nb1.hu

Szoboszlai Dominiké a jubileumi Magyar Aranylabda

A Leipzig és a válogatott játékosa lett a 2022-es év legjobb magyar labdarúgója az NB1.hu által felkért szakírók szavazatai alapján.

Az RB Leipzig és a magyar labdarúgó-válogatott középpályása 2020 után másodszor hódította el az alapító Imre Mátyás által létrehozott díjat. A voksoláson Szoboszlai a tavalyi győztes Schäfer Andrást, illetve lipcsei csapattársát, Willi Orbánt előzte meg.

„Mint ahogy minden játékos, ő is Bajnokok Ligáját szeretne nyerni”

Az idén megújult külsővel és tartalommal jelentkező NB1.hu jubileumi, 25. díjátadóján Szoboszlai Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt vette át a Magyar Aranylabdát, a középpályás ugyanis éppen bajnoki mérkőzést játszott Németországban, amelyet csapata 6-1-re meg is nyert a Schalke vendégeként.

„Ez a díj is egy visszajelzés a számunkra is, hogy Dominik valamit jól csinál, jó irányba halad, és bízunk benne, hogy ezekből a sikerekből még több lesz a jövőben – akár itthon, akár külföldön” – fogalmazott Szoboszlai Zsolt, aki számba vette Dominik további fejlődési lehetőségeit is.

Az életében az lehet a következő lépcsőfok, hogy a 8-10-12 topcsapat valamelyikéhez igazoljon. Az egyik célját nem biztos, hogy a Lipcsével tudja teljesíteni, hiszen, mint ahogyan minden játékos, ő is Bajnokok Ligáját szeretne nyerni.

Laidouni számára a vb-részvétel és az EL-csoportgyőzelem volt a csúcs

A szakíró kollégák további öt kategóriában is leadhatták szavazataikat. A legjobb NB I-es játékosok különviadalán a Ferencváros futballistái küzdöttek a végső győzelemért, és végül a világbajnokságot is megjárt, tunéziai Aissa Laidouni lett a befutó, akit közben szerződtetett a német Bundesligában szereplő Union Berlin.

„Nagyon jól éreztem magam az előző évben, amelynek a legjobb pillanata természetesen a világbajnokság volt. De azt is mindenképp megemlíteném, hogy az Európa Liga csoportkörében sikerült az első helyen végeznünk, ami történelmi tettnek számít a magyar klubfutballban.”

Ha egyetlen meccset kellene kiválasztanom, akkor az Újpest elleni 6-0-s győzelmünket említeném, amely szintén történelmi jelentőségű volt – nyilatkozta videoüzenetében Laidouni.

Dibusz még sikeresebb évet szeretne

A 2022-es év legjobb kapusának a szintén ferencvárosi Dibusz Dénest választották. „Két évvel ezelőtt a legjobb NB I-es játékosnak járó díjat vehettem át, most pedig a legjobb kapusnak járó díj elhódítása is hatalmas elismerés a számomra. Ennek az alapja az volt, hogy mind a válogatottal, mind a Ferencvárossal sikeres évet zártunk, és szerencsére ebből én is tevékenyen kivehettem a részemet. Az a cél, hogy 2023-ban is legalább ilyen sikeres, de ha lehet, még sikeresebb esztendőt zárjunk. Ezen fogunk dolgozni a továbbiakban is.”

A tavalyi év legjobb magyar edzője a sportújságírók szerint Szabó István volt, akinek a vezetésével a Kecskeméti TE előbb feljutott az élvonalba, majd az őszi szezont a második helyen zárta az NB I-ben.

„Nagyon meglepődtem, nem számítottam erre a díjra, igazából még most is hihetetlen a számomra, hiszen nagyon sok kiváló edzőkolléga van az NB I-ben és az NB II-ben, így ez egy nagyon nagy megtiszteltetés számomra. Amikor visszatértem Kecskemétre, biztosítva volt egy biztos tulajdonosi háttér, megfelelő ügyvezetés, egy jó játékosállomány és szakmai stábegyaránt. Én kaptam ezt a díjat, de a kollégáim nélkül az én tudásom nem ért volna semmit, így nekik is járna ebből egy kicsi szelet. És ez nem álszerénység, hiszen ma már nem lehet valakire azt mondani, hogy egy személyben ő a legjobb. Ez csapatmunka, és szerintem ez másképpen nem is működne” – nyilatkozta Szabó István az NB1.hu díjátadóján.

