nb1.hu

Hat játékost nevelt ki az NB I-nek a korábbi szövetségi kapitány, mégis Budapestre távozott

Két tábor egyszerre éltette Csábi Józsefet.

Az előző NB II-es bajnokság egyik legkellemesebb meglepetését a Kazincbarcika csapata szolgáltatta. A barcikaiak lehetőségei a másodosztály átlagától is elmaradnak. Csábi József vezetőedző irányítása alatt viszont végig stabil teljesítményt nyújtottak. A sárga-kékek már a két évvel ezelőtti szezonban is stabilizálták helyüket a másodosztályban Csábi kinevezése után, de legutóbb minden várakozást túlszárnyaltak. A kiváló szakember korábban szövetségi kapitány is volt.

BARCIKAI REMEKLÉS

A Kazincbarcika a tizedik helyen végzett a Merkantil Bank Liga 2023/24-es kiírásában, ugyanannyi pontot szerezve, mint a nyolcadik helyen zárt Budafok. Talán még ennél is fontosabb, hogy Csábi vezette szakmai stáb hat játékost nevelt ki az élvonal számára, amíg ő volt a vezetőedző. Két futballista az utánpótlás-válogatottba is bekerült.

Pálinkás Gergőt tavaly nyáron a Kecskemét szerződtette, Lippai Tibort pedig a Kisvárda. Télen Tóth Balázs került Diósgyőrbe. A mostani átigazolási időszakban Papp Milán és Kotula Máté Kecskemétre, Pinte Patrik pedig Nyíregyházára került. Tóth Balázs a Kazincbarcikából lett az U21-es válogatott tagja, míg Dobozi Krisztián az U20-as válogatottban bizonyíthatott.

Meglepett, hogy elkerültél Kazincbarcikáról…
Szakmai szempontból nagyon jól éreztem magam, nagyszerű emberekkel dolgozhattam együtt, és a város is kellemes meglepetés volt. A szurkolók és a klub körüli emberek mind nagyon támogatóak voltak. Élveztem a másfél évet, amit ott töltöttem, és sokat kaptam Kazincbarcikától. Remélem, én is sokat tudtam adni. A szezon után leültünk beszélgetni a tulajdonos úrral, és arra jutottunk, hogy a klub körüli környezet megváltozik, ebben már nem kívántam részt venni.

19-re kért lapot a Honvédot kiemelten figyelő korábbi szövetségi kapitányunk

Hogyan fogadták a játékosaid a hírt?
Május 27-én tartottuk a záró ebédet, ahol még nem tudtam, hogy távozni fogok. Június huszadikára volt kihirdetve a felkészülés kezdete. Éppen ezért az egyik kommunikációs csoportunkban köszöntem el, amikor eldőlt a sorsom, mert a játékosaim már szabadságon voltak. Többen hívtak, hogy sajnálatukat fejezzék ki, de biztosan voltak olyanok is, akik örültek a döntésnek. Azóta sem volt alkalmam személyesen elköszönni, de ma már többen nincsenek is ott. Nagyszerű közösség volt, és köszönöm a másfél évet Koszta Péternek, Simon Lászlónak, a stáb minden tagjának és a vezetésnek.

Tehetséggondozás

A csapattal elért jó eredményekre vagy-e büszkébb vagy a fiatalok felépítésére?
Büszke vagyok arra, hogy ugyanannyi pontot szereztünk, mint a nyolcadik helyezett, különösen a sok nehézség dacára. Ugyanakkor talán még nagyobb büszkeséggel tölt el a fiatalok felépítése.

Tavaly elvégeztem a sportigazgatói tanfolyamot, és azóta még inkább látom, hogy a profi edzőt az minősíti, eléri-e a kitűzött célt. Azonban a jövő építése is fontos, nemcsak a pillanatnyi állapot. A hat fiatal játékos NB I-be történő átigazolása, illetve a két, utánpótlás-válogatottban való szereplése is nagy büszkeséggel tölt el.

VISSZA BUDAPESTRE

Nyáron visszakerültél a BVSC-hez. Miért a vasutasokat választottad?
Van kötődésem a BVSC-hez, hiszen 1996-ban ezüstérmet nyertünk a bajnokságban. Magyar Kupa-döntőt is játszottunk, a fináléban gólt is szereztem 11-esből. A BVSC-ben kezdtem el az edzői pályafutásomat az U14-es csapatnál. A klubcsalád és a kultúra építése fontos számomra. Ez kiemelten fontos a BVSC-nél, hiszen nemrég még a negyedosztályban szerepelt, tavaly óta viszont NB II-es a csapat. Megtisztelő volt a megkeresés, és bár még sok mindent tisztáznom kell, látom, hogy a klubnál a futball is felfelé ível. Sok fiatal játékos van a keretben, és bár még nem vagyunk készen, hiszem, hogy itt is hasonló értékeket teremthetünk.

Mi a véleményed a Vasas elleni, szombati felkészülési találkozótokról, aminek 1-1 lett a végeredménye?
A meccs jó iramú volt, és mindkét csapat dicséretet érdemel. A Vasasnál többet volt a labda, és két sorral rendelkezett, míg nálunk a második félidőben ifistáink és próbajátékosaink játszottak. A Vasas előrébb tart keretileg, de ehhez tudtunk alkalmazkodni. A játékosaink fegyelmezettek és határozottak voltak. Bár vannak hiányosságaink, azt tudni kell, hogy a csapatok nemcsak az első fordulóra készülnek, hanem a teljes őszi szezonra. Nem engedjük el az elejét, de tudni kell, hogy november végén, december elején is fontos meccsek várnak ránk.

Mit választanál, ha csak az egyiket nézhetnéd: az Eb-döntőt vagy a Copa América fináléját?
A Copát nem tudtam annyira követni az éjjeli meccsek miatt, de a döntőt megnézem. Az Eb-hez közelebb állok, nemcsak területileg, hanem jobban is követtem. A spanyolok mellett szól a foci, de az angolok is folyamatosan jobbak. Nem gondolom, hogy egyértelmű spanyol győzelem lesz, pláne azért, mert egy döntőben bármi megtörténhet. Bár a spanyolok legyőzték a franciákat, az angolokat sem szabad leírni. Az Eb nekem viszont egy kicsit csalódás volt, mert mindent tudnak egymásról a csapatok, így nehéz meglepni az ellenfelet.

Üzenet Kispestre

Tavaly a Honvédot kétszer legyőzted a Kazincbarcikával, a Vasastól kétszer pontot vettetek el. Mindenki tisztában van a kispesti kötődéseddel, hiszen ott nőttél fel, de Angyalföldön is bizonyítottál edzőként.
Mindkét gárda elleni meccseink nagyon emocionálisak voltak a számomra. A Kispest elleniek pláne, főleg a hazai találkozónk. Ritkán fordul elő ugyanis, hogy egy embernek egyszerre kiabálja mindkét szurkolótábor éltetés gyanánt a nevét. Nagy érzelmeket váltott ki belőlem, de profi edzőként mindig ott kell teljesítenem, ahol feladatot kapok. Az egyik szemem sírt, a másik büszke volt a Honvéd elleni sikereink után.

A sorsolásunkkal tisztában vagyok, de azt még nem néztem meg, hogy pontosan mikor lesznek a Kispest elleni meccseink. Viszont már nagyon várom ezt a két meccset, ezért amint leteszem a telefont, megnézem, hogy pontosan mikor is találkozhatom újra Magyarország legjobb szurkolótáborával!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC