nb1.hu

Eb-történelem: Bene Ferenc nagyon sokáig emlegette az első meccsünkön történteket

Szentmihályi Antal parádézott, Baróti Lajos tökéletesen ötvözött.

Június 14-én kezdődik a 17. Európa-bajnokság Németországban. A magyar válogatott már a második napon pályára lép, ellenfele Svájc lesz. Magyarország először 1964-ben vett részt a kontinenstornán, ahol harmadik helyezést ért el. Naponta megjelenő sorozatunkban az Eb rajtjáig minden nap felidézünk egy-egy korábbi mérkőzésünket.

LEBONYOLÍTÁS

Az 1964-es labdarúgó-Európa-bajnokság a futball történetének második Európa-bajnoksága volt, hivatalos neve Európai Nemzetek Kupája. Az Eb-t a spanyolok nyerték, a döntőben 2-1-re győzve le a szovjeteket. A torna egyenes kieséses rendszerben zajlott, 30 válogatott nevezett. Görögország visszalépett a sorsolás után, mert a rossz szomszédi viszony miatt nem akart Albánia ellen játszani. A torna záró szakaszát, a két elődöntőtől kezdődően, Spanyolországban rendezték.

A legjobb négy közé Dánia is bejutott, ami akkoriban meglepetésnek számított. A másik három csapat Spanyolország, a Szovjetunió és Magyarország volt.

A Szovjetunió könnyedén győzte le 3-0-ra a dánokat a Camp Nouban. Madridban, a másik elődöntőben Bene Ferenc a 84. percben szerzett góljával hosszabbításra mentette a mérkőzést a hazaiak ellen. A ráadásban azonban a spanyolok szerezték meg a győzelmet.

A MIEINK

Nemzeti csapatunk a kieséses szakasz első körében Walest ejtette ki (3-1, 1-1), majd az NDK elleni idegenbeli 2-1-es sikerrel a hazai 3-3 is elegendőnek bizonyult a továbbjutáshoz. A nyolc között a franciákat már kettős győzelemmel búcsúztattuk (3-1, 2-1).

Az akkori tudósítók és szakértők általános véleménye szerint Baróti Lajos szövetségi kapitány nagyszerűen ötvözte a rutint és a fiatalságot. A keretben még ott voltak az idősebb játékosok, mint Mátrai Sándor, Fenyvesi Máté és Sándor Károly, valamint az erejük teljében lévő klasszisok, mint Rákosi Gyula, Novák Dezső, Göröcs János és Albert Flórián. Ugyanakkor már kulcsszerepet kapott a 20 éves Bene Ferenc és a 19 éves Varga Zoltán is, aki a négyes döntőben debütált.

A 36 éves Sándor kimaradt a csapatból, Göröcs a keretben sem volt, az 1962-es vb-n megcsodált támadóötösből csak Albert, Tichy és Fenyvesi maradt meg hírmondónak. A mérkőzés érdekessége, hogy a hajrában Bene, aki egyébként gólt is szerzett, három ziccert kihagyott. Ezek megbosszulták magukat, mert Amancio a 115. percben megszerezte a győztes gólt. Fontos megjegyezni, hogy a hosszabbítás hajrájában a spanyolok mezőnyfölénybe kerültek, többet kezdeményeztek.

Bene Ferenc haláláig emlegette a kihagyott helyzeteit. Kiemelten fontos volt, hogy a kapusunk, Szentmihályi Antal nagyszerű bravúrokat mutatott be a mérkőzésen. A nagyon meleg időben megrendezett találkozó végig sportszerű hangulatban zajlott.

II. Európa-bajnokság, 1964

Nyolcaddöntők:

Szovjetunió–Olaszország, 2–0, 1–1
Svédország–Jugoszlávia 0–0, 3–2
Hollandia–Luxemburg 1–1, 1–2
Dánia–Albánia 4–0, 0–1
Magyarország–NDK 2–1, 3–3
Bulgária–Franciaország 1–0, 1–3
Ausztria–Írország 0–0, 2–3
Spanyolország–Észak-Írország 1–1, 1–0

Negyeddöntők

Luxemburg–Dánia 3–3, 2–2, 0–1
Spanyolország–Írország 5–1, 2–0
Magyarország–Franciaország 2–1, 3–1
Svédország–Szovjetunió 1–1, 1–3

Négyes döntő
(Spanyolország, 1964. június 17-20.)

Elődöntő:

Spanyolország–Magyarország 2–1 (1–0, 1–1, 1–1)
Madrid, Santiago Bernabéu stadion, 75 000 néző, vezette: Blaviert (belga)

Spanyolország: Iríbar – Rivilla, Olivella, Calleja, Zoco, Fusté, Amancio, Pereda, Marcelino, Suárez, Lapetra. Szövetségi kapitány:José Villalonga

Magyarország: Szentmihályi – Mátrai, Mészöly, Sárosi, Nagy I., Sipos, Bene, Komora, Albert, Tichy, Fenyvesi dr. Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

gól: Pereda (39.), Amancio (115.), illetve Bene (85.)

A harmadik helyért:
Magyarország–Dánia 3–1 (1–0, 1–1, 1–1)

TOVÁBBI RÉSZLETEK HOLNAP

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
AZ A-CSOPORT MENETRENDJE

JÚNIUS 14., PÉNTEK

21.00, München: Németország–Skócia

JÚNIUS 15., SZOMBAT

15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc

JÚNIUS 19., SZERDA

18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc

JÚNIUS 23., VASÁRNAP

21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC