nb1.hu

UEFA: kevés fiatal kap lehetőséget a magyar élvonalban 

Átfogó elemzést készített az európai szövetség.

Mint minden évben, úgy idén is kiadta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a legfrissebb jelentését az európai klubfutballról, ahol egy összefogó riportban mutatja be az országok és klubok közötti különbségeket. A 14. UEFA Club Licensing Benchmarking-jelentésben elsősorban pénzügyi és szervezési sémákat vizsgálnak meg. Terítéken a 2021–2022. évi bajnoki idény. 

Az ötvenöt tagország több mint hétszáz futballklubja között a magyarok sem maradhattak ki, illetve az NB I-es bajnokság. 

 

LÉGIÓSOK

Az NB I-es játékosok 44 százaléka külföldi. Ezen kimutatásban 20. helyen áll Magyarország. Bár ez a statisztikai adat a tavalyi szezonra vonatkozik, szinte biztosan állítható, hogy pozitív változás nem történt idei szezonban sem.

 

BEVÉTEL

A pandémia okozta pénzügyi helyzet szinte minden országban nehézségek okozot. A kevés kivételek között van Magyarország, ahol nemhogy csökkentek a bevételek, hanem még növekedni is tudtak. Emellett hazánk mindenkit megelőz a pandémia alatti 26 millió eurós, adózás előtti bevétellel. 

A JÁTÉKOSOK KIPRÓBÁLÁSA

A világjárvány miatt új szabályt vezetett be az UEFA, a meccsekénti öt-öt cserelehetőséget. Ezek alapján a Kisvárda 40 játékos küldött pályára, ami a legtöbb az NB I-ben, de még a listán is az élmezőnyhöz tartozik, a legkevesebb játékossal az MTK tervezett, itt a szám 24 volt. 

 

A FIATALOK ARÁNYA

A húsz éven aluli játékosok aránya mindössze négy százalék az NB I-ben. Ennél kevesebb csak öt országban van. Bár mindent elkövet a Magyar Labdarúgó Szövetség a magyar fiatalok minél több játékpercéért, egyelőre még nagy előrelépés nem történt az ügyben. Legalábbis európai mércével mérve. Érdekesség, hogy az osztrákoknál ez a szám 35 százalék.

 

A KLUBOK GAZDÁLKODÁSA

Ezen összehasonlításban a 18. helyen áll Magyarország. A klubok mindössze a bevételek 55 százalékát fordítják a játékosok bérére. 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC