakembere meccs közben az NB1.hu-nak azt mondta: „Ez egy tipikus egygólos meccs, amin nem lesz gól!”

Igaza lett!

SAJÁTOSSÁG

A Vasas többször is veszélyeztetett, főleg a második félidőben. A meccs utolsó két helyzete azonban a vendégeké volt. Márpedig a döntetlenre végződő meccsek sajátossága, hogy elméletileg az a csapat áll közelebb a győzelemhez, amelyik utoljára lőhetett volna gólt.

A pályán lévők hozzáállását nem lehetett kifogásolni. A csapatvédekezések jól működtek, mert nem esett gól. A nézők, főleg a semlegesek, viszont azt szeretik, ha többször átkerül a labda a gólvonalon. Így hiába volt nagy taktikai csata, a látvány, a gól hiánya miatt elmaradt a várttól.

A vendégek lehettek elégedettebbek a szerzett ponttal. Főleg azért, mert az otthoni 4-3-as győzelmük után ikszeltek Angyalföldön. Így az egymás elleni hat pontból négyet bezsebeltek…

ÉRTÉKELÉSEK

A meccs utáni sajtótájékoztatóra elsőként Desits Szilárd, a Vasas edzője érkezett, őt követte Alekszandar Sztevanovics, a vendégek mestere. A két szakvezetőtől csak az NB1.hu kérdezett.

DESITS SZILÁRD

„Azt kaptuk az ellenféltől, amire számítottunk. Szervezett csapat, nagyon régen kapott gólt. Tizenöt-huszadik perctől teljesen átvettük a játék irányítását és az ellenfélre erőltettük az akaratunkat. Voltak lehetőségeink a meccs lezárására. Megérdemeltük volna a győzelmet. De gól nélkül nem lehet nyerni. A hozzáállás és a szemlélet rendben volt.”

Desits az ősszel többször is elmondta meccsek után, hogy nem mindegyik játékosa hozzáállásával volt elégedett. Ez most szerinte rendben volt, ezért azt kérdeztük tőle kezdésként, hogy a visszafogottabbnak tűnő kockázatvállalás az első tétmeccsnek vagy a Szegednek szólt-e a részükről.

A Szeged jól zárta le a területeket. Több kreativitásra lett volna szükségünk, a váratlan megoldásokról nem is beszélve. Ezek hiányoztak a támadójátékunkból. De fontos, hogy a Szeged érdemeit se vegyük el.”

A téli szerzemények közül Doktorics Áron végig a pályán volt, Szánthó Regő viszont nem volt a meccskeret tagja. Az említettekről is megkérdeztük Desitset.

Továbbra is megszerezné a Vasas a Novothny utódjának szánt magyar tehetséget

„Doktorics jó teljesítményt nyújtott. Az ő játékának köszönhetően még jobban tudunk majd hátulról építkezni. Ez fontos, hiszen a legtöbb ellenfél betömörül a kapuja elé ellenünk. Arról nem beszélve, hogy így Deutsch Lászlónak is van konkurenciája. Szánthó a minap érkezett hozzánk, nagyon sokáig sérült volt. Pár hétbe beletelik majd, mire rendszeresen számíthatunk rá. Ismerem régóta. Jó befektetés a klubnak, de még várni kell rá.”

ALEKSZANDAR SZTEVANOVICS

„Gratulálok a csapatomnak a pontszerzéshez. De nem vagyok boldog, ahogyan játszottunk. Különösen a támadójátékunk volt gyenge. Lassan, körülményesen játszottunk, sok és felesleges érintéssel. Talán a meccsel járó nyomást nem tudtuk megfelelően kezelni. Az első meccsek a szezonban mindig különleges misztériumot rejtenek. Nem nyújtottuk a legjobb teljesítményünket. De lefújás után azt mondtam a játékosoknak, hogy ha nem túl jó játékkal is pontot tudunk szerezni egy erős Vasas otthonában, akkor elégedettek lehetünk.”

A Szeged edzője mindig őszintén értékel, szakmai és érzelmi szempontokból egyaránt. Őszintén mondta el hétfő este a véleményét csapata támadójátékáról. De nem hagyhattuk szó nélkül, hogy mikor kapott utoljára gólt a csapata.

„Az én játékszemléletem a védekezésre épül. Fontos a stabil alap, amiből indulhatunk. Mint említettem, előre felé nagyon lassan és bonyolultan játszottunk. Hiányzott a megfelelő mozgás a labda körül. Kiszámíthatóan játszottunk. Őszintén mondom, hogy nem érdemeltük meg, hogy három ponttal távozzunk Angyalföldről. Remélem és várom, hogy gólt szerezzünk egy ilyen meccsen. De elégedettek kell legyünk az egy ponttal. Bánhatjuk, hogy a végén kihagytuk a két helyzetünket, de nem érdemeltünk győzelmet. Sokat kell még javulnunk a következő meccsekre.

A Szeged jelenleg a harmadik, a szurkolói régóta álmodnak a feljutásról. Ezért arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire érzik a nyomást a játékosok, vagy elég csak a következő meccsre fókuszálni.

Szeretem az ilyen típusú meccseket. Hiszem, hogy a játékosaim is így gondolják. Nem sok mindenben kell fejlődnünk, de a gyorsabb gondolkodásban és a passzokban a középpályán igen. Ha könnyen elveszítjük a labdákat, akkor könnyen elveszíthetjük az önbizalmunkat is. Biztos vagyok benne, hogy a következő meccsen jobban teljesítünk majd.”

KÖTELEZŐK

A következő fordulóban mindkét csapatnak győznie kell. A Vasas az utolsó Mosonmagyaróvár vendége lesz, a Szeged a 16. helyezett Ajkát látja vendégül.

Az egymás elleni meccseiken érthető, hogy biztosra mentek, azaz kerülték a nagy hibákat (nem úgy, mint augusztus 5-én), hogy a másik ne tudjon élni velük. Mert az egymás elleni eredmények a feljutásért folyó harcban duplán számítanak…

Szeged: Shane Tusup tanítványa döntött a Vasas ellen

De a következő hétvégén is biztosra kell menniük.

Csak már egészen más körülmények között…

JEGYZŐKÖNYV

NB II
19. FORDULÓ
VASAS–SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA 0–0
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion, 1326 néző. Vezette: Antal Péter (Máyer Gábor, Nagy Viktor)
VASAS: Jova – Ódor, Otigba, Baráth – Girsik A., Urblík, Hidi M., Doktorics – Holender (Hinora, 66.), Tóth M., Radó (Zimonyi, 78.). Vezetőedző: Desits Szilárd
SZEGED: Molnár F. T. – Könczey, Szilágyi Z., Tóth B., Kővári – Papp Á. (Magyar Zs., 84.), Haris (Nyári P., 73.), Márkvárt, Zuigeber (Óvári Zs., 73.) – Borvető (Klausz M., 56.), Gajdos (Bíró B., 56.). Vezetőedző: Alekszandar Sztevanovics

nb2 Tabella M GY D V GK P
1.NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC KFT.34 24 7 3 42 79
2.ETO FUTBALL KFT.34 22 3 9 28 69
3.VASAS FC KFT.34 19 10 5 39 67
4.SZEGED 2011 KFT.34 15 15 4 12 60
5.GOLD-SPORT SZOLGÁLTATÓ KFT.34 15 7 12 10 52
6.GYIRMÓT FC KFT.34 12 13 9 4 49
7.SOROKSÁR SC KFT.34 12 9 13 -5 45
8.BUDAFOKI MTE LABDARÚGÓ KFT.34 12 8 14 -7 44
9.HONVÉD FC KFT.34 11 11 12 3 44
10.KBSC LABDARÚGÓ KFT.34 11 11 12 -4 44
11.F.C. AJKA KFT.34 13 4 17 -3 43
12.FC CSÁKVÁR KFT.34 12 7 15 -6 43
13.BVSC LABDARÚGÓ NONPROFIT KFT.34 10 8 16 -13 38
14.SZOMBATHELYI HALADÁS KFT.34 9 11 14 -10 38
15.PMFC-LABDARÚGÓ NONPROFIT KFT.34 8 12 14 -19 36
16.TISZAKÉCSKEI LC KFT.34 7 13 14 -7 34
17.BFC SIÓFOK KFT.34 8 7 19 -24 31
18.MTE 1904 KFT.34 5 6 23 -40 21

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC