nb1.hu

62 ezer néző előtt válhat valóra a magyar csodagyerek álma

A Fradit leszámítva az összes NB I-es csapat érdeklődött a West Ham 20 éves kapusa iránt, aki idén nyáron nagy lépésre szánhatja el magát.

Manchester United (73 690), Barcelona (71 564), Borussia Dortmund (62 892) – így fest a legnagyobb átlagnézőszámmal rendelkező európai csapatok dobogós listája, a negyedik helyen pedig az a West Ham United következik, amelyért hétről hétre több mint 61 ezer drukker szorít a London Stadiumban. Mindez azt jelenti, hogy a 20 éves, már jó ideje a kelet-londoni Premier League-klub felnőttkeretével készülő Hegyi Krisztián nem akármilyen helyen debütálhat majd egyszer, hiszen a WHU olyan csapatokat múl felül ebben a rangsorban, mint a Bayern München (60 362), vagy a szintén londoni Tottenham (60 094) és Arsenal (60 028).

A kapus fejlődését látva igencsak jó esély van arra, hogy – Király Gábor nyomdokain járva – Hegyi Krisztiánból előbb-utóbb Premier League-kapus legyen. A budapesti születésű futballista 2019 májusában igazolt a szombathelyi Illés Akadémiáról a West Ham Unitedhez, mindössze 16 évesen, amikor Xavi Valero kapusedző kezei alá került.

Világhírű kapusedző segíti Hegyi fejlődését

De mielőtt rátérnénk a magyar játékosra, Valerónál érdemes elidőzni egy pillanatra. A 48 éves szakember kapusként nem volt sztár, mert bár több La Liga-csapatban is szerepelt (Mallorca, Murcia, Huelva), de általában csak kiegészítő szerep jutott neki. Nem így edzőként. Miután kapusedzői és sportpszichológiai papírokat szerzett Madridban, 2007 nyarán Rafael Benítez legendás Liverpooljának lett a kapusedzője, és foglalkozott Gulácsi Péterrel is.

Hegyi Krisztián, West Ham United

Az Anfield Roadon a világ- és Európa-bajnok Fernando Torres nemes egyszerűséggel azt mondta, Valerónak köszönheti a góljai nagy részét, mivel a kapusedző segítségével tökéletesen megtanulta, hogyan kell a kapusok eszén túljárva betalálnia az egy az egy elleni gólhelyzetekben. Valero később követte Benítezt az Interhez, a Napolihoz és a Real Madridhoz is, 2018 óta pedig a West Ham United alkalmazásában áll.

„Amikor idejöttem, már vele kezdtem a munkát, és még most is itt van, nagyon sokat segít, és nagyon sokat tanultam tőle. Maximalista, mindenre odafigyel, mindennek tökéletesnek kell lennie a pályán és a pályán kívül is. Sokat köszönhetek neki” – nyilatkozta az NB1.hu-nak Hegyi Krisztián a kapusedzőjéről, aki a magyar játékost is mindig a legjobbakhoz viszonyítja.

„Éppen ezért nem meglepő, hogy

mindenben javulnom kell még, sokat kell fejlődnöm, hogy eljussak odáig, amikor már azt mondhatom, hogy igen, ez egy komoly szint.

A Manchester United, az Atlético Madrid és a Juventus is hívta

De egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy a West Hamhez igazol, hiszen több kérője is volt. „Voltunk próbajátékon a Manchester United, az Atletico Madrid és a Wolverhampton csapatainál, és mindhárom helyen megfelelt Krisztián. Hívta még a Juventus és az Inter is, de oda már nem akartunk elmenni, és akkor kerestük meg Xavit, hogy neki mi a tanácsa. Régóta ismertük, annak idején Gulácsi Pétert is az ő kezébe adtuk 16 évesen” – mondta az NB1.hu-nak a Hegyi Krisztiánt képviselő Careers Management Group menedzseriroda részéről Kövesdi Viktor társtulajdonos.

Ezek után Xavi megnézte Krisztiánról azt a pár felvételt, amit az iroda elküldött neki, és azt mondta: ne másik klubba, hozzá vigyék a kapust. „Abban maradtunk akkor, hogy a West Hamhez is elmegyünk próbajátékra, ha az első csapathoz és Xavihoz mehetünk. Így is lett, eltöltött Krisztián 15 évesen egy hetet a West Ham felnőttcsapatánál, és a klub már második nap mondta, hogy kell nekik. Azóta is Xavi felügyeli a napi edzéseit.”

16 évesen wonderkidnek kiáltották ki

A 193 centis kapus tehát három éve igazolt Angliába Szombathelyről, és 2019 májusában játszotta le az első mérkőzését az U18-as csapatban úgy, hogy az életkora alapján még az U16-osok között is védhetett volna. Ezen a nyáron – mindössze 16 évesen – már a felnőttcsapattal kezdte meg a felkészülést.

Egy, a londoni futballcsapatok mindennapjaival foglalkozó futballportál ki is szúrta, hogy messze Hegyi Krisztián a legfiatalabb tagja a svájci edzőtáborba készülő felnőttcsapat keretének, ekkor aggasztották rá a wonderkid, azaz csodagyerek jelzőt. Amikor erről kérdeztük, Hegyi gyorsan leszögezte, jó volt látni, hogy felfigyeltek rá, de ő nem foglalkozik ezzel különösebben. „A helyükön kell kezelni az ilyen jelzőket, én ennek megfelelően ugyanolyan keményen folytattam a munkát.”

Hegyi Krisztián, West Ham United

Forrás: whufc.com

Az első két hónapban egyedül volt Angliában, a klub akadémiaházában lakott a többi, messziről érkezett labdarúgóval. Utána csatlakozott hozzá az édesanyja és a testvére, és azóta egy lakásban élnek. 2019 őszétől az U18-as csapatban játszott, de a következő két évben a felnőttedzéseknek is a gyakori résztvevője volt, majd következett a tavalyi szezon, amely során a bajnoki címért volt harcban a tartalékbajnokságban a WHU U23-as csapata – Hegyi Krisztiánnal a kapujában. Idén 90 százalékban a felnőttekkel edz, és csak a meccsek idejére csatlakozik a – most már így hívják – U21-es (tartalék)csapathoz.

Közben persze a tanulásra is figyel. „Szombathelyen online végeztem el az iskolát, voltak év végi vizsgáim, amelyeket sikeresen letettem, csakúgy, mint az érettségit két évvel ezelőtt.” A napjai azonban a futball körül forognak, az edzéseket néha úszással és szaunázással egészíti ki.

Moyes is gyakran dicséri, formába lendült a tartalékcsapat

Idén a tartalékcsapat közel sem teljesít olyan fényesen, mint tavaly, nemrég még az utolsó helyen állt, de most a legutóbbi öt meccséből négyet megnyert, így jobb helyzetbe került. A legutóbbi, éllovas Chelsea elleni meccset 3-2-re nyerte meg a WHU – úgy, hogy Hegyi csapatkapitányként irányította a társakat, és elképesztő védéseinek köszönhetően ő lett a mezőny legjobbja. (A meccs összefoglalója itt tekinthető meg.)

„Nagyok sok változás történt a nyáron. Tavaly volt egy nagyon jó szezonja a csapatnak, ezért is tudtak sokan eligazolni kölcsönben, és ezek után sok fiatal jött fel az U18-as csapatból. Nekik is kellett egy kis idő, amíg fel tudták venni a ritmust, de úgy érzem, mostanra összeállt minden.”

Ami biztos, 20 évesen most jó helyen van Hegyi, akire természetesen odafigyel a menedzser David Moyes, aki a WHU előtt az Evertonnál edzőlegendának számított, és később leülhetett a Manchester United kispadjára is. „Sokszor dicsér, a kapusoktól nagyon sokat vár mindig az edzéseken. Úgy érzem, hogy nagyon jó helyen vagyok.

Most az a legfontosabb, hogy minél több időt a felnőttcsapattal tölthessek, ezáltal minél többet tudjak fejlődni, és minél többet legyek edzéseken a legmagasabb szinten, a Premier League szintjén tesztelve – és közben tudjak az U21-es csapatban védeni.

Azt egyelőre Hegyi sem tudja, mikor debütálhat a felnőttcsapatban, ahol a 37 éves Lukasz Fabianski, illetve a 29 esztendős Alphonse Aréola és a 35 éves Darren Randolpf is megelőzi egyelőre a rangsorban, de az idő neki dolgozik. „Az idő eldönti, még mindig nagyon fiatal vagyok kapusként, csak 20 éves. A bemutatkozásom előtt valószínűleg lesz egy kölcsönszerződésem, hogy megtapasztaljam a felnőttfutballt meccsszinten is. Majd eldől, hogy milyen gyorsan tudok fejlődni a kölcsönszerződéseimben, és milyen állapotban leszek, amikor visszajövök.”

A cél a felnőttfutball, majd a Premier League

Anglián belüli és európai kölcsönszerződés is szóba jöhet, nyáron vélhetően eldől, hol folytatja a kapus. Senkó Zsombor a Juventustól hazatért a DVTK-hoz, Hegyit megkérdeztük, őt mennyire érdekelné egy ilyen esély. „Természetesen minden lehetőséget meghallgatunk a menedzsereimmel, de nekem most az a legfontosabb, hogy próbáljak külföldön maradni, ameddig csak tudok. Persze, nincs bezárva ez az ajtó sem, de az lenne az előnyösebb, ha külföldön tudnám folytatni.”

Egy idő után azonban szeretne a Premier League-ben futballozni. „Egy év múlva egy felnőttcsapatnál szeretnék lenni kölcsönben – minél erősebb bajnokságban, annál jobb. Öt év múlva már boldog lennék, ha sikerülne a Premier League-ben vagy az öt topliga valamelyikében védenem, és ugyanezt szeretném tíz év múlva is, hiszen hosszú karriert szeretnék magamnak. Remélhetőleg el tudok jutni erre a szinte, és minél tovább ott is tudok maradni.”

Menedzserei szerint Krisztián következő nagy lépése az első kölcsönadás lesz, amit már három évvel ezelőtt is 2023 nyarára terveztek. „Tavaly nyáron kerültünk nehéz döntési helyzetbe, hiszen a hazai fiatalszabály miatt

a Ferencvárost leszámítva szinte az összes NB I-es csapat megkeresett bennünket azzal, hogy szívesen látnák Krisztiánt a kapuban, lévén 2002-es, és így megoldás lenne a fiatalszabályra.

Akkor Xavival közösen úgy döntöttünk, hogy a felnőttfutball még várhat egy évet, és Xavi azt prognosztizálta, hogy Krisztián védi folyamatosan a PL2-es meccseket, és minden nap az első csapattal edzhet, ami olyan szintű tanulási folyamat, amit semmivel nem lehet összehasonlítani” – nyilatkozta a menedzseriroda társigazgatója, Pataky Tibor.

Nyáron viszont eljön az a pillanat, amikor el kell menni kölcsönbe, és egy jól kiválasztott klubban be kell lépni a felnőtt futball színpadára. „Jelenleg ezen dolgozunk, lehetőségek már most is vannak, érdeklődő klubok Angliából és Európából is gyűlnek a listán. A döntést ezúttal is közösen hozzuk majd meg Krisztiánnal és a klubbal.”

A West Ham stadionja pedig igencsak csábító, hiszen nem sokan mondhatják el magukról – még a Bayern vagy a Milan sztárjai sem -, hogy hetente 62 ezren szorítanak a győzelmükért.

„Nagyon nagy a csapat szurkolói bázisa, ezt mi is tapasztaljuk, a hazai meccseken szinte mindig telt ház van. Elképesztően jó hangulat szokott lenni, és nagyon sokat tudnak a szurkolók lendíteni a csapaton, tavaly az Európa Ligában is sokat segítettek a hazai és az idegenbeli meccseken is. A West Ham az egyik legnagyobb csapat Londonban, Kelet-Londonban pedig a legnépszerűbb.”

Megosztás:
Kapcsolódó hírek