nb1.hu

Wolfsburg-Bayern: magyaros hangulat a bajnoki címről döntő rangadón

Németországban nemcsak a férfi, hanem a női labdarúgás is kiemelten népszerű. A Vfl Volfsburg a magyar szurkolók számára is szimpatikus csapat, nem véletlenül. A bajnokságot azonban a jelek szerint a Bayern München nyeri majd meg, ám a kupadöntőben bekövetkezhet a visszavágás…

WOLFSBURGBAN

Wolfsburg, a német kisváros, mindössze ezer kilométerre van Budapesttől, csupán egy órányi vonatútra Berlintől, a Szövetségi Köztársaság fővárosától. Itt, ahol lépten-nyomon érződik a jólét, ami nem meglepő, mert a város hírnevét a Volkswagen gyára alapozza meg. Az utcákon zöld, fehér és néhol kék mezbe öltözött csoportokban a helyiek és a turisták egyaránt a VW-címerrel és a helyi büszkeség, a kétszeres UEFA Bajnokok Ligája győztes VfL Wolfsburg logójával díszített ruházatban sétálnak.

A városban izgalom van a levegőben: meccsnap van, a német női labdarúgó Bundesliga csúcsrangadójára készül mindenki, ahol a listavezető Bayern München lesz a vendég.

A város utcáin egyre többen jelennek meg a pirosba öltözött szurkolók is, ahogy egy müncheni vonat érkezésével a bajor drukkerek is megérkeznek, növelve a stadion felé vezető úton kialakuló dugót. A helyiek autóval vagy gyalog, a vendégek pedig buszokkal vagy sétálva érkeznek a 30 ezer férőhelyes Volkswagen Arénához.

A HELYIEK KEDVENCE

A VIP-bejáratnál az itteniek nagy kedvencét, az egyetlen Bajnokok Ligáját nyert magyar labdarúgót, Jakabfi Zsanettet rajongók veszik körül. Zsanett, aki ma már Berlinben él, boldogan és elégedetten vesz részt az eseményeken, és bár a foci már nem hiányzik neki, örömmel látogat vissza Wolfsburgba, hiszen tudatosan készült a profi pályafutása utáni életre.

A rendezvényen jelen van Michael Nagy is, Zsanett egykori menedzsere, aki most Ewa Pajor, a Vfl lengyel csatára és a télen a Fradiból érkezett Németh Dia képviseletében van jelen. Így a mérkőzés igazi magyaros hangulatot ígér a német bajnoki címért döntő derbin. Misi bácsi elárulja, hogy Dia egy nem súlyos, de makacs sérüléssel küzd, de a bajnoki mérkőzésen először kerülhet be a keretbe. A csapattársak és az ismerősök egyaránt Németh Diát méltatják: karakterét, érettségét, kedvességét, talpraesettségét és nem utolsó sorban nyelvtudását kiemelve. Bizakodva tekintenek arra, hogy a 19 éves játékos jövőre a kezdőcsapat stabil tagja lesz.

A stadionban fantasztikus a hangulat, a vendégszektor kivételével gyakorlatilag minden hely elfoglalt. A szervezők szerint nem kellett különösebben hirdetni a meccset, mégis nagyjából 24 ezren voltak kíváncsiak a látottakra. Az emberek számára fontos a csapat és a női foci

ÉNEK UTÁN

A nagy meccsekhez hozzátartozó zene és fényjáték után a csapatok megjelenésekor a tábor énekelni kezd. Hamar kiderül, hogy a Bayern München a jobbik csapat ezen a napon: magas, vékony, mégis erős és gyors játékosokkal, akik az intenzitásban és a fizikai felkészültségben is élen járnak.

A Bayern fölénye ellenére az első félidő legnagyobb helyzetét a hazaiak hagyják ki: Ewa Pajor megfutamodik a Bayern védőjével, majd ziccerpasszt ad Jonsdottirnak, aki 8 méterről a kapu fölé bombázza a labdát. Az első félidő végén így 0-0 áll az eredményjelzőn.

A félidőben is barátságos a hangulat. A játékosok hozzátartozói, a korábbi és jelenlegi VfL-játékosok, köztük Jakabfi Zsanett és Alexandra Popp, a klub dolgozói a nagy tét ellenére is mosolyogva, szendvicset és perecet majszolva latolgatják az esélyeket és értékelik az első félidőt. A játékvezetésről nem esik szó, hiszen a spori nyugodtan és kedvesen látja el feladatát, érezhető a tisztelet és a sportbarátság a szereplők között.

MOSOLYOK UTÁN

A második félidő kezdetén a VfL Wolfsburg egy bonyolult rövid szöglet miatt elveszíti a labdát, amit a Bayern München azonnal kihasznál, és gyors kontratámadással megszerzi a vezetést. Nem sokkal később, egy baloldali szöglet után a labda újra a hazaiak hálójában köt ki. Így már 0-2 állásnál találjuk magunkat.

A wolfsburgi edző válaszul átszervezi csapatát, ami közelebb hozza a játékot a vendégek kapujához. A bajor kispad mögött ülve azonban egyértelművé válik, hogy a Bayern játékosai biztosak a győzelmükben. Eközben a hír érkezik, hogy 24 437 jegyet adtak el a női Bundesliga-mérkőzésre.

A hazai csapat fokozza a nyomást, de a müncheniek előnye három gólra nő. A mérkőzés végén egy pattanó lövés jelenti a végső döfést, amivel a Bayern 0-4-re győzedelmeskedik a VfL Wolfsburg felett. Különös, hogy bár a játék képe alapján a Bayern tűnt a jobb csapatnak, a helyzetek száma és minősége alapján egy döntetlen tűnt a reális eredménynek. Míg a Bayern öt helyzetéből négyszer is eredményes volt, addig a hazaiak kihasználatlanul hagyták az öt, talán az ellenfelüknél is nagyobb helyzetüket. A második félidő közepétől már nyilvánvalóvá vált, hogy ma semmi sem sikerül a Wolfsburgnak.

SZOMORÚSÁG, ÜNNEPLÉS

A vendégszektorból hangos ünneplés hallatszik, a játékosok az ütemes tapsra ugrálnak, táncolnak. A hazai játékosok szomorúan sétálnak körbe, megköszönve a lelkesedésüket mutató ezreknek a támogatást a súlyos vereség után. Az éllovas Bayernnek hétpontos lett az előnye a tabellán a sikerének köszönhetően.

Németh Dia szomorú. Türelmetlenül várja, hogy sérülése teljesen és véglegesen a múlté legyen. Jól érzi magát itt, és néhány hét alatt teljesen elfogadtatta magát. Bár sok munka vár rá, mindenki biztos benne, hogy megállja a helyét. A Wolfsburgnak valószínűleg újra kell gondolnia az útját, hiszen a hírek szerint legjobb játékosai nyáron Európa legnagyobb klubjaihoz távoznak. A klub BL-győzelemig vezető stratégiája mindig az volt, hogy tehetséges fiatalokat vettek és építettek fel.

Ám egy bő évtized elteltével, amióta Jakabfi Zsanett 2013-ban először emelhette magasba a BL-trófeát a Stamford Bridge-en, az angol és a spanyol női labdarúgás is jelentősen megerősödött. megváltoztatva ezzel a piacot.

A VISSZAVÁGÁSÉRT

A női Bundesliga csúcsrangadóján a kétszeres BL-győztes, 2023-as BL-döntős VfL Wolfsburg, Németh Diával – egyelőre a kispadon – több mint 24 ezer néző előtt kikapott otthon a Bayern Münchentől. Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy idén a bajorok nyerik a bajnokságot. Viszont az is szinte biztos, hogy Dia érmekkel gazdagodva zárja majd az első fél szezonját idegenlégiósként.

A Wolfsburg azóta már fogadta az Essent a Német Kupa elődöntőjében, 9-0-ra győzött. Dia még ezen a mérkőzésen sem tudott sajnos játszani, de ismét kispados volt. Reméljük, a fináléban már ott lehet a pályán.

Nem nehéz kitalálni, hogy a Bayern München lesz az ellenfél…

A BESZÁMOLÓT KÉSZÍTETTE: DR. ELBERT GÁBOR!

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC