nb1.hu

„Óriási pluszt adott a válogatottság” – Szappanos odaszólt Vargának a 11-es előtt

Kilenc éve még bútort pakolt, most lenullázta a Fradit és a foci-Eb-re készül.

Szappanos Péter kivédte Varga Barnabás büntetőjét, majd a kipattanót kapura lövő Adama Traoré próbálkozását is hárította, de ezen kívül is elképesztő formában futballozott a Paks kapusa a Ferencváros elleni Magyar Kupa-döntőben. Bognár György csapata a gól nélküli rendes játékidő után, hosszabbításban 2-0-ra megnyerte a meccset, ezzel elhódította a kupát, a finálé legjobbjának pedig Szappanos Pétert választották.

A kapus azzal a tudattal készülhetett a szerdai kupadöntőre, hogy egy nappal korábban Marco Rossi – a kapitány szerint is megtáltosodott Tóth Balázs kárára – őt is meghívta az Eb-szereplő magyar válogatott 26-os keretébe. Mivel más kapusok is joggal pályáztak a Dibusz Dénes és Gulácsi Péter által kibérelt két hely mögötti harmadik pozícióra, Szappanos örömmel konstatálhatta, hogy ő lett a befutó. Az NB1.hu a kupadöntő után arról kérdezte a 33 éves játékost, hogy a szövetségi kapitány döntése hozzásegítette-e a szerdai parádéhoz, amellyel MK-diadalra tudta vezetni a Paksot.

Kedden válogatott meghívó, szerdán kupagyőzelem

„Óriási pluszt adott, hogy bekerültem a válogatottba. Nem mondom, hogy könnyű tavasz van mögöttem, a sérülésem megnehezítette a dolgomat. Szerencsére jól tudtam visszatérni a Ferencváros ellen, majd az azt követő mérkőzéseken is.

De azért volt egy kérdőjel bennem a válogatottat illetően, hogy kapok-e meghívót. Örülök, hogy sikerült, és tényleg óriási pluszt adott a keddi nap. Lekerült rólam egy kisebb teher. De tudom, hogy ugyanúgy dolgozni kell tovább, hiszen a hétvégén még lesz egy nagyon fontos mérkőzésünk

– utalt Szappanos a Kisvárda elleni találkozóra, amely megnyerésével bebiztosíthatja a Ferencváros mögötti második helyezését, ezáltal az ezüstérmét a csak magyar játékosokból álló Tolna vármegyei csapat.

Paks - Ferencváros Magyar Kupa-döntő, fotó: Farkas Zsolt
Fotó: Farkas Zsolt

A meccs fordulópontja talán az volt, amikor a jászberényi születésű kapus a 35. percben kivédte Varga Barnabás büntetőjét.

Varga Barninak olyan lőlapja van, amilyet a céllövöldében sem látunk. Nehéz volt kitalálni, hogy merre kellene vetődnöm, majdnem meggyőztem magam, hogy jobbra megyek majd el. Az volt bennem, hogy a Nyíregyháza ellen jobbra lőtt, kihagyta, és mivel jó játékos, mindig ugyanoda rúgja. Örülök, hogy megvétóztam magam, és változtattam.

„Ez a csapat szempontjából is fordulópont volt, pluszt adott az egész csapatnak. Le a kalappal a társaim előtt, mert példaértékű, hogy mekkorát küzdöttek és melóztak a Ferencváros ellen” – dicsérte a többieket Szappanos, akit pedig a Fradi kapusa, Varga Ádám méltatott. Mondván, ilyen kapusteljesítményt még sohasem látott élőben.

„Ha nem megy a szekér, akkor is csinálni kell a munkát lehajtott fejjel”

„Nagyon nagy büszkeséggel tölt el, ezt a munkám pozitív visszacsatolásának tartom” – reagált a paksi játékos ferencvárosi kollégája dicsérő szavaira. „Minden játékos nagyon sok melót tesz bele a hétköznapokban, más csapatoknál is. Amikor sikerül ilyen teljesítménnyel előrukkolni, az bizonyíték arra, hogy megéri belefektetni a melót. Amikor nehéz napjaidat éled, és nem úgy megy a szekér, akkor is csinálni kell a munkát lehajtott fejjel, követni kell a saját szabályaidat. Most jött ez a mérkőzés, a végeredmény elégtétel a számomra.”

Az NB1.hu-nak adott 2022-es nagyinterjújában a Szapi becenevű kapus a profi karrierig vezető rögös útjáról mesélt. A döntő után a következőket kérdeztük tőle: „Kilenc-tíz éve éppen bútort pakolsz, valaki megpöcögteti a válladat, és azt mondja, hogy 2024. május 15-én a Magyar Kupa-döntő legjobb játékosának választanak a Ferencváros ellen, és beválogatnak az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott keretébe. Hogyan reagálsz?”

„Azt gondolom, a pályafutásom során már sok olyan határt átléptem, amire nem gondoltam volna, hogy képes leszek” – válaszolta a kapus. „Huszonnégy évesen még az NB III-ban védtem lehetőségek és szerződés nélkül, lógtam a nagyvilágban. Szerencsére ezek után elindult a profi karrierem a Zalaegerszeggel – sorolhatnám még a lépcsőfokokat, ebbe most nem szeretnék belemenni.”

A mesében sem gondoltam volna, hogy ez fog történni. Példa lehet a karrierem azoknak, akik most alsóbb osztályokban szerepelnek, de van egy hitük, mert az nekem is végig megvolt. Minden egyes nap úgy keltem fel, hogy bármi is történik, rajtam semmi ne múljon.

„Aztán majd kiderül, hogy mit ad az élet, és hogyan alakul a sorsom. Az volt a legfontosabb, hogy én tiszta lelkiismerettel azt tudjam mondani, akkor is, ha nem sikerül, hogy én megtettem mindent.”

Nyolc éve bútort pakolt, 32 évesen magyar válogatott kapus lett

Szappanos Vargának: „Ma nem!”

Szappanos szerdai teljesítményéről az NB1.hu tudósítójának Nagy Viktor jutott az eszébe. A Montenegró elleni világbajnoki döntőben a pólókapus szájáról azt lehetett leolvasni meccs közben, hogy „ma nem!”. Szerdán Szappanos megmozdulásain is azt lehetett érezni, hogy a Fradi ma nem fog neki gólt lőni se 11-esből, se ziccerből, se távolról. Félig-meddig ráhibáztunk arra, hogy mi volt Szappanos fejében. Nem tudom, mennyire észlelte Barni, de mondtam neki a 11-es előtt, amikor rám nézett, hogy ma biztos, hogy nem. Megvan előttem Nagy Viktornak az a hihetetlen mérkőzése, de nem volt meg ez ma bennem, el is mondom, hogy miért. Legutóbb a Ferencváros ellen ugyanez történt, nyolc-kilenc ziccert megfogtam, aztán a 89. percben kaptunk egy butának nevezhető gólt, hiszen óriási helyezkedési hibát követtünk el. De most végre be tudtuk fejezni a melót, és ennek nagyon örülök.”

Amikor a meccs elemzésébe kezdett a kapus, érezhető volt, hogy Traoré akkor gólja nyomot hagyott benne, és nem szerette volna átélni újra az ott történteket.

„Az ilyen mérkőzésekért érdemes futballozni. A többiekkel azt beszéltük, hogy bármi is lesz a végeredmény, ki kell élveznünk ezt a kupadöntőt. Jól játszottunk, és dejavu-érzésem volt Traoré hajrágólja miatt. Most is volt két ziccere, egyedül hozta rám a labdát, ekkor egy kicsit tudat alatt bennem volt, hogy még egyszer ezt nem szeretném engedni neki.”

Paks - Ferencváros Magyar Kupa-döntő, fotó: Farkas Zsolt Szappanos Péter
Fotó: Farkas Zsolt

Ő pedig nemcsak Traorénak, hanem senkinem nem engedte meg, hogy betaláljon a kapujába. Ezek után nem volt vitás, hogy Szappanost választották meg a döntő legjobbjának.

A mérkőzés előtt fél szemmel rá is kacsintottam a táblára, nem is tudtam, hogy van ilyen. Aztán egy-két védés után megfordult a fejemben, hogy jó lenne ezt bezsebelni. De a legfontosabb az volt, hogy a kupát behúzzuk.

Amely a paksiak első Magyar Kupája. „Az egész város büszke lehet erre a kupagyőzelemre. Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, amikor ideigazoltam, hogy ilyen nagy sikerek elé nézhetünk. Idén kettő érmet bár biztosan nyerünk, erre nem számítottam, az pedig egészen hihetetlen, hogy az egyik aranyérem. A paksi klubvezetés filozófiája beigazolódott azáltal, hogy fel tudtunk jutni a csúcsra. Erre már kevesen tudják majd azt mondani, hogy szerencsével értük el ezeket az eredményeket.”

A Paks erényeit pedig mindenki láthatta szerdán és az egész szezon során egyaránt. „Eddig is a csapategység volt a legnagyobb erősségünk. Amikor ideigazoltam, úgy éreztem magam, mintha egy családban lennék. Ha szükségem volt valamire, hárman adták oda a kocsikulcsukat, ketten pedig azt mondták, hogy elvisznek. Ilyen nyitottságot másik csapatnál nem feltétlenül éreztem. Nagyon jó közösséget alkotunk, és mindennel védi a szakmai stáb, hogy ezt megtartsuk, ápoljuk, építsük. Bízom benne, hogy ez a jövőben is így lesz.”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC