Puskás Aréna: avatás a vallásszabadság országa ellen 

Spanyol-portugál és a brazil-argentin háború, valamint a népirtás története.

Forrás: Uruguay/Facebook

A festett madarak folyója!

1930-ban és 50-ben világbajnok, 24-ben és 28-ban olimpiai bajnok lett a válogatottja, míg a Copa Américát 15 alkalommal hódította el, azaz, a világ egyik legsikeresebb nemzetéről van szó.

És a világsztárokkal teletűzdelt válogatott, a lehető legerősebb keretével lép majd pályára pénteken a Puskás Aréna stadionavatóján.

Éppen ezért gondoltuk azt, hogy érdemes egy picit magával az országgal is foglalkozni.

Az Uruguayi Keleti Köztársaság, spanyolul: República Oriental del Uruguay Észak-északkeleten Brazíliával, nyugaton Argentínával határos, minden más égtáj felől az Atlanti-óceán „vigyázz rá”. Egyébként guarini nyelven jelenti a festett madarak folyóját, mely nyelv egy latin-amerikai indián nyelv.

Suriname mögött a második legkisebb független állam a térségben, és ami nagyon fontos, kiemelten jó a közbiztonsága. Viszont drága. Éttermeiben, szórakozóhelyein olyan árak vannak, mintha az ember Franciaországban lenne, holott a helyi lakosoknak, 2019-es adatok szerint, nagyjából 219 ezer forint az átlagfizetésük. Földrajzilag nem kényezteti el többfajta látnivalóval a turistákat Uruguay, mert hatalmas legelői vannak, cserébe viszont még igen gyéren is lakott. Hasonló ahhoz, mint az Alföld, mely tájegységünknek egyébként megvan a maga bája, gyönyöre.

A rosszmájú argentinok szerint fővárosa, Montevideo, Argentína fővárosának, Buenos Airesnek a külvárosa (az éjjeli drónvideót elnézve kijelenthetjük, lehet, hogy tévednek...). Európai szemnek viszont szokatlan lehet, hogy gyakorlatilag alig van múzeuma, ami van, nem túl igényes.

Uruguayban nem törik össze magukat a helyiek azért, hogy a turisták kedvenc célpontja legyen az ország, cserébe stresszmentességet kap mindenki, aki mégis ellátogat oda. Az utcák nem a legtisztábbak, a kutyák utáni piszok összeszedése nem divat, az utak sem a legmodernebbek, cserébe alig van autó rajtuk.

Majdnem kétszer akkