nb1.hu

Mindenki a Vasas és a Kisvárda ellen

Rajtol a Merkantil Bank Liga.

Az OTP Bank Liga pénteken rajtolt el, a Merkantil Bank Liga első fordulóját pedig vasárnap rendezik. Az első játéknapon rögtön egy igazi csemege következik, hiszen a feljutásra legesélyesebb két csapat mérkőzik meg egymással a Fáy utcában. A nagy kérdés az, hogy lesz-e vetélytársuk a feljutásért vívott harcban.

Kezdjük az elején a legfontosabbal: az elmúlt évekhez képest kissé megváltozott a lebonyolítási rend. Ezúttal nem 18, hanem 16 csapat küzd meg egymással, de továbbra is az őszi-tavaszi rendszerben, oda-visszavágós alapon. Az első két helyezett ismét feljut az élvonalba, az utolsó kettő pedig kiesik a harmadosztályba.

A LEGESÉLYESEBBEK

Vasas

A feljutás és az első hely megszerzésének legnagyobb esélyese a Vasas. Az elmúlt öt évben mindig esélyesnek számítottak az angyalföldiek, de csak egyszer, a 2021/22-es szezonban sikerült feljutniuk az NB I-be. Akkor az angyalföldiek 8 ponttal előzték meg a második helyezett Kecskemétet, és 13 pontos előnnyel zártak a DVTK előtt. A piros-kékek utána utolsóként estek ki az NB I-ből. A Kecskemét újoncként második lett (utána hatodik), míg a Diósgyőr a második évadját kezdi a legmagasabb osztályban.

A mértékadó Transfermarkt szerint a Vasas játékoskeretének értéke toronymagasan az első a másodosztályban, még úgy is, hogy az angyalföldiek két legfontosabb igazolása, a klubhoz visszatért Könyves Norbert (az NB I-ben második helyen végzett és kupagyőztes Paks házi gólkirálya), valamint Iyinbor Patrick még nem szerepel a németek összegzésében.

A nagy kérdés az lesz, hogy Gera Zoltán játékosai hogyan viselik el az esélyesség terhét és a szurkolók várakozásait. Gera, mióta a Vasas edzője, most először lesz számonkérhető az eredményekért, hiszen ez volt az első alkalom, hogy ő felelt a felkészülésért, és először volt ráhatása a játékoskeret kialakítására. A Vasas szurkolói bizakodóak: a Fáy utca 58 Facebook-oldal szavazásán 89%-uk voksolt arra, hogy kedvenceik feljutnak az élvonalba.

Kisvárda

A piros-kékek legnagyobb riválisa az első helyért vívott harcban éppen első fordulóbeli ellenfelük, a Kisvárda lehet. A Kisvárda úgy esett ki az élvonalból, hogy tavasszal jól szerepelt, és a gárda alapja együtt maradt. A játékoskeret 40%-át kisvárdai kötődésű és nevelésű játékosok alkotják. A légiósok közül hatan maradtak, emiatt a klub elesik a központi támogatások egy jelentős részétől, de a klubvezetők célja, hogy a bajnokság végén visszajussanak az élvonalba.

Feczkó Tamás vezetőedző arról beszélt, hogy felkészülés során a produkció hétről hétre javult, a Győr elleni főpróba már kifejezetten bíztató volt. Az eredményesség mellett az is cél, hogy a fiatalok minél nagyobb számban épüljenek be a csapatba. Pikánsnak gondolja, hogy a Vasas otthonában kezdenek, de legalább lemérhetik, hogy hol tart a két fél egymáshoz képest.

Fotó: Kisvárda FC

AZ ÜLDÖZŐK

A Vasas és a Kisvárda tehát nyíltan vállalja, hogy cél a visszajutás. Az NB I-ből kiesett Mezőkövesd viszont csendben és szerényen készült fel a bajnokságra. A DVSC tegnap fontos bejelentést tett: kooperációs szerződést kötött a matyóföldiekkel. Ennek értelmében a Loki öt fiatal tehetsége, Cibla Flórián, Doktor Zsolt, Horváth Zalán, Kohut Máté és Takács Bence a másodosztályban is bizonyíthat. Mindannyian megfelelnek a jelenlegi NB II-es fiatal szabálynak. A szerződés lehetőséget ad arra, hogy ezek a játékosok a szezon során a DVSC NB I-es, a Mezőkövesd NB II-es és a DVSC II NB III-as csapatában is pályára lépjenek. A kérdés csak az, hogy mikor és mennyire tudnak majd beilleszkedni a Mezőkövesd játékrendszerébe, illetve mennyi mérkőzésen számíthat rájuk a szakmai stáb.

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia évek óta próbálkozik a visszajutással, Michael Boris, az új vezetőedző szenvedélyes szakember, aki szereti a lendületes focit. Boris a hétközi szurkolói ankéton elmondta, hogy jól haladnak a játékosai az új stílus elsajátításával. Hozzátette, hogy a Vasas és a Kisvárda játékához alkalmazkodniuk kell majd. Kijelentette, szeretnének feljutni, de nem hallgatta el, hogy ez nem csak a szegediek célja.

Gyirmóton dolgozik az egyik legjobb klub-szakmai vezetés az országban, de ez nem jelenti azt, hogy a legerősebbek az anyagi lehetőségeik. A szezonnyitó szurkolói ankéton és sajtótájékoztatón Tamási arról beszélt, hogy az a céljuk, hogy az első öt között végezzenek, de lehetőleg minél előkelőbb pozícióban.

HATALMAS CSATÁK

A játékoskereteket és az egyéb lehetőségeket nézve ez az öt csapat kiemelkedik a mezőnyből. Berecz Zsombor, a Vasas csapatkapitánya felhívta a Vasas-szurkolók figyelmét a szerdai ankéton, hogy az utóbbi években az NB II-ben mindig van egy „sötét ló”, amelyet előzetesen nem soroltak a feljutásra esélyesek közé. A Gyirmót és a Kecskemét is így jutott fel. Berecz szerint a BVSC-re nagyon oda kell figyelnie mindenkinek. A piros-kékek nemrég játszottak a zuglóiak ellen felkészülési mérkőzést, amelynek végeredménye 1-1 lett. A vasutasok vezetőedzője, Csábi József, az ország egyik legfelkészültebb, leglelkesebb szakembere.

Hat játékost nevelt ki az NB I-nek a korábbi szövetségi kapitány, mégis Budapestre távozott

Nagy kérdés, hogyan szerepel majd a Honvéd. Csertői Aurél vezetőedző személye garancia a minőségi és fegyelmezett munkavégzésre, ráadásul a csapat tele van tehetséges fiatalokkal. Arról nem is beszélve, hogy a Kispest rendelkezik az ország egyik legjobb és legfanatikusabb szurkolótáborával, melynek tagjai idegenbe is több százan kíséri el kedvenceit. Azonban a beharangozott tulajdonosváltás még mindig nem történt meg, így bizonytalan, milyen háttérrel és költségvetéssel dolgozik majd a klub.

A mezőny nagyon sűrű, de várható, hogy a többi csapat elsősorban azzal lesz elfoglalva, hogy minél előbb és biztosabban meghosszabbítsa másodosztályú tagságát. Ezt vagy nyíltan vállalják a szezon előtti célkitűzéseikben, vagy középcsapatként szeretnének biztosítani a helyüket.

Sokat dobhat a bajnokság hangulatán, hogy két ősi és nagyon fontos vidéki fellegvár, Békéscsaba és Tatabánya is tagja a mezőnynek.

Benne van a pakliban, hogy a középmezőny elejétől lefelé minden idők egyik legkiélezettebb, legszorosabb bajnoksága várható.

1. FORDULÓ

17.30: Budafoki MTE–Budapest Honvéd FC
19.00: Aqvital FC Csákvár–Kolorcity Kazincbarcika SC
Mezőkövesd Zsóry FC–BVSC-Zugló
Soroksár SC–Gyirmót FC Győr
FC Ajka–Szentlőrinc
HR-Rent Kozármisleny–Békéscsaba 1912 Előre
Opus Tigáz Tatabánya–Szeged-Csanád Grosics Akadémia
Vasas FC–Kisvárda Master Good

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC