Shane Tusup belevág: magyar válogatottakat adna az NB III-as listavezető

Kemenes Szabolcs 400 vegyesen nyerne olimpiai aranyat Magyarországnak.

Forrás:

Elsőként jeleztük, hogy Shane Tusup az NB III nyugati csoportjában listavezető III. Kerületi TVE csapatánál is folytatja a pályafutását. Hat játékossal fog külön edzeni, az apropóból a Kerület ma sajtótájékoztatót tartott az óbudai sporttelepen.

Egyébként érdemes megnézni az élő közvetítésünket az eseményről, mert Magyarországon nem megszokott laza és parádés hangulat volt az összejövetelen.

Szabó Bence (sportigazgató): Október elején köttetett meg a megállapodás. A programunk rendkívül összetett. Mindig keressük a Kerületnél a fejlődési lehetőségeket, Shane bevonzásával hatalmas lépést tettünk ebbe az irányba. Farkasvölgyi Gáborral nagyon jó kapcsolatban vagyok, amióta Shane és ő együtt dolgoznak, felgyorsultak a folyamatok. Az a munka, amit a szakmai stábbal elkezdtünk, eléggé jól halad. Vannak olyan tehetségeink, akik a magyar labdarúgásnak is potenciált jelentenek, akár válogatottak is lehetnek. Még NB III-ban vagyunk, nagy szavak ezek, de merjünk nagyot álmodni és dolgozni. A tulajdonosoknak köszönöm, hogy támogatnak bennünket. A tehetségeink lehetnek a magyar futball jövői. Megtaláltuk azt a személyt, aki a kis pluszt megadja a játékosoknak, amivel többek lehetnek és eljuthatnak oda, ahová szeretnénk. Nem az van, hogy a szakmai stáb ne tudná felkészíteni őket akár nemzetközi feladatra is, hanem arról van szó, hogy Shane munkája lendíthet rajtuk. Három-négy egyeztetés volt, mire tető alá hoztuk a megállapodást. Teljes összhangban és egyetértésben fogtunk kezet a negyedik találkozás után. Nagy boldogság, hogy a szakmai stáb teljes és összes tagja támogatta az együttműködést. Hat játékost választottunk ki, akikkel Shane foglalkozik. Három területet fed le a mentor programja. Plusz konditermi edzések, étkezési tanácsadás és pszichológiai/mentális felkészítés. A John Reed Fitness-terem nagy segítségünkre van, de Shane a létesítményünkben is tart edzéseket. Október elején kezdődött a munka, a srácoktól nagyon pozitívak a visszajelzések. Óriási büszkeség, hogy a százharminc éves egyesület olyan háromszoros olimpiai bajnokkal dolgozhat, mint Shane, aki az életének egy részét adja a játékosoknak. Több meccsünket is látta már, amin nem tudott kint lenni, azokat videóról nézte meg. Hatalmas a különbség a négyszáz méter vegyes és egy NB III-as bajnoki között, de a szenvedély is sokat segíthet.

Shane Tusup: Óriási dolog a megállapodás az életemben. Bence is mondta, hogy különleges pillanat ez, hogy egy ilyen tradicionális klub programjába, életébe betekintést nyerhetek. Nagyon jó, hogy minden titokba is bevonnak, nagyon jól indult az együttműködésünk. Nagy dolog, hogy együtt dolgozhatok ezzel a hat sráccal. Jó az összhang, a szakmai stáb minden segítséget megad, hiába más a szemléletem. Minden tudásomat, tapasztalatomat beleadom a munkába.

Kemenes Szabolcs (vezetőedző): A szakmai stáb részéről a legfontosabb, hogy amikor Shane képbe került, üdvrivalgással fogadtuk. A labdarúgó sportoló, utána lesz labdarúgó. Bármilyen sportolóvá válni abban a tizennyolc-húsz órában válsz, amikor nem vagy a pályán. Igazán profivá válni akkor lehet, ha nem vagy a pályán, Shane tudása, tapasztalata nagyon sokat ad. Nem tudunk mindent, nem vagyunk tökéletes szakmai stáb, nem is hiszem, hogy van olyan. Jött egy olyan ember, akivel többé válhatunk, egyébként mi is. Olyan szegmensben tud magasabb szintre emelni játékosokat, ami az ő szakterülete. Beszélhetünk az FTC BL-szerepléséről vagy a Nyugati csoport listavezetőjéről, aki komolyan gondolja, az ezen a szinten is komolyan gondolja. Szabó Bence vezetésével komolyan gondolja a Kerület a céljait, óriási siker a próba együttműködés gyümölcse, hogy most a sajtó előtt beszélünk.

Rabatin Richárd (játékos): Köszönet illeti a vezetőséget és a stábot, hogy együtt dolgozhatunk vele. Óriási lehetőség ez a focistáknak, mert olyan szakemberrel dolgozhatunk együtt, akinek hatalmas eredményei vannak. A lehetőséggel élni, nem visszaélni kell. Minden sport, a labdarúgás is elment az atletikusság felé, ezért kell Shane, a segítségével akár válogatott szintig is eljuthatunk. Táplálkozási tanácsokat is kapunk, a mindennapi életünkben is mindig segít nekünk, a pályán és azon kívül is maximálisan számíthatunk rá.

Borvető Áron (játékos): Óriási kiváltságban van részünk. Az ölünkbe hullott a lehetőség, ez országos szinten is óriási dolog. Ő a sportszakma csúcsa, amit ő adhat nekünk, maximálisan ki kell használnunk. Céljaink vannak csapat és egyéni szinten is. Élnünk kell a lehetőségekkel.

Az elhangzottak után jött a kérdezz-felelek az újságírókkal. Az nb1.hu arról érdeklődött, hogy nem fél-e Szabó attól, hogy Tusupot lenyúlja majd egy nagyobb, Kemenestől meg azt kérdeztük, nyolc pontos előnyük birtokában kijelenthető-e már, hogy a Kerület az abszolút esélyese a feljutásnak, mert a klub célja az NB II-be való felkerülés.

Szabó Bence: Sok szempontot vettünk figyelembe, egész délutánt szántunk rá. Próbáltuk a hat, általunk legpiacképesebb játékost kiválasztani. Próbáltuk a fiatalokat, sikerre éheseket kiválasztani, akikről azt gondoljuk, hogy magasabb szint is bennük van, de az is fontos szempont volt, mennyire motiváltak. Örülnénk, ha Shane munkája statisztikai mutatókban is megjelenne. Az asztalnál ülő fiatalok termelték eddig a pontokat, az még nem Shane érdeme. De ha tartják a formájukat, az már az ő érdeme is lesz, de nem venném el a szakmai stáb érdemeit sem. Kell olyan fizikai felkészítés is, amihez nekünk már lehet, nincs meg a tudásunk, teljesítmény menedzsment az, amit Shane csinál.

Kemenes Szabolcs: A legfontosabb a szemléletmód. Ha egyre jobb vagy és magabiztosabb vagy abban, amit ő vezényel, akkor ez a pályán is látszik majd. Adtunk egy keretet, de sajnos mind a huszonhárom játékosunk nem tud vele együtt dolgozni. Ez is ad olyan mentális erőt, hogy olimpiai edzővel dolgozhatnak, amit én nem tudok adni. Mondjuk, lehet, hogy tudok majd, ha nyerek négyszáz vegyesen az olimpián, ha megtanulok előbb úszni. Más szegmensben zseniális mint én, én viszont más úton kezdtem el két éve az életem. Srácoktól visszajelzés van követelve, nem a szovjet modell van, hogy ezt csinálod és kész. Vissza kell jelezniük, mert a lényeg az, hogy a hétvégén minden rendben legyen a pályán. Én nagyon jó balszélső lennék, Shane meg nagyon jó jobb bekk, de nem ezért vagyunk itt.

Shane Tusup: Nem arra törekszem, hogy vastagabb legyen a játékosok combja, összetettebb dolog ez. Csapatmunka történik, a szakmai stábbal a háttérben folyamatos az egyeztetés, de a legfontosabb a futballisták visszajelzése. A csapat hógolyóeffektusban van: akármennyi meccsen kint voltam, azt vettem észre, hogy egyre agresszívebben, egyre magabiztosabban játszik.

Szabó Bence: Ha egy nagyobb klub megkeresi, akkor az azt jelenti, hogy nálunk jól dolgozott, amiből mi profitálhattunk. Sosem voltunk az a klub, mely akarata ellenére bárkit is magához láncolt volna. Nemrég az egyik videóelemzőnket vitte el az MTK, nagyon büszkék vagyunk erre. Mindig volt a stábunknak olyan tag, aki elment, elmehetett magasabb szintre dolgozni. Nem tartok attól, hogy Shane elmenne, nehéz ebből a munkakörből kimozdítani, a játékosoknak odaadja az idejét. Most már több van neki, mert nincs fent éjjelente, mert véget ért az NBA-szezon. Éjjel háromkor üzengettünk egymásnak. Én Miami, ő meg Lakers-fan, a két csapat egymás ellen játszott a nagy döntőt, ők nyertek. Tudja, hogy hol van a limit, a minőséget képviseli, nem telíti túl a programjában szereplőket. Maximalista, ezért örülnék neki, ha két év múlva arról beszélgetnénk, mennyire jó munkát végzett nálunk, de már egy nagyobb klubnál van.

Kemenes Szabolcs: A nyolc pont előny nem érdekel, mert még sok van hátra a bajnokságból. Csak az foglalkoztat, amit aznap csinálunk. Csendes, halk edzéseket szoktam tartani, ha heti egyszer eljövök... Megfordítom, eredmény akkor lesz, ha jó a munka, taktika, jó benne a mi részünk, Shane is jól végzi a feladatát, a rehabilitáció is rendben van. Ilyenkor lesz eredmény. Nem lehet fentről megmászni a hegyet, mert már ott vagy akkor fent. Az ott az eredmény, oda fel kell jutni. Ott a Sunderland példája, a Netflixen szerintem mindenki látta a filmet. Kiestek az élvonalból, egyből bejelentették, hogy visszajutnak, úgy ahogy voltak, zuhantak még egy osztályt. Olyan nagyívű kijelentést, hogy feljutunk, tőlem soha senki nem hal majd, de arról beszélek, ami adott meccsen megtörtént. „Nem veszítettük el a meccset, kifutottunk az időből” - mondta egyszer Vince Lombardi. Az előző bajnokságban egy ponttal voltunk lemaradva az Érd mögött, lefújták a bajnokságot, mondták nekünk, hogy köszönjük szépen (az Érd nem vállalta az indulást, de nem a mögötte második Kerület, hanem a csak és kizárólag pontszámilag legjobb csoportmásodik, a  Szentlőrinc jutott fel – a szerk.). A mostani helyezésünk a két játékosnak köszönhető az asztalt túloldalán, valamint annak a huszonegynek, akik most nincsenek itt, nekünk az a dolgunk, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

Szabó Bence: Furcsa, ha egy NB III-as klub azt mondja, válogatott játékosokat akar adni, de merni kell nagyot álmodni, mert akkor eljuthatunk az előbb említett hegy csúcsára. Tizenkilenc, húsz, huszonegy éves játékosokról van szó, van tizenhat éves is. Eljuthatunk a megálmodott szintre, de ehhez rengeteg dolognak kell összeállnia. Nem találtuk fel a spanyol viaszt, nem leszünk az új RB Leipzig, hogy csak úgy szórjuk ki magunkból a tálenteket, de szeretnénk.

Kemenes Szabolcs: Négy sárga lapom van már, de ez nem az én hibám, hanem a bíróé, mert nem adja oda nekem. Jobbá még nem szidtak még senkit, ez is egy ismert mondás. Jó hangulatú közösség vagyunk.

Shane Tusup: Az a különbség a foci és az úszás között, hogy ha úszásban elrontod az olimpiát, akkor újabb négy évnek kell eltelnie ahhoz, hogy javíthass. A fociban már a jövő héten lehet.

Rabatin és Borvető azt is elmondták, hogy ha valaki nem tudja 60 kilóval megcsinálni mondjuk a hat gugolást, akkor addig várnak, míg sikerült kis pihenő után. Ha meg valakinek megvan, akkor  Tusup rátesz még két dekát, mert az az elve, hogy mindegyik nap többet kell dolgozniuk.

Téma volt még az is, hogy mennyire engedi Tusup dolgozni a játékosokat, mire Kemenes azt mondta, amikor focista volt, hallotta a többiektől, hogy sokan azt csinálták, hogy éjjel négyre hazamentek és kiszámolták, hogy délután háromra kell kimenni a pályára, akkor egyig tudnak aludni, de közben mosolyogva hozzátette, hogy vele nem történt ilyen.

Most azt alkalmazza, ha valaki esetleg születésnapon volt vagy tejfakasztón, akkor a másnap délelőtti edzésen (délelőtti edzések híve pont emiatt) az illetőnek nem kell tréningeznie, aminek örül, mert menni nem bírna, de mégis más érzés csak nézni a többieket. Elárulta, az elmúlt másfél évben egy ilyen eset volt...
Rabatin pedig kijelentette, nagyon úgysem lehet most bulizni, mert este 11-kor haza kell indulnia mindenkinek...

Legfrissebb híreink