nb1.hu

„Felszakadt a szám a könyököstől, célom a magyar kerettagság”

"A magyar válogatotté a világ legjobb szurkolótábora" - vélekedik a Serie A-ba tartó 21 éves játékos.

Balogh Botond az egyik legtehetségesebb magyar játékos, ráadásul egy olyan poszton, ahol ráfér az erősítés a válogatottra. Erre gondolhatott Marco Rossi is, amikor a Montenegró elleni, a csoportelsőség szempontjából fontos, végül 3-1-re megnyert mérkőzésen a kezdőbe jelölte az olasz másodosztályú Parma Calcio középhátvédjét.

„Sejtettem, de meglepődtem”

„Egy-két nappal a vasárnapi meccs előtt már sejtettem, hogy játszani fogok. De amikor legelőször megtudtam, meglepődtem” – válaszolta az NB1.hu kérdésére Balogh Botond, akit két éve, öt percre már becserélte egyszer Marco Rossi szövetségi kapitány a San Marino elleni, 4-0-ra megnyert meccsen. Ezúttal azonban végig a pályán volt Montenegró ellen.

Életem legszebb napja, legszebb estéje volt a vasárnapi a meccs miatt. Hatvanötezren voltak a stadionban, és a televízión is nagyon-nagyon sokan követték az Eb-selejtezőt.

„Nem is nagyon tudok sok mindent mondani erről, mert még nem annyira fogtam fel, hogy mi történt velem. Ezt talán később át tudom majd magamban értékelni, de óriási dolog volt, és nagyon büszke vagyok arra, hogy pályára tudtam lépni” – fogalmazott a még mindig csak 21 éves Balogh, aki a Parmában idén négy bajnoki meccset játszott végig. Augusztusban és szeptemberben egy-egy alkalommal kapott lehetőséget, a válogatott szünet előtt azonban zsinórban két mérkőzésen is végig a pályán volt klubjában, amely vezeti a bajnokságot, így jó esélye lehet a feljutásra.

Balogh Botond Stevan Jovetic
MTI-fotó: Hegedüs Róbert

Balogh azonban nem bízza el magát, tudja, hogy minimum tartania kell a formáját, ha szeretne ott lenni a jövő évi Európa-bajnokságon. „Én csak arra gondolok, hogy minél jobb formában legyek, minél többet próbálok játszani a Parmában, hogy szóba kerülhessek az Eb-re készülő keret kihirdetésekor. Most csak azt csinálom, hogy odafigyelek magamra, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

„A magyar válogatotté a világ legjobb szurkolótábora”

A védőt arról is megkérdeztük, Olaszországban el tudná-e képzelni, hogy 1-0-ra vezet az ellenfél, és a közönség a vesztésre álló csapat edzőjének a nevét skandálja. A Puskás Arénában ugyanis ez történt, a drukkerek Marco Rossit éltették a montenegróiak vezetésénél.

Erre csak annyit mondok, hogy szerintem a magyar válogatottnak van a világon a legjobb szurkolótábora

– fogta rövidre a válaszát Balogh Botond.

A saját szerepéről így beszélt. „Szeretem támogatni a támadásokat, nyilván a válogatott egy másik csapat, más a szisztéma, és ehhez alkalmazkodni kell. De jól éreztem magam a védelem jobbszélén.”

Megkérdeztük, neki hogy tetszett a Montenegró ellen duplázó Szoboszlai két gólja és remeklése. „Mindenki tudja róla, hogy Magyarország kiemelkedő játékosa, és a Premier League hatalmas igazolása. A világ egyik legerősebb csapatában játszik, és benne megvan ez a kvalitás, hogy meg tud fordítani egy ilyen meccset akár két perc alatt.”

Nagyon jó a csapatunknak, hogy van egy ilyen játékosunk, hiszen nyugodtan nevezhetjük őt világklasszisnak. Viszont, szerintem a magyar válogatott nem az egyének, hanem az egység miatt erős.

magyar válogatott
MTI-fotó: Hegedüs Róbert

A válogatott végül óriási fölénnyel, négy ponttal megnyerte a csoportját. „Természetesen mindenki aláírta volna ezt a végeredményt, de szerintem meg is érdemeltünk. Kifizetődött az a munka, amit beletettünk ebbe a nyolc meccsbe. Teljesen megérdemelt ez a csoportelsőség.”

„Felszakadt a szám, de nem foglalkoztam vele”

A magyar játékosnak több párharca volt a montenegróiak legnagyobb sztárjával, az Olimpiakoszban futballozó Stevan Joveticcsel. „Nagyon jó játékos, szerintem mindenki tudja, milyen nagy karriert futott be.”

De én nem olyan vagyok, aki azt nézné, ki az ellenfél, lehet bárki, akár játszhatnék Cristiano Ronaldo ellen, ha ő van előttem, akkor is ugyanúgy fogok belemenni a párharcokba. Az elején kaptam Joveticstől egy könyököst, fel is szakadt tőle a szám, úgyhogy beköszönt nekem.

„De én nem foglalkoztam ezzel, próbáltam utána is tovább tenni a dolgom.”

A Serie B-ben nem ő az egyetlen magyar, Nagy Ádám a Pisában futballozik. „Ádi nagyon segítőkész játékos. A megérkezésem első percétől segít nekem, amióta itt vagyok. Amikor egymás ellen játszunk az olasz másodosztályban, a meccsek előtt meccsek után mindig beszélgetünk 5-10 percet. Amikor legelőször idejöttem, akkor ő volt az egyetlen ember, akit ismertem. A szárnyai alá vett.”

A Parma a következő fordulóban az ötödik helyezett Modenát fogadja, remélhetőleg Balogh Botonddal a kezdőjében.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC