nb1.hu

Európa-liga: magyar továbbjutást vár a budapesti döntő nagykövete

Elárulta, az álomfinálé résztvevőit.

Gera Zoltán, mint a Ferencváros klublegendája és mint a budapesti UEFA Európa Liga-döntő nagykövete, kivételesen fontosnak tartja a Leverkusen-FTC nyolcaddöntő párharcot. Gera a zöld-fehérekkel tartott Németországba, ahol szakkommentátor lesz a találkozón. Az Angliában csak Mágikus Magyarként emlegetett korábbi labdarúgó a Ferencváros hivatalos oldalának adott interjút, ahol többek között azt is elárulta, hogy milyen feladatai vannak nagykövetként és hogy hogy látja a FTC esélyeit a párharcban.

 

Jó újra a Fradi közelében látni! Mint az UEL-döntő nagykövete, vagy csak szurkolni jöttél? 

– A televízióban fogok szakérteni a csütörtöki mérkőzésen. Ez új dolog lesz, nem a stúdióban kell beszélnem, hanem a pálya szélén. Kíváncsian várom. Új feladat, de örülök, hogy itt lehetek, mert jobb élőben nézni a meccset, mint a tv-ben. 

 

Ha már feladat… Nagykövetként milyen feladataid vannak a sorsoláson kívül?

– Igazából ez most a legfontosabb, és leglátványosabb, hogy húzzam a csapatokat a sorsoláson. Majd a döntőt megelőző napon és a finálén csúcsosodnak ki igazából a teendők. Örülök, hogy eddig jó csapatokat sikerült kihúzni a Fradinak, s büszkeséggel tölt el, hogy a sorsolásokon mennyi dicsérő szót hallottam már a klubot illetően. 

 

A döntőt már nem kell húzni. Megálmodtad már kiket szeretnél látni a fináléban, a Puskás Arénában?

– Egy Manchester United-Ferencváros döntő lenne az álmom. 

 

Nem rossz, a United most úgy is meg van zuhanva a liverpooli 0-7 után…

– Egy, egy napon a United is verhető, akár a Fradi számára is. De azt látni kell, itt már nincsenek gyenge csapatok. A Fradi sem az az ellenfelek szemében, egy klubnak, ha idáig, vagy a döntőig eljut, nem írhatják a szerencse számlájára, azért kiegyensúlyozottan tenni kell. Itt már nagy a tét.

 

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző a repülőgépen viccesen úgy köszöntött, „á, egy új igazolás?”. El tudnád magad képzelni a mostani Fradiban?

– Baj lenne, ha nekem kellene most pályára lépnem… Én egy olyan időszakban jöttem vissza a Fradiba, amikor még egy komoly építkezésben volt a Ferencváros, a csapat és akkor épült fel a Groupama Aréna is, amely nagy mérföldkő volt. Évről évre próbáltunk fejlődni, bajnokok lettünk, de a nemzetközi meccseken különböző okok miatt nem voltunk sikeresek. Jó látni, hogy most mennyire edzett a csapat, nagyon jó kezekben vannak, jó a szakmai és a klubvezetés is. Kiváló a játékosigazolási politika. Vonzó lett a Fradi Európában. Kérdésedhez visszatérve: persze örülnék neki, ha 5-8 évvel fiatalabb lennék, s pályára léphetnék a Fradiban. Nekem nem adatott meg, pedig nagyon vágytam rá, hogy BL-, vagy EL-csoportkörben szerepeljek a Ferencvárossal. De annak az időszaknak is örülök és büszke vagyok rá, amikor 2014-ben visszatértem, hasznos volt. 

 

Az angol Fulhammel viszont eljutottál 2010-ben az EL-döntőbe. Milyen tanácsot tudnál adni a játékosainknak, mire figyeljenek a kieséses szakaszban, hiszen 48 év után szerepel itt ismét a klub?

– A Fulhammel úgy léptünk pályára, hogy nincs veszítenivalónk, ugyanakkor egy rossz félidővel elmehet a párharc. Szóval a kulcs a koncentráció. Itt már minden csapat mindent tud az ellenféről, nagyon oda kell figyelni a védekezésre, nem lehetnek súlyos hibák, stabilan kell játszani. Persze ezen a szinten már vannak olyan játékosok, akik ellen ez sem elég, de ezt el kell fogadni. Csercseszov mester tisztában van ezekkel, tapasztaltabb mint én, jó kezekben van a csapat nála.

 

Az U21-es válogatott szövetségi edzője is vagy, bánt, hogy a Fradiból nem tudsz beválogatni játékosokat?

– Vannak ferencvárosi játékosok az U21-es válogatottban, csak ők kölcsönben máshol szerepelnek. El kell fogadni, hogy a Fradi most kiemelkedik az NB I-es mezőnyből. Fiatalként nehéz bekerülni a csapatba, de máshol kölcsönben bizonyíthatnak a játékosok, s akkor van visszaút az FTC kezdőjébe is. Nincs olyan edző, aki egy kiemelkedő fiatal tehetséget ne szerepeltetne. Most azonban nagyon erős a keret, tele magyar és külföldi felnőtt válogatott játékosokkal. 

 

Mire számítasz a Leverkusen elleni párharcban?

– Arra, hogy két szoros meccset játszunk velük, hisz ezt megtettük már két éve is. Remélhetőleg minden összejön, s meglesz a továbbjutás.

 

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ

ELSŐ MÉRKŐZÉS, CSÜTÖRTÖK

18.45: Bayer Leverkusen (német)–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

 

Nem zökkenőmentes a magyar szurkolók utazása:

 

Ezt várja Sztanyiszlav Csercseszov a mérkőzéstől:

 

 

 

Megosztás:
Kapcsolódó hírek