nb1.hu

Kispest-Vasas: imádkozás a vezérszurkolóért

Nosztalgiarangadó a felkészülés jegyében.

A Kispest és a Vasas csatája a magyar labdarúgás egyik legszínesebb eseménye. Ez a két klub számos legendás mérkőzést vívott egymással, és múltjuk, valamint ikonikus játékosaik miatt az élvonalban kellene szerepelniük. Azok a fanatikus szurkolók is megérdemelnék ezt, akik az NB II-ben is kitartanak szeretett csapatuk mellett. A Kispest fanatikusai számára, még ha csak egy edzőmeccsről is volt szó, fontos lett volna a győzelem, hiszen közösen imádkoznak egyik vezérszurkolójuk felépüléséért.

CSEMEGE

A Kispest-Vasas mérkőzések különlegességét mindig is az adta, hogy a két szurkolótábor tagjai finoman szólva sem kedvelik egymást. A kilencvenes években a fanatikusok gyűlölködése odáig fajult, hogy már órákkal a mérkőzések előtt összecsaptak a Határ úton vagy Angyalföldön, a Lehel téren a metróaluljárókban. A stadionhoz vezető útszakaszokon pedig különösen feszült volt a helyzet. A két tábor gyűlölete és rivalizálása a mai napig tart, és az élet számos területére kihat.

Szerda délelőtt azonban egészen más hangulat uralkodott a Határ úti metrómegállónál, amikor odaérkeztem. Az aluljáró gyakorlatilag kihalt volt, csupán egy szívből muzsikáló utcazenész játszott melankolikus dallamokat kopott hegedűjén. Miatta késtem pár percet a mérkőzés elejéről, mivel a Bartók Rádió nagy híveként nem tudok könnyen visszatérni a valóságnak hívott illúzióba, ha komolyzenét hallok, főleg, ha az szívből jön.

Sajnálatos módon a mérkőzést nem a Bozsik Arénában és este rendezték meg (ahol lelki szemeim előtt látva, hogy legalább 10 ezer szurkoló füstbombákkal és görögtüzekkel kísérte volna a csapatokat), hanem a Kispest utánpótlás központjában (és délelőtt). Így most nem utazhattam a kedvenc 42-es villamosommal, amelyről meg vagyok győződve, hogy az egyetlen a világon, amelynek útvonalában nincs egyetlen kanyar sem.

A 194-es busz azonban elvitt a helyszínre, ráadásul a messze földön híres Wekerletelep szívén át. Mindig szívesen utazom erre, hiszen sok kellemes és felejthetetlen élmény köt a környékhez.

BORDIÉRT

Amikor megérkeztem a Magyar Futball Akadémia központjához, egyre erősebben hallatszottak a pár perce zajló mérkőzés hangjai. Ekkor még nem tudtam, milyen összeállításban küldte pályára csapatait Csertői Aurél, a Kispest, illetve Gera Zoltán, a Vasas vezetőedzője. A vezetőedzők legfontosabb döntéseit mindig csak akkor nézem meg, amikor már látom, hány szurkoló jött ki a mérkőzésre, és az ultrák milyen drapériákat függesztettek ki.

A hétköznapi és délelőtti időpont miatt nem lepett meg, hogy a központi edzőpálya kis lelátóján csak kispestiek foglaltak helyet. Ők Bordinak, az egyik előénekesüknek üzentek, aki nemrég súlyos autóbalesetet szenvedett. Teljes mértékben egyetértek a neki küldött üzenettel, hiszen ha rajtam múlna, soha egyetlen magyar szurkolónak sem lenne semmilyen baja, és mindegyikük csapata mindig nyerne. Sajnos nem tudom megállapítani, melyik álmom beteljesülésére van-e egyáltalán bármi esély…

MÚLT NÉLKÜL SEMMI SINCS

Mielőtt megnéztem volna a kezdőcsapatokat, a Honvéd honlapján kezdtem el kutakodni a történelem után. Kaszás Kálmán, a múltat minden másnál nagyon helyesen előrébb helyező krónikások „élharcosa”, az egyik legjobb Magyarországon. A Vasas elleni edzőmeccsre készített tanulmányából is mindenki újra megtudhatta, hogy mindig előrukkol olyan adatsorokkal, amelyek sokkal fontosabbak, mint az xG és társai.

A Kispest fanatikusainak egyik legnagyobb kedvence felidézte, hogy 108 évvel ezelőtt játszotta első felkészülési találkozóját egymás ellen a két klub. Eddig összesen 33 edzőmeccset vívtak meg a piros-feketék és a piros-kékek. Kaszás kimutatása szerint az eddigi mérleg 17 kispesti, 12 angyalföldi győzelem és 4 döntetlen, a gólkülönbség pedig 96–69 volt a Honvéd javára a mérkőzés előtt.

KISPESTI FÖLÉNY

Amikor végre megérkeztem a sporttelepre, a Honvéd egyébként már 1-0-ra vezetett. Maros József, aki az ország egyik legjobb hangosbemondója (senki sem érti, miért köszönték meg neki a munkáját Kispesten, miközben Soroksáron továbbra is ellátja ezt a feladatot), elmesélte, hogy „Medgyes nagyon jó passzt adott Zalánnak, aki okosan passzolta el a labdát a gólvonalról kimozduló Jova mellett.” Majd egy kispesti mosollyal kísérte mondandóját.

Biztos vagyok benne, hogy nem megszokott dolog az emberiség tagjai számára, hogy úgy vesz részt egy futballmeccsen bármelyik tagja, ráadásul ősi riválisok egymás elleni csörtéjén, hogy az adott illető az egyetlen, akiről lerí, hogy nem annak a csapatnak szurkol, amelyiknek a fanatikusai körülveszik a lelátón. Nekem sikerült ezt most is átélnem.

Ez azonban nem akadályozott meg abban, hogy saját szememmel lássam, amint Szabó kettőre növelte a kispestiek előnyét, miután első próbálkozását még blokkolta Doktorics.

Az első félidőben a két csapat nem volt egy súlycsoportban. Ekkor úgy tűnt, hogy a hazaiak harcolnak majd a feljutásért, míg a Vasas a középmezőny markáns tagja lehet a másodosztályban.

A LEGJOBB

A szünetben több kispesti is megkérdezte tőlem, hogy mi van Tóth Milánnal. Jeleztem nekik, hogy a második félidőben fog játszani. Bár már sokszor láttam piros-kékben sziporkázni, nem gondoltam volna, hogy szó szerint így tesz majd, nemcsak a pályán lesz jelen.

Tóth ugyanis a második félidőben két gólt szerzett és egy gólpasszt is kiosztott, így egyértelműen ő volt a mezőny legjobbja. Még akkor is, ha az első gólját 11-esből szerezte. Ebben a játékrészben a Vasas játszott úgy, mint egy feljutásra esélyes csapat, míg a kispestiek olyan teljesítményt nyújtottak, mint ellenfelük az első félidőben.

ÚJAK

A Kispest sajtóosztálya a mérkőzés előtt jelezte, hogy „Az új igazolások közül Branko Pauljevic és Medgyes Zoltán a kezdőcsapatban kapott helyet, Csilus Tamás és Sigér Ákos csereként léphet pályára, míg Cornel Ene később debütálhat piros-feketében. A meccskeretben három próbajátékos is szerepel: Szitai Szabolcs, a Hannover utánpótlásában nevelkedő balhátvéd, Hajdú Roland, aki az előző szezonban Soroksáron futballozott, és Wirth Dániel, aki az ESMTK színeiben 32 bajnokin 21 gólt szerzett.”

A találkozó során kiderült, hogy mindenki, aki a keretben volt, pályára is léphetett.

A piros-kékek nyári igazolásai közül Kiss Ágoston kapus és Lehoczky Roland belső védő teljesítményéről nem tudok mit mesélni. Nem azért, mert nem figyeltem rájuk, hanem mert előbbinek szinte semmi dolga nem volt, utóbbinak meg nem sok.

TALÁLKOZÁSOK

A mérkőzés üde színfoltjai közé tartozott, hogy a Honvéd ikonjával, Szurgent Lajossal nagyon jót beszélgettem a második félidőben, és hogy a lefújás után találkoztam az egyik legjobb magyar edzővel, Gálhidi Györggyel. Utóbbival kapcsolatban csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy nem is értem, miért nincs csapata. Örültem, hogy váltottam pár szót a kispesti ultrák két legendájával, Almával és Sirkó Lacával, akikért tűzbe tenném a kezeim, annak ellenére, hogy nagyon nem egy csapatnak szurkolunk.

A mérkőzés tehát felemás félidőket hozott. A másodikban a vendégek voltak feljutásra esélyesek, míg a hazaiak gyengén muzsikáltak. Tóth Milán zsenialitása ismét döntő tényező volt a Vasas egyik aktuális mérkőzésén.

A két csapat „hamarosan” a bajnokságban is megmérkőzik egymással, és biztos vagyok benne, hogy az adott stadionhoz vezető útszakasz tele lesz őrszemként funkcionáló kommandósokkal. Abban is biztos vagyok, hogy az MLSZ ellenőre sokkal többet fog írni a mérkőzésről a feletteseinek, mint amennyi karaktert én használtam most a riportom elkészítéséhez.

Ez az edzőmeccs sokkal fontosabb volt mindenkinek, aki ott volt (és sokaknak, akik nem tudtak ott lenni), mint a magyar válogatott nélküli Európa-bajnokság, a zseniális Copa América vagy a Tour de France.

Mert a Kispest-Vasas az Kispest-Vasas!

Bárhol és bármikor rendezzék meg, akkor és ott semmi más nem lehet fontosabb.

Legfeljebb csak az eddigi egymás elleni meccseik.

És a következő(k)…

REAKCIÓK

Csertői Aurél

„A Zalaegerszeg után ismét egy erős csapattal találkoztunk és hasznos mérkőzést vívtunk a Vasassal, ahol több szép megoldást is láttam a srácoktól, akik ezúttal is odatették magukat, küzdöttek végig. A felkészülésnek ebben a fázisában a gyakorláson van a hangsúly, még csak a tizedik napnál tartunk, az a fontos, hogy minél többet legyünk együtt, a meccseken és az edzéseken is fejlődjünk, összecsiszolódjunk, az érkezők is illeszkedjenek be a csapatba. Még edzőmeccsen sem jó kikapni, de sok pozitív dolgot láttam a csapattól, míg a hibákat ki kell javítani a folytatásban. Ahogy a ZTE elleni meccs után is mondtam, egy-egy meccsből nem lehet és nem is szabad messzemenő következtetéseket tenni, se pozitív, se negatív irányba, le kell vonni a tanulságokat, a helyén kezelni ezeket a találkozókat és dolgozni tovább.“

Gera Zoltán

„Elsősorban azokat a fiatalokat akartuk megnézni, akik eddig még nem kaptak lehetőséget – voltak, akik bizonyítottak közülük, és voltak, akik kevésbé. Az első félidőben sajnos nem működtek olyan jól a dolgok, mint a másodikban, ezt az eredmény is mutatja, még ha egy felkészülési meccsen nem is ez a fontos, hanem hogy megkapják a játékosok a meccsterhelést. Örülök, hogy ezúttal sem sérült meg senki, jó mérkőzést játszottunk egy jó ellenféllel, de sokat kell még dolgoznunk, látom, hogy miben kell fejlődnünk.”

Tóth Milán

„Nagyon örülök, hogy nyertünk, fontos a jó felkészülés és a pozitív visszacsatolás a meccseken az elvégzett munkáról. Fáradtak a lábak és a tüdők is, de minden összecsapásba beleállunk és megpróbáljuk megnyerni, hogy a rajtra minden rendben legyen. Nem ígérem, hogy mindig duplázni fogok a Honvéd ellen, de boldog vagyok, hogy ezúttal is sikerült.”

JEGYZŐKÖNYV

Kispest–Vasas 2–3

Honvéd. 1. félidő: Gyetván – Pauljevic, Pekár, Szabó A., Benczenleitner – Keresztes, Nyitrai, Lőrinczy – Kerezsi, Holman, Medgyes. 2. félidő: Dúzs – Kulbachuk, Kocsis G., Szabó T., Szitai – Sigér, Csilus, Hajdú R. – Krajcsovics, Simon B. (Wirth, 68.), Kundrák. Vezetőedző: Csertői Aurél

Vasas. 1. félidő: Jova – Pávkovics, Otigba, Doktorics – Szánthó, Rab, Berecz, Urblik, Mamusits – Zimonyi, Holender. 2. félidő: Kiss Á. – Lehoczky, Vida, Ódor – Pintér F., Kapornai, Hidi M, Szilágyi Sz., Bukta – Tóth M., Girsik. Vezetőedző: Gera Zoltán

G: Kerezsi (7.), Szabó A. (28.), ill. Tóth M. (63., 65. – az elsőt tizenegyesből), Hidi M (73.)

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC