nb1.hu

Megható megemlékezések: 20 éve hunyt el Fehér Miklós

25 évet élt, de az egyik legnagyobb hatású magyar labdarúgó lett.

Fehér Miklós, aki 1979. július 20-án született Tatabányán, ma 20 éve, hogy elment közülünk. Csak 25 évet élt, de így is a magyar labdarúgás egyik legnagyobb alakja lett. Játékával és emberi nagyságával elnyerte a honi és a portugál társadalom tiszteletét és szeretetét.

AZ UTOLSÓ MOSOLY

Soha nem feledjük azt a mosolyt, amit a Benfica színeiben mutatott a Guimares elleni meccsen. Fehér Miklós a 60. percben lépett pályára, José Antonio Camacho edző cseréjeként. A meccs végén sárga lapot kapott (ekkor mosolygott), majd összeesett két lépés után. A boncolás előtt szívinfarktust állapítottak meg nála.

A tragédia súlyosbította, hogy a stadionban nem volt defibrillátor, így csak kézzel próbálták újraéleszteni…

A Benfica 1-0-ra vezetett, de a játékvezető, Olegário Benguerenca azonnal észrevette, hogy komoly a baj, mert Fehér nem mozdult, amikor leesett. Segélyt kért, és lefújta a meccset.

MANUÁLIS KÍSÉRLETEK

Balla János, Magyarország akkori lisszaboni nagykövete elmondta, hogy Fehért kétszer sikerült újraéleszteni a pályán és a mentőautóban, de a kórházban a harmadik szívleállás végzett vele.

Az első hivatalos orvosi jelentés szerint 23 óra 10 perckor halt meg Fehér Miklós. Egyes források szerint tüdőembólia okozta a halálát, mert a tüdeje tele volt vérrel.

A magyar válogatott akkori orvosa, Lejkó Dezső azt mondta az MTI-nek, hogy a játékos sok vizsgálaton átesett, de semmi nem utalt arra, hogy szívproblémái lennének. Lejkó doktor szerint a tragédia nem a futballisták nagy fizikai terhelésével függ össze, mert más sportágakban is hasonló a helyzet.

Fehér csupa szív, kiváló fizikumú futballista volt. Senki nem gondolta, hogy vele történhet ilyen.

MEGEMLÉKEZÉSEK

A holttestet a boncolás után Lisszabonba vitték. A Benfica szurkolói a Luz Stadionban búcsúztak el tőle.

Fehér Miklósra Portugáliában is nagy szeretettel emlékeznek. A klub stadionjában, az Estádió da Luzban (A Fény Stadionja) vagy ahogy a piros-fehérek hívei hívják, az Új Katedrálisban mellszobrot állítottak neki. Ez a megtiszteltetés csak Eusébiónak, a portugál futball legendájának járt még.

A Benfica a 2003/2004-es szezonban kupagyőztes lett, majd a következő évben bajnoki címet szerzett, és mindkettőt megosztotta Fehér Miklóssal. A bajnoki aranyérmet Luís Felipe Vieira klubelnök személyesen vitte el Győrbe a játékos szüleinek.

A klub visszavonultatta a támadó 29-es számú mezét. A tragédia első évfordulóján a Luz Stadion 18-as kapujánál felavatták Fehér Miklós mellszobrát, amelyhez minden évben elzarándokolnak a magyar labdarúgó tisztelői. A győri sírjánál is rendszeresen megjelenik a klub küldöttsége.

A FIFA levélben fejezte ki részvétét a Benficának és a magyar szövetségnek Fehér Miklós halála miatt. Az MLSZ a Puskás Ferenc-stadion melletti emlékműnél búcsúztatta el a játékost.

ITTHON

Fehér Miklósra Magyarországon is méltán emlékeznek. Kaibás Adriennek, Fehér egykori menyasszonyának az idő sem enyhítette teljesen a fájdalmát. Két gyermeket nevel, Krisztiánt és Emilít. A Story magazin 2020-ban így idézte őt.

Nem keresem a következő párom, mert Miki még mindig velem van és a szívemben él. Nagyon hiányzik, és évente négy-öt alkalommal elmegyek a sírjához, hogy beszélgessek vele, hol sírva, hol nevetve,”

Mint korábban írtuk, Magyarországon is sokan tisztelik Fehér Miklóst. Győrben akadémiát és emlékmúzeumot alapítottak a nevében, és minden évben rangos emléktornát rendeznek tiszteletére. Az idei előtt a legjobb barátja, Stark Péter így nyilatkozott.

December 17-én az emberi hozzáállás és a megemlékezés lesz a főszerepben. Én közelről ismertem ezt a fiatalembert. Nagy tehetség volt, aki tökéletesen be tudta fejezni a támadásokat. Hozzáállása példamutató volt minden mai futballistának. Ez a gála más lesz, mint a korábbiak, mert igazi nagyságok jönnek, akik sokat tettek azért, hogy elérjék az NB I-et, a válogatottságot és a neves klubokat. Ez a gála szép gesztus Miki emléke előtt, és egyfajta értékteremtés is.”

Stark igazat mondott: Fehér Miklósról, aki értékes ember és kiváló labdarúgó volt, csak méltóképpen lehet megemlékezni.

Azért, mert megérdemli!

LEGEMLÉKEZETESEBB MECCSEI A VÁLOGATOTTBAN

ELSŐ MECCS, ELSŐ GÓL

Azerbajdzsán–Magyarország 0–4 (Eb-selejtező, 1998. október 10.)

MESTERHÁRMAS

Litvánia–Magyarország 1–6 (vb-selejtező, 2000. október 11.)

GÓL A FÉLBESZAKADT MECCSEN

Macedónia–Magyarország 0–1 (barátságos mérkőzés, 2000. november 15.)

NÉVJEGY

Született: 1979. július 20., Tatabánya
Elhunyt: 2004. január 25., Guimaraes (Portugália)
Posztja: csatár
Válogatottság/gól (1998−2003): 25/7
Klubjai: Győri ETO (1995−1998), Porto (1998−2002), Salgueiros (2000, kölcsönben), Braga (2000−2001, kölcsönben), Benfica (2002−2004)
Eredményei: portugál bajnok (1998−1999), 2x Portugál Kupa-győztes (1999−2000, 2003−2004), 2x portugál Szuperkupa-győztes (1998, 1999)

 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC