nb1.hu

Bennmaradás és Európa: mindkét csapatnak hatalmas a tét Schäferék Sallaiék elleni meccsén

Méltó felvezetéseket kapott a rangadó, tovább búcsúzik a legenda.

A Bundesliga utolsó fordulójában hatalmas tétje lesz az Union Berlin és a Freiburg mérkőzésének. A hazai csapat akár ki is eshet, de osztályozós vagy bennmaradást érő pozícióba is kerülhet. A vendégek pedig az európai kupaszereplésért küzdenek.

ELŐZMÉNYEK

Schäfer András csapata, az Union Berlin, fájdalmas, 3-0-s vereséget szenvedett az előző fordulóban a Köln otthonában. Ennek következtében a kiesőzónában lévő kölniek még megelőzhetik az utolsó fordulóban a jelenleg osztályozós helyen álló berlini csapatot. Az Union előtt a Mainz kettő, a Bochum pedig három ponttal áll a tabellán.

Sallai Roland (és Szalai Attila) csapata, a Freiburg, elérheti az európai kupaszereplést. Jelenleg a nyolcadik helyen állnak, egy ponttal lemaradva a Hoffenheim mögött. Fontos hír, hogy nemrég bejelentették: Szalai Attila a nyári átigazolási szezonban távozik a klubtól.

A mérkőzés felvezetéseként megnéztük, hogyan harangozza be a két klub a rangadót a hivatalos honlapján a közösségi média egyeduralma közepette.

UNION BERLIN

Az Union honlapjának a szerzője egyből rátér a lényegre. Mint kezdésként leszögezi: „A szezon végkifejlete döntő fontosságú lesz Union számára, mivel mindhárom lehetőség az asztalon van: bennmaradás, 16. helyezés és az azzal járó kétfordulós osztályozó mérkőzés, vagy akár közvetlen kiesés.”

Utána belebontakozik a részletekbe is. „Ahhoz, hogy Union biztosan tervezhessen a következő évre a Bundesligában, le kell győznie Freiburgot, miközben reméli, hogy egyik közvetlen ellenfele, az 1. FSV Mainz és a VfL Bochum veszít. Ha ugyanannyi ponttal végeznek, mint a VfL, a jobb gólkülönbség Marco Grote csapatának kedvezne.”

Montázs: Union Berlin/Facebook

Ez viszont még nem minden, annyira összetett a helyzet. Ha ugyanis a „Freiburg elleni meccs döntetlennel zárul szombaton, akkor az Union Berlinnek két mérkőzésen kellene eldöntenie a jövőjét a Fortuna Düsseldorf ellen az osztályozón.”

És még mindig nincsen vége a történetnek. Ha a berliniek veszítenek Freiburg ellen, és az 1. FC Köln nyer Heidenheimben, „a gólkülönbség ismét döntő szerepet játszik, mivel mindkét csapat 30 ponton állna a 16. és 17. helyen. Union jelenleg három góllal jobb helyzetben van.”

Robbanásveszély

A szerző a továbbiakban találó jelzővel illeti a találkozó fontosságát. És egy valóban érdekesnek tűnő statisztikai adatra is felhívja a figyelmet. „A mérkőzés robbanásveszélyes jellege ellenére – vagy éppen ezért – az Union eltökélt, hogy megőrizze verhetetlenségét az utolsó fordulóban. Azóta, hogy csatlakozott az első osztályhoz, mindig megszerezte a három pontot a szezon végén – mindig otthon.”

Vendégek

Utána rátét a freiburgiakra. Leszögezi, hogy „nekik is nagy terveik vannak. A hosszú ideje szolgáló vezetőedző, Christian Streich búcsúztatása mellett a dél-németek továbbra is az európai kupaszereplésre pályáznak. A csapat jelenleg a nyolcadik helyen áll a tabellán 42 ponttal, mindössze egy ponttal lemaradva a TSG Hoffenheimtől. Azonban, ha a német bajnok, Leverkusen nyeri meg a DFB Pokalt a jövő héten, a tabella nyolcadik helye is jogot biztosít az UEFA Konferencia Ligában való részvételre, Európa harmadik legnagyobb klubversenyében.”

Freiburg a szezon kezdete óta a stabilitás mintaképe. A második (amikor az 5. helyen álltak) és a negyedik forduló (10. hely) kivételével Streich csapata mindig a 6. és 9. hely között volt a tabellán.

Az eddigi 44 góljukat 15 különböző játékos szerezte. Vincenzo Grifo és Michael Gregoritsch (nyolc gól és hét gólpassz, illetve hét gól és öt gólpassz) vettek részt a legtöbb gólban, de nem tudták megakadályozni a jelenlegi négy mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatot.

Janik Haberer mellett, aki 2016 és 2022 között összesen 171 alkalommal lépett pályára Freiburg színeiben, Alexander Schwolow is volt csapata ellen lép pályára. A kapus az SC utánpótlásában nevelkedett, és 166 alkalommal szerepelt a felnőtt csapatban.

Marco Grote nem számíthat a sérült Jérôme Roussillon és az eltiltott Rani Khedira szolgálataira, de rajtuk kívül a teljes keret rendelkezésére áll.

Edzői várakozások

„Freiburg egy jó és erős ellenfél, nem véletlenül játszanak az európai helyekért” – mondta Marco Grote, Union edzője a szombati ellenfélről.

Intenzív meccsre számítunk, mivel mindkét fél számára van tét. Végül azonban csak azt tudjuk befolyásolni, ami a saját kezünkben van, és ez a Freiburg elleni mérkőzésünk.”

Christian Streich, aki utoljára utazik Unionhoz, így nyilatkozott:

Feltételezem, hogy a srácok mindent beleadnak majd. Eddig is ezt tették, két jó hazai meccset játszottak. Most reméljük, hogy Berlinben kihasználhatunk egy-két lehetőséget, és végre újra megjutalmazhatjuk magunkat. Ügyelnünk kell arra, hogy jó meccset játsszunk.”

SC FREIBURG

Ahogyan kell a vendégcsapat honlapjának a szerkesztője is az aktuális helyzet felvázolásával kezd. Majd rátér arra, hogy miért különleges a tét mellett is a mérkőzés a számukra.

„A hazai búcsú után Christian Streich számára már csak egy mérkőzés maradt az SC Freiburgnál. Az érzelmes búcsút követően, amelyet a Heidenheim elleni döntetlen után az SCF szurkolói előtt tartott, Streich tizenkét és fél éves freiburgi vezetőedzői időszaka szombaton ér véget.”

További változások

Viszont nemcsak a kispadon, hanem a játékoskeretben is lesznek változások a nyáron. Erre a beharangozó is felhívja a figyelmet, hiszen Yannik Keitel, Szalai Attila és Patrick Baier segédedző is elhagyják a klubot a szezon végén. Az is kérdéses, hogy Freiburg hogyan folytatja útját a következő évben. Az SC biztosan középcsapatként zárja a szezont, de az idő eldönti, hogy be tudja-e biztosítani helyét az Európa Ligában, vagy először versenyez a következő szezonban az UEFA Konferencia Ligában.

Fotó: SC Freiburg

Az utolsó felkészülés

A szerző leszögezi, hogy az Union számára is sok forog kockán, mint sok más csapat számára Németországban az utolsó fordulóban. A szombati házigazdák kényes helyzetben találják magukat a szezon utolsó meccsére. Ennek eredményeként az „Eisern” szeretne valami örömtelit nyújtani szurkolóiknak egy viharos szezon végén.

Az Union számára a túlélés a tét. Magától értetődik, hogy mindent megtesznek a bennmaradásért, miközben mi mindent megteszünk, hogy szépen zárjuk a szezont. Ez egy összecsapás lesz két nagyon motivált csapat között”

– magyarázta Christian Streich.

Annak ellenére, hogy az SCF az utolsó hazai meccsein szépen játszott, nem sikerült elérnie győzelmet. „Nem tudtuk megnyerni az utolsó két meccsünket. Most reméljük, hogy Berlinben kihasználhatjuk a lehetőségeinket” – mondta Streich. „A fiúk csalódottak voltak az utóbbi eredmények miatt, bár az utolsó négy meccsből csak egyet veszítettünk el.

Fotó: SC Freiburg

Az SCF jelenlegi helyzetében az egy pont elegendő lenne ahhoz, hogy kvalifikálják magukat a Konferencia Ligába a következő szezonra. Ennek ellenére Streich világossá tette, hogy – mint mindig – a csapata nem fog megelégedni egy döntetlennel.

Győzelemért játszunk. Legalább az utolsó 20-25 percben tudni fogjuk, mi történik máshol. Nem hiszem, hogy valaha is úgy ültünk volna be az öltözőbe, hogy azt mondtuk, ‘Ma döntetlenre játszunk.’ Nem akarjuk ezt csinálni, és nem is engedhetjük meg magunknak.”

Nyomás?

Mindenesetre az összes nyomás Unionon van. Ahogy Streich mondta, az SC-nek „nincs veszítenivalója” az idény utolsó napján. Az 58 éves edző továbbá dicsérte csapatát mindenért, amit az idényben együtt elértek.

„Ismét nagyszerűen szerepeltünk az Európa Ligában. Sok mindent átéltünk és számtalan nehézségen küzdöttünk át együtt. A fiúk motiváltak és mindent beleadtak. Néhány dolgon változtatnunk kellett, és a játékosok minden panasz nélkül elfogadták ezeket. Optimista vagyok, hogy a szezon utolsó napján úgy fogunk játszani, ahogy azt az emberek elvárják az SC Freiburgtól.”

A vendégcsapatot 2500 szurkolója kíséri el a találkozóra.

NÉMET BUNDESLIGA
34. FORDULÓ

Szombat, 15.30

Borussia Dortmund–Darmstadt
Frankfurt–RB Leipzig
Heidenheim–1. FC Köln
Hoffenheim–Bayern München (Tv: Match4)
Bayer Leverkusen–Augsburg
Union Berlin–Freiburg
VfB Stuttgart–Mönchengladbach
Werder Bremen–VfL Bochum
Wolfsburg–Mainz

 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC