U17-es Eb: drámai meccs a spanyolok ellen - videó

Csütörtökön dől el, kijutunk-e a vb-re.

Forrás:

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÍRORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 1–1 (0–1) – 11-esekkel: 4–5
Dublin, Belfield Bowl, 1320 néző. Vezette: Trustin Farrugia Cann (máltai)
Magyarország: Hegyi – Buna, Balogh B., Horváth M., László – Posztobányi, Ominger, Kata, Kosznovszky (Komáromi, 66.) – Németh A., Zuigeber (Major, 65.). Szövetségi edző: Preisinger Sándor
Spanyolország: I. Martínez – Joseda, A. Gómez, Á. Carrillo, Javi López – Turrientes, R. Navarro, Aitor Gelardo (Rico Pico, 62.) – Valera, J. Escobar (Moreno, 82.), Pino. Szövetségi edző: David Gordo 
Gólszerző: Ominger (50.), ill. J. Escobar (11.) 
Sárga lap: Ominger (58.), Posztobányi (61.), László (92.)
 
A magyar válogatottat a csoportjában nyújtott hibátlan teljesítmény után egyetlen győzelem választotta el attól, hogy megvalósítsa kitűzött célját, és kiharcolja a világbajnoki szereplést. Más kérdés, hogy ehhez a torna egyik favoritját, a spanyol válogatottat kellett legyőznie, amely a sorozatban lejátszott kilenc mérkőzéséből nyolcat kapott gól nélkül nyert meg. 
 
Akárcsak néhány magyar játékos, úgy a spanyolok kulcsemberei is rápihenhettek az egyenes kieséses szakaszra, az utolsó csoportmérkőzésen nem léptek pályára csapatukban. Preisinger Sándor szövetségi edző érthetően a biztonságra helyezte a fő hangsúlyt, várható volt, hogy a spanyolok labdabirtoklási fölényben játszanak a találkozón.
 
A mérkőzés első lövése Ominger Gergő nevéhez fűződött, az első igazán komoly lehetőséget azonban a spanyolok dolgozták ki: a 8. percben előbb a keresztléc, majd a gólvonalról szögletre mentő Buna Gábor akadályozta meg ellenfelünket a gólszerzésben. 
 
A 11. percben viszont senki sem tudta meggátolni a spanyolokat a gólszerzésben, a balösszekötő helyén vezetett akció végén Jordi Escobarhoz került a labda, ellenfelünk kilencese egy csel után az öt és feles sarkától a hosszú sarokba tekert, a labda a kapufa tövéről pattant a hálóba (0-1).
 
 
A gól után visszább húzódtak a spanyolok és vártak a kontralehetőségekre. A 19. percben Escobar lépett ki a védőink között, de ziccerben a bal kapufa mellé helyezett. Labdabirtoklásban kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, de a spanyolok játszottak veszélyesebben, elsősorban azért mert egy az egy elleni játékban több játékosuk is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Újabb gól azonban nem született, a mieink - a néhány száz magyar szurkoló tapsa mellett - egygólos hátrányban mentek szünetre. A fordulás után megismétlődött az első félidő elejének forgatókönyve: Ominger Gergőé volt az első lövés, ám ez egy hajszálpontos, mintegy 22 méterről megeresztett próbálkozás volt: a labda a vetődő spanyol kapus mellett a kapu bal alsó sarkába vágódott (1-1)!
 
 
 
Az egyenlítés után sebességet váltottak a spanyolok, a védelmünk jól állta ugyan a sarat, de sokszor csak szabálytalanságok árán sikerült megállítani az ellenfél támadóit, ráadásul Ominger és Posztobányi is sárgát kapott, ami mindkettőjük számára egymeccses eltiltást jelentett. A 65. percben Preisinger Sándor cserélt, beállt Komáromi György és Major Sámuel is. A második félidő első nagy spanyol helyzetére a 73. percig kellett várni, ekkor Hegyi Krisztián védett bravúrral egy közeli lövést. A hajrához közeledve a spanyolok igyekeztek folyamatos nyomás alatt tartani a kapunkat, és ez több-kevésbé sikerült is nekik, de a védelmünk hősiesen állta a sarat, Hegyinek a 84. percben kellett ismét védenie egyet, majd a 88. percben egy közeli fejest is hárított.
 

 

Az utolsó percekben meleg pillanatokat kellett átélni a tizenhatosunkon belül, de a háromperces hosszabbítás végéig nem született gól, tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás. Az első négy pár nem hibázott, az ötödikben Németh András lövését védte a spanyol kapus,  Hegyi viszont nem tudott hárítani, így 5-4-gyel a spanyolok jutottak az elődöntőbe.
 
A mieink az ötödik helyért, és a vb-részvételért Belgiummal küzdenek meg pénteken, magyar idő szerint 13.00 órakor.
 
KORÁBBAN
Franciaország–Csehország 6–1 (3–0)
Belgium–Hollandia 0–3 (0–2) 
Olaszország–Portugália 1–0 (1–0)
 
TOVÁBBI PROGRAM
ELŐDÖNTŐ
Május 16., csütörtök
17.30/20.00: Hollandia–Spanyolország
17.30/20.00: Franciaország–Olaszország
PLAYOFF A VB-SZEREPLÉSÉRT
Május 16., csütörtök
13.00: Magyarország–Belgium

Legfrissebb híreink