Rossi büszke arra, hogy Csercseszov előtt tudott végezni

A szavazatok alapján a legjobb magyar fociért dolgozó külföldi edzőnek Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bizonyult.

„Mindig nagy megtiszteltetés és büszkeség számomra egy ilyen díjat átvenni, főleg ilyen nagyszerű versenytársak között.”

Gondolok itt Sztanyiszlav Csercseszovra, aki fantasztikus munkát végez a Fradinál. Megtiszteltetés, hogy megelőztem őt. De tudom az okát: én a válogatottnál dolgozom.

„Tudom, hogy a magyarok mennyire szeretik a nemzeti csapatot, de azt is, milyen elvárásaik vannak az előttünk álló időszakra nézve” – fogalmazott videoüzenetében Marco Rossi, hozzátéve, hogy a csapat jelenlegi legfontosabb célja, hogy kijusson a következő Európa-bajnokságra is.

Révész Attila: Totál profizmus jellemzi a Kisvárdát

A futballportál szavazásán Révész Attila sportigazgató végzett az élen a legjobb futballvezetők kategóriájában. A Kisvárda Master Good tavaly második lett a bajnokságban és a harmadik selejtezőkörig versenyben volt az UEFA-konferencialigában, a tabellán pedig a harmadik helyen töltötte a 2022-23-as szezonban a téli szünetet.

Jólesik a díj, természetesen, és az is jólesik, hogy foglalkoznak egyáltalán a sportágunkkal. Ez a kezdeményezés egyértelműen a hírünket viszi, és a covid után, a jelenlegi háborús helyzetben örömteli, hogy van lehetőségünk ilyenekkel foglalkozni.

– mondta Révész Attila, majd a saját csapatáról is ejtett pár szót. „Totál profizmus jellemzi most a Kisvárdát, talán a valaha volt legjobb közeg áll rendelkezésünkre, és én nagyon bízom benne, hogy ebben az évben azt a stílust, azt a filozófiát, amit meghatároztunk, még inkább érvényesíteni tudjuk, és még inkább ki tudjuk tenni a tv-képernyőkre, vagy a stadionba a szurkolók elé.”

A díjazottak:
Magyar Aranylabda
1. Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)
2. Schäfer András (Union Berlin)
3. Willi Orbán (RB Leipzig)

Legjobb NB I-es játékos
1. Aissa Laidouni (Ferencvárosi TC)
2. Adama Traoré (Ferencvárosi TC)
3. Kristoffer Zachariassen (Ferencvárosi TC)

Legjobb magyar kapus
1. Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC)
2. Gulácsi Péter (RB Leipzig)
3. Szappanos Péter (Budapest Honvéd FC)

Legjobb magyar edző
1. Szabó István (Kecskeméti TE)
2. Hornyák Zsolt (Puskás Akadémia FC)
3. Török László (Kisvárda Master Good)

Legjobb magyar fociért dolgozó külföldi edző
1. Marco Rossi (magyar válogatott)
2. Sztanyiszlav Csercseszov (Ferencvárosi TC)
3. Ricardo Moniz (ZTE FC)

Legjobb futballvezető
1. Révész Attila (Kisvárda Master Good)
2. Kubatov Gábor (Ferencvárosi TC)
3. Hajnal Tamás (Ferencvárosi TC)

MAGYAR ARANYLABDA, AZ EDDIGI GYŐZTESEK NÉVSORA
1998, 1999, 2000, 2001: Király Gábor (Hertha BSC)
2002: Lisztes Krisztián (Werder Bremen)
2003: Szabics Imre (VfB Stuttgart)
2004, 2005: Gera Zoltán (West Bromwich Albion)
2006: Dárdai Pál (Hertha BSC)
2007, 2008: Hajnal Tamás (Karlsruhe, Borussia Dortmund)
2009: Juhász Roland (RSC Anderlecht)
2010: Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven)
2011: Juhász Roland (RSC Anderlecht)
2012: Szalai Ádám (1. FSV Mainz)
2013: Huszti Szabolcs (Hannover 96)
2014: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva)
2015: Király Gábor (Szombathelyi Haladás)
2016: Nagy Ádám (Bologna)
2017: Nikolics Nemanja (Chicago Fire)
2018: Gulácsi Péter (RB Leipzig)
2019: Gulácsi Péter (RB Leipzig)
2020: Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)
2021: Schäfer András (DAC 1904)
2022: Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC