nb1.hu

Óriási anyagi és erkölcsi kár: reagált a Honvéd Hanacsek Attila szavaira

 

Beszámoltunk arról, hogy még az NB I új idényének rajtja előtt találkozott a sajtó munkatársaival Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottságának első embere.

A háttérbeszélgetésen a Honvéd Puskás Akadémia elleni, előző szezon végi találkozója és az ott történt játékvezetői tévedés is szóba került – erre reagált kedden este klubhonlapján a Honvéd.

A közleményt változtatás nélkül idézzük.

„A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a Hanacsek Attila részvételével zajló háttérbeszélgetésen a Magyar Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának elnöke arról beszélt, hogy (bár szerinte jelentősen javult a bírók teljesítménye) az OTP Bank Liga utolsó fordulójában a bennmaradásért vívott küzdelmet jelentősen befolyásoló hiba nagy árnyékot vetett az előző szezonra.

A sportvezető arról számolt be a játékvezetésről tartott háttérbeszélgetés alkalmával, hogy a videobíró (VAR) segítségével jelentősen sikerült csökkenteni a súlyos hibák számát. Ezt érzékeltetve elárulta, hogy amíg az utolsó VAR nélküli idényben 60 súlyos tévedés történt az élvonalban, addig az előzőben mindössze 17 ilyen eset volt.

A tájékoztatás során kiderült, hogy az NB I 17 súlyos hibájából tíz írható a VAR számlájára, ezek közé tartozik a nagy visszhangot kiváltó eset is, amikor az utolsó fordulóban a Puskás Akadémia–Budapest Honvéd találkozó hajrájában a bennmaradásért küzdő, de végül kieső kispestiek 0–0-s állásnál nem kaptak 11-est Szolnoki Roland kezezése után.

Hanacsek Attila megemlítette, hogy a bajnokság hajrájában felhívták arra a figyelmet, hogy inkább eggyel több visszanézés legyen, mert „az időszerűség nem mehet a pontosság rovására“, ennek ellenére a VAR végül nem hívta ki a bírót (a találkozót Vad II István vezette, a videóbíró pedig Iványi Zoltán volt – a szerk.), hogy videón megtekintse az esetet.

„Sok álmatlan éjszakát okozott a játékvezetőknek“ – összegzett Hanacsek Attila, aki megjegyezte, emberi hiba mindig lesz, ez alól a VAR sem kivétel, mivel ott is emberek döntenek.

Eddig tart az MTI beszámolója, azt pedig már csak mi tennénk hozzá, hogy ami a játékvezetőknek álmatlan éjszakákat, az a Budapest Honvédnak több száz millió forintos anyagi és jelentős erkölcsi kárt okozott.

A PAFC–Honvéd mérkőzés után az MLSZ felé is jeleztük, hogy számunkra elfogadhatatlan az ítélet, ezen pedig a hiba utólagos elismerése sem segít, és egyúttal bízunk benne, hogy a jövőben még tovább csökkenhet a súlyos hibák száma, hiszen a magyar futball érdeke, hogy elkerülhessük az ilyen eseteket.”

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC