nb1.hu

Korábbi újpesti kedvenc talált be Haalandéknak

A georgiai támadóról az újpesti és mezőkövesdi szurkolók szép emlékeket őriznek, a PL-sztárokkal felálló norvégok viszont már kevésbé.

Alapvetően nem sok érdekesség lenne egy norvég-georgiai Eb-selejtezőben a magyar futball kedvelői számára. A 2-1-es eredménnyel záruló meccs mégis alkalmas – változó előjellel – a mezőkövesdi, fehérvári és újpesti szurkolók felkavarására. A vendégek szépítő gólját ugyanis Budu Zivzivadze szerezte.

A georgiai támadó 2019-ben kezdte magyarországi pályafutását, amelynek legsikeresebb szakasza az újpesti volt. Első szezonjában a Mezőkövesd színeiben 32 bajnokin 8 gólig és 5 asszisztig jutott, amire Fehérváron is felfigyeltek. A Vidiben másfél szezon és 43 bajnoki során 11+10-ig jutott, ám mivel nem találta meg számításait, kölcsönben Újpestre került.

A lila-fehéreknél töltött tavasz alatt a fővárosiak bennmaradásának egyik fő letéteményese lett tizenkét meccsen szerzett 11 góljával. Újpesten marasztalták is volna, ám jó teljesítménye láttán a Fehérvár visszahívta, második fejéri korszakában tíz meccsen 1 gólig jutott, mielőtt ismét eligazolt.

A jelenleg a német másodosztályú Karlsruherben futballozó Zivzivadze csereként állt be Georgia válogatottjába a norvégok ellen. A skandinávok két Premier League-sztár, Erling Haaland és Martin Odegaard találataival 2-0-ra vezettek, Zivzivadze beállása után egy sárga lappal, majd a 91. percben egy góllal vétette észre magát. A találkozó után a 2024-es Eb selejtezősorozatának A csoportjában Norvégia 7 ponttal a 3., míg Georgia 4 ponttal a 4. helyen áll. A csoportot – Spanyolországot megelőzve – a százszázalékos Skócia vezeti.

Zivzivadze mindeddig tizenkilenc fellépésén 4 gólt ért el a georgiai nemzeti csapatban, tétmeccsen legutóbb 2022 júniusában, Észak-Macedóniának talált be a Nemzetek Ligájában. A korábbi újpesti kedvenc a Bundesliga 2 idei szezonjában eddig négy mérkőzésen 131 játékpercnyi lehetőséget kapott, ezalatt 1 gólt szerzett.

Hazája három további Eb-selejtezőt vív a folytatásban: októberben Ciprussal, majd novemberben a skótokkal és a spanyolokkal találkoznak

 

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC