nb1.hu

Dráma Kispesten: tulajdonosváltás, kupagyőzelem, most pedig már az NB III réme fenyeget

Időutazás George F. Hemingway távozásától kezdve.

A Merkantil Bank Liga 10. fordulója előtt a Honvéd továbbra is a kiesést jelentő 15. helyen áll. A tulajdonosváltás, az újpestivel ellentétben, eddig nem hozta meg a várt előrelépést. Sokan hitték, hogy a kispesti klub helyzete már nem romolhat tovább, de az elmúlt évek eseményei alapján ismét csalódniuk kellett.

Hemingway távozása és a Honvéd új tulajdonosai

A Budapest Honvéd nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi labdarúgás egyik ékköve. A klub története lenyűgöző: tizennégyszeres bajnok és nyolcszoros kupagyőztes. Utoljára 2017-ben sikerült bajnoki címet szereznie, majd 2020-ban megnyerte a Magyar Kupát is. A Honvéd különlegességét olyan legendás játékosok adják, mint Puskás Ferenc, Bozsik József, Tichy Lajos és Détári Lajos, akik nemzetközi szinten is elismert futballikonok több más játékossal egyetemben.

2019. április 8-án jelentős változás történt a klub életében: az addigi tulajdonos, George F. Hemingway, eladta üzletrészét a Metalcom csoporthoz tartozó Reditus Equity Zrt.-nek, amely így megszerezte a Honvéd Futball Club Kft. teljes tulajdonrészét.

Az új tulajdonosok célja az utánpótlásképzés fejlesztése és az európai kupaszereplés elérése volt, miközben a klub gazdasági stabilitása és nyereségessége megmaradt. Hemingway 2006-ban vette át a nehéz helyzetben lévő klubot, és két Magyar Kupa-győzelemhez, valamint egy bajnoki címhez vezette a csapatot, miközben felépítette a hazai utánpótlásképzés egyik legerősebb pillérét, a Magyar Futball Akadémiát.

Reakciók, elvárások

„Örömmel tölt el, hogy a munkám eredményeként a Honvéd ismét a magyar labdarúgás egyik legstabilabb és legsikeresebb klubja lett, méltó régi hírnevéhez. A legbüszkébb mindazonáltal nem is a magyar bajnoki címre vagy a kupagyőzelmekre vagyok, hanem arra, hogy sikereinket jelentős részben a Magyar Futball Akadémián folyó kimagasló szakmai munkára, az ott képzett fiatal magyar játékosokra tudtuk alapozni” – mondta George F. Hemingway, a klub korábbi tulajdonosa.

Bozó Zoltán és dr. Mendelényi Dániel, az új tulajdonosok, kiemelten fontosnak tartották az átvétel bejelentésekor megemlíteni a klub stabilitásának és fejlesztésének folytatását.

Az új tulajdonosok számára a játékoskeret és a szakmai feltételek erősítése mellett a pénzügyi stabilitás is elsődleges szempont maradt.

„Kevesen tudják, hogy a Honvéd az elmúlt évek kiemelkedő teljesítményét úgy érte el, hogy közben nyereségesen gazdálkodott. A szakmai sikerek fenntartása mellett ugyanolyan fontosnak tartjuk a klub anyagi stabilitásának megőrzését, piaci bevételeinek erősítését, hiszen hosszú távon csak így maradhat versenyben a bajnoki címért és az európai kupaszereplésért” – tette hozzá dr. Makra Zsolt, a Metalcom csoporthoz tartozó vevő, a Reditus Equity Zrt. vezérigazgatója.

Elismerés a kupagyőzelem után is

A vevők elismerték, hogy Hemingway nemcsak eredményesen, hanem nyereségesen is vezette a klubot, ráadásul saját tőkéjét kockáztatva. Regnálása közben számos olyan ötlet merült fel Hemingway által, amelyek jelentős anyagi előnyt biztosítottak a klubok számára a központi bevételek révén.

A Kispest egy évvel később érte el utolsó jelentős sikerét: megnyerte a Magyar Kupát. A finálé után nem sokkal Bozó és Mendelényi aranyéremmel jutalmazta Hemingway-t, jelezve, hogy az első (és akkor még nem lehetett tudni, hogy az utolsó is egyben) sikerükben az elődnek is óriási szerepe volt. A döntő előtt három hónappal Urbányi István lett a sportigazgató.

„Annál rosszabb, ami volt az elmúlt öt évben, nem lehet” – Hemingway kifakadt a Honvéd klubfilozófiájára

Vissza a bajnokságokhoz

A legutóbbi kupagyőzelem évében a Honvéd az ötödik helyen végzett a bajnokságban. A Mendelényi és Bozó nevével fémjelzett korszak vesszőfutásának ekkor még nem voltak olyan jelei, amelyek a szélesebb közvélemény számára ismertek lettek volna. A vezetőedző Pisont István volt, a klub egyik legendája.

Edzőváltások

A 2020/21-es kiírásnak úgy vágtak neki a piros-feketék, hogy Bódog Tamás lett a vezetőedző. A hivatalos bejelentést július elsején tették meg.

„A klub további fejlődése szempontjából új vezetőedzővel vágunk neki a következő szezonnak, Tamás személyében pedig egy felkészült és nagyon motivált tréner érkezik hozzánk. Elmondhatom, hogy gyorsan ment a megállapodás, mivel mindkét fél elképzelései összhangban voltak. Egy megalkuvás nélkül küzdő, kezdeményező játékra törekedő csapatot szeretnénk látni” – mondta Kun Gábor, a Budapest Honvéd FC ügyvezetője a szerződés aláírását követően.

„Ezúton is szeretném megköszönni Trezinek (Pisont István) az elmúlt időszakot. Személyisége nagy értéke nemcsak a Honvédnak, de az egész magyar labdarúgásnak. Nehéz időszakban vette át a csapatot, amiért hálásak vagyunk neki, a kupagyőzelemmel pedig felejthetetlen pillanatokat éltünk át együtt. Tapasztalatára, tudására számítunk a jövőben is. Marad a szakmai stábban, segítve Tamás munkáját, így a jövőben is tagja lesz a Honvéd-családnak.”

December 6-án a következő bejelentést tette a klubvezetés:

„Azonnali hatállyal menesztette a Budapest Honvéd FC Bódog Tamást, miután a csapat 2–2-es döntetlent játszott az MTK Budapest elleni OTP Bank Liga-mérkőzésen.

A klubvezetés még november közepén ült le a most menesztett vezetőedzővel a gyenge bajnoki szereplés miatt, és a megbeszélésen meghatározták, hány pontot kell minimálisan szereznie a csapatnak ahhoz, hogy folytatódhasson a közös munka. A vezetőség szerint a mai mérkőzés után erre már nincs esély, ezért döntött úgy a menedzsment, hogy felbontja Bódog Tamás szerződését.

A korábban a DVTK-nál és a Kisvárdánál is vezetőedzőként dolgozó szakember 2020. július 1-én lett a Honvéd szakvezetője. Bódog Tamás 12 bajnoki mellett 2-2 Európa-liga- és Magyar Kupa-mérkőzésen irányította a kispesti együttest, amelyeken négy győzelem mellett öt döntetlent és hét vereséget könyvelhetett el.”

Horváth Feri

Bódogot Pisont váltotta a kispadon, akit február 15-én a legendás nyilatkozatairól is ismert Horváth Ferenc követett. Kun Gábor ügyvezető Horváth kinevezésekor nem bonyolította túl a dolgokat, csak a lényeget mondta:

„Feritől azt várjuk, hogy feltüzelje a csapatot annak érdekében, hogy elkerüljünk a kieső helyről.”

A Honvéd végül a bennmaradást jelentő, leggyengébb, 10. helyen zárt, 4 ponttal megelőzve a már kieső Diósgyőrt. A Kispest játékoskeretében történt változásokról nem írunk részletesen – mint ahogy tettük azt pénteki kiadásunkban a Vasas esetében –, mivel a Honvédnál folyamatosan gyengült a játékosállomány. Ennek egyik oka a hibás döntések mellett az egyre inkább elapadó források voltak. A háttérben megjelenő problémák befolyásolták a csapat teljesítményét.

Az NB III árnyékában: öt évnyi Vasas-elemzés a gyengélkedés okairól

A 2020/21-es bajnokságban a Honvéd egy helyet előrelépve a kilencedik helyen zárt. Mindössze két ponttal előzte meg a kieső MTK-t. A klub január 30-án jelentette be Horváth távozását. A távozó, megszólalásai miatt népszerű szakember 30 bajnokin irányította a Honvédot: ezekből tíz győzelem, öt döntetlen és 15 vereség született, míg a Magyar Kupában három mérkőzésen egy döntetlen és két győzelem volt a mérlege.

Külföldi szakvezetők, kiesés

Február másodikán bejelentették, hogy az utódja az Újpestről jól ismert Nebojsa Vignjevics lesz. Kun Gábor a következőket mondta a megállapodás bejelentésekor:

„Nebojsa egy határozott, karakteres edző, aki jól ismeri az NB I-et és a kemény munkában hisz. Ennek szellemében irányította eddigi csapatait is, amelyek eredményes és fegyelmezett futballt játszottak. A Honvédnál is ezt várjuk tőle.”

A Honvéd tehát kilencedik lett, Vignjevicstől június 9-én köszöntek el.

A következő évben a Vasas mellett a Honvéd is kiesett az élvonalból, sorsa az utolsó fordulóban dőlt el. A Vidi 0-0-s döntetlent játszott a Vasas otthonában, és ezzel megmenekült. A Kispest Felcsúton szenvedett 2-1-es vereséget, vitatott körülmények között.

Gyakorlatilag ismeretlenek

A Kispest ennek a bajnokságnak Tam Courts vezetésével vágott neki, akit a közvélemény kevésbé ismert. Róla az időközben sportigazgatónak kinevezett, szintén kevésbé ismert Chris Docherty a következőket mondta:

„Nagyon örülünk, hogy Kispestre tudtuk csábítani Thomast. Ő egy olyan edző, akiben hatalmas potenciál rejlik, több nívós európai és angol klub is versengett a kegyeiért, így különösen nagy dolog, hogy meg tudtuk győzni őt arról, hogy sikeres lehet a Honvéd az ő irányításával.”

Az összeborulás azonban nem tartott sokáig, október 24-én a Kispest a következő bejelentést tette:

„Távozik a Budapest Honvéd kispadjáról Tam Courts, miután klubunk közös megegyezéssel szerződést bontott a vezetőedzővel.”

A skót szakember 2022 júniusában vette át a Honvéd irányítását. A nyári felkészülés és a játékoskeretben történt jelentős változások után a 2022/2023-as szezon nyitányán ült először tétmeccsen a kispesti kispadon. Klubunkat összesen 12 bajnoki és 2 kupamérkőzésen irányította, amelyek során 5 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség volt a mérlege. Fontos szerepe volt abban, hogy több akadémistánkat is sikerült beépíteni a felnőttcsapat keretébe.”

Utódja Dean Klafuric lett, aki jó futballt képzelt el a Honvéddal. Az egyre inkább fagyos légkör, valamint a háttérben meglévő problémák azonban nem neki voltak köszönhetők. Így arról sem tehetett, hogy még novemberben távozott Kun Gábor ügyvezető. Utódja Kun Gergely lett, aki remek pénzügyi szakember, és nagyon nehéz időszakban irányította a Honvédot. Az átadás-átvételben döntő szerepe volt. Azonban már ő sincs Kispesten.

A másodosztályban

De térjünk vissza a pályán nyújtott teljesítményhez. A Honvéd kiesett, Klafuricnak azonnal távoznia kellett, és a klub vezetői az azonnali visszajutást tűzték ki célul, elsősorban a Hemingway által alapított Magyar Futball Akadémia növendékeire alapozva. Éppen ezért az akadémiáról érkezett az új vezetőedző, Pinezits Máté.

A Honvéd azonban nem kezdett szárnyalásba. Hamar új stratégiához nyúltak, volt Honvéd-játékosokat szerződtettek, és érkezett Holman Dávid is. A Docherty-féle brigád tagjainak menesztése már májusban megkezdődött.

Pinezits október 31-ig, 13 bajnoki mérkőzésen bizonyíthatott, utána leváltották. Csertői Aurél lett a befutó, aki a kinevezésekor egyből utalt rá, hogy a felhalmozott hátrány miatt először stabilizálni kell a Honvéd játékát, ezért a várt feljutás inkább a következő szezonban lesz elvárás.

Nem ez volt az eredeti terv, de végül Csertőinek igaza lett. A Honvéd végül a kilencedik helyen zárt. Ez volt a realitás, de a kezdeti, túlzott várakozások miatt nagy volt a csalódás. A Honvéd elmúlt éveire mindig is jellemzőek voltak az olyan hangzatos célkitűzések, amelyekért cserébe azonnali elismerés járt. Viszont ha nem teljesültek, a népharag elkerülhetetlen volt. A szurkoló ugyanis soha nem felejt. Különösen akkor, ha nagyon szépeket ígérnek neki.

Újabb tulajdonosváltás

Azóta a Honvédnál újabb tulajdonosváltás történt: a klub Leisztinger Tamás érdekeltségébe került. Séllei Árpád, aki korábban Szombathelyen volt ismert, lett az ügyvezető, az eddig inkább női szakágban tevékenykedő Fórizs Sándor pedig sportigazgató. Csertői Aurélt Laczkó Zsolt, Marco Rossi korábbi segítője váltotta a kispadon. Laczkó a kispesti munka miatt távozott is a nemzeti csapattól.

Fórizs egyébként azt mondta a Kispest fanatikus ultráinak (erről többen is beszámoltak az NB1.hu-nak), hogy a bajnokságban az első válogatott meccsek utáni szünet után már az ő Honvédjuk lesz látható. A napokban viszont már Laczkó és az ügyvezető is arról beszélt, hogy meg kell várni a téli átigazolási időszakot…

„Sajnáljuk, ami történik, senki nem erre készült” – megszólalt a Honvéd ügyvezetője

Hogy akkor milyen magyar játékosok lesznek mozdíthatóak, még kérdéses. Az viszont tény, hogy a Honvéd hatalmas bajban van, miközben az övé Magyarország egyik legjobban szervezett, legfanatikusabb, legütőképesebb szurkolótábora.

Sem ők, sem a Honvéd többi szurkolója nem érdemli meg, hogy szégyenkezniük kelljen a csapat jelenlegi helyzete miatt.

Kipróbálnád a sportfogadást? A legjobb helyen jársz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC