nb1.hu

Nagy-Magyarország-szimbólum: Csányi Sándor tárgyalni fog az UEFA-val az engedélyezésről

Az MLSZ elnöke a jövőben nem szeretne büntetést kapni.

Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke az M4 Sportnak adott interjút melyben elmondta, hogy szeretne tárgyalni az európai labdarúgó-szövetséggel bizonyos szimbólumok engedélyeztetéséről a stadionokban. Főként a Nagy-Magyarország szimbólumról van szó, amely sokak szerint politikai üzenetet hordoz.

Kemény fellépés az UEFA-tól

Az UEFA diszkriminációellenes csoportjának (FARE – Football Against Racism In Europe) képviselői már háromszor léptek fel a szimbólum ellen. A jelképet kirekesztőnek és nacionalistának tartják, ezért elképzelhető, hogy az UEFA megbüntetni az MLSZ-t, ha a jövőben újra megjelenik a stadionokban molinó, vagy zászló formájában a nemzetközi mérkőzéseken. 

“Ha az MLSZ szervez egy bajnokságot, a csapatoknak el kell fogadniuk a kiírás feltételeit. Ugyanez a helyzet nemzetközi szinten is. Ha mi akarunk játszani az Eb-selejtezőkön, a Nemzetek Ligájában, vagy akár a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, akkor el kell fogadnunk a kiírás feltételeit. Az UEFA kiírása szerint olyan transzparensek nem helyezhetők ki, amelyek rasszisták vagy politikai üzenetet hordoznak. Az a kérdés, hogy a Nagy-Magyarország-jelkép hordoz-e politikai üzenetet, véleményünk szerint nem hordoz”- nyilatkozta Csányi, majd hozzátette, hogy az UEFA fegyelmi bizottsága mindegyik esetben revizionistának és nacionalistának minősítették, szerintük azonban nincs ilyenről szó.

Más jelkép is szóba került.

Csányi Sándor beszélt a FARE által kifogásolt másik jelképről is. “Az árpádsávos zászló ott van a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt. Valóban volt egy rövid időszak a magyar történelemben, amikor a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg, annak jelképévé tették. De azt gondolom, egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhatna felül”.

Az MLSZ elnöke nem szeretné, hogy a jövőben büntetések érjék a szövetséget vagy a nemzeti csapatot. 

Ha már a szurkolók ennyire ragaszkodnak hozzá, és szerintem se annyira túlzóak ezeknek a jelképeknek a használata, mint amennyire megítélik, megpróbáljuk elfogadtatni az UEFA-val.

De nem egyedül vagyunk Európában. A szomszédos országok szurkolóit ellenkező módon irritálhatja ez a jelkép, tehát önállóan nem tudjuk eldönteni, hogy lehet-e ezeket használni, vagy sem, csak egy egyeztetési folyamat végén” – mondta a szövetség első embere. 

Korábban Jósa Bálint, a FARE magyar elnökségi tagja azt mondta, hogy a Nagy-Magyarország-jelkép önmagában nem számít diszkriminatív transzparensnek, csak akkor tiltott, ha más, súlyosabb szimbólumokkal – nyilaskereszt, árpádsávos zászló, önkényuralmi jelképek – együtt jelenik meg írja az m4sport.hu.

Az MLSZ ezután a fegyelmi eljárásoknál használt FARE-katalógusra hivatkozva újra azt közölte, hogy a Nagy-Magyarország-szimbólum igenis szerepel a büntetendő szimbólumok között. „Rendelkezünk az összes olyan írásos dokumentummal, amelyekben a FARE a magyar válogatott budapesti mérkőzéseit követően írásban kifogásolja, hogy a magyar szurkolók a Puskás Arénában Nagy-Magyarország jelképet helyeztek ki molinóikon” – állt a magyar szövetség közleményében.

Marco Rossi együttese legközelebb március 23-án Észtország ellen lép pályára hazai pályán a Puskás Arénában. 

Megosztás:
Kapcsolódó hírek