nb1.hu

Barcelona: Joan Laporta magyar menedzserrel írt alá átigazolási szerződést

Mikor lesz újra magyar játékosa a katalán sztárklubnak?

A napokban Barcelonában a Camp Nou elnöki irodájában Joan Laporta, az FC Barcelona elnöke és egy magyar ember írt alá szerződést. A tárgy – egyelőre – még nem egy magyar futballista szerződtetése, de kétségtelenül régen voltunk ehhez ennyire közel.

KITARTÁS

Vajon hogyan került egy játékos szerződésére a Barca első számú emberének kézjegye alá egy magyar aláírás? A kérdést Michael Nagy magyar, de Németországban élő és a DFB-nél nyilvántartott FIFA játékosügynöknek tesszük föl.

„Hosszú hosszú évek kitartó munkájának eredménye, hogy az általam most már 10 éve képviselt lengyel játékos, Ewa Pajor a következő szezontól a most Bajnokok Ligája címvédő és spanyol bajnok FC Barcelona játékosa lett. A történet érdekessége egyébként, hogy rajtam kívül is van egy magyar szál.

És pedig?
Ewat először 2013-ban Balatonfüreden láttam. Meghívásra érkeztem oda a Balaton Kupára, amelyen a Vágó Attila által dirigált magyar női válogatotton kívül a csehek, a szlovákok és a lengyelek vettek részt. Ewa a második félidőre állt be. 17 éves volt. Ennek ellenére megváltoztatta a lengyel válogatott játékának képét. Gyors volt, erőszakos, kapura veszélyes. Tökéletesen illet abba a koncepcióba, amit én képviselek. Első pillanatban tudtam, hogy ha egyszer együtt dolgozhatunk, nagy dolgokra leszünk képesek. Aztán a következő évben Lovrencsics Gergővel, mint az ő menedzsere, részt vehettem Lengyelországban az év labdarúgója díj átadásán. Gergőt választották az év legjobb idegenlégiósának és Ewa is jelen volt. Akkor ismét beszéltünk. Majd nem sokkal később kértem rá lehetőséget, hogy megismerjem a szüleit és nekik is vázoljak egy reális, de bátor jövőképet. Ezt a családlátogatást nagyjából egy hónappal követte a szerződésünk aláírása, így most már jó 10 esztendeje képviselem Ewat.

A SZERZŐDÉSIG

Azért abban megegyezhetünk, nem minden családlátogatásból lesz Barcelona-szerződés…
Valóban! S ehhez természetesen én egyedül kevés is lennék. Kell a játékos, kellenek a szülei, ami nekem a legfontosabb: a feltétlen bizalom minden fél részéről. Ewa ekkor még a Medyk Konin nevű lengyel csapat játékosa volt. Azt tudtuk mindketten, hogy ha tisztességgel végig viszi a szerződését, utána külföldön kell folytatnia. Olyan helyet kell keressünk, amely neki a legmegfelelőbb, a legjobban szolgálja a fejlődését. Miután korábban én vittem a VfL Wolfsburghoz Jakabfi Zsanettet, aki kétszer is Bajnokok Ligáját nyert a zöld-fehérekkel, volt annyi respektem a klub vezetőinél, elsősorban Ralf Kellermann akkori vezetőedzőnél, aki ma sportigazgató, hogy hamar meg tudtunk egyezni: Ewa jöhet és szépen, türelmesen fel-, majd beépítik. Így 2015-ben megszületett a megállapodás a VfL Wolfsburg és Ewa Pajor között.

Tehát a lengyel válogatott centere 9 évet töltött Wolfsburgban…
Így van! Az első félév, ahogy most a magyar válogatott balhátvédjénél, Németh Diánál is, azzal telt, hogy fizikailag is és fejben is megszokja a Bundesligát. Ez elég jól sikerült, hiszen az azóta eltelt időben ötször nyert Bundesligát, kilencszer német kupát, kétszer volt a bajnokság, egyszer pedig az UEFA Bajnokok Ligája gólkirálya.

ÁTALAKULÁS

Ezek valóban önmagukért beszélő számok. Hogyan jött képbe a Barcelona?
Mára egy kicsit átalakult az európai klubfutball a nőknél. Már nem csak Németország a top. Ewaért gyakorlatilag az összes észak-amerikai és európai élklub bejelentkezett. Úgy éreztük, hogy a Barcelona akarta őt legjobban. Ráadásul a katalánoknál játszik Ewa (és Zsani) három korábbi klubtársa: Hansen, Rolfö és Engen is. Ewa Pajor érkezésével újra összeállhat a VfL-nél már nagyon eredményesen működő csatártrió is.

Ez ennyire egyszerű volna?
Nyilván nem. Hosszan, sokszor, de mindvégig rendkívül korrekt tárgyalások folytak, míg végül június elején minden papírt aláírtunk Joan Laporta elnök úrral. Be kell vallanom, hogy ez még nekem is nagy élmény volt. A Barcelona elnöke rendkívül szívélyesen fogadott bennünket és örömét fejezte ki, hogy Lewandowski után a női csapatnak is lengyel középcsatára lesz. Természetesen azonnal szóba kerültek a Barcelona korábbi magyar idoljai: Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán is.

Mikor lesz újra magyar játékosa a Barcelonának? Ezzel ön most kinyitotta az ajtót?
Az nem kérdés, hogy ezzel most már engem is máshol pozicionál a futballvilág. Talán szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy Németországban eddig is erős voltam, nem egy magyar játékost vittem a Bundesligába. Legutóbb most télen, a már említett, Németh Diát, de annak idején a jelenlegi női szövetségi kapitányt, Szarvas Alexandrát is én juttattam ki a Bayernhez, vagy akár Kleinheisler Lacit is említhetem, akinek a Werder Bremenhez igazolását magam intéztem. Most ez annyival bővült, hogy folyamatosan csengett a telefonom, hívtak az angol, a spanyol és a francia top klubok. A PSG-nél egyébként most is van mér két lengyel játékosom. De, hogy a kérdésére is válaszoljak: nagyon sok tehetséges magyar lányt és fiút látok és néhányuknak igyekszem segíteni. Én lennék a legboldogabb, ha egyszer egy magyar játékost vihetnék Barcelonába.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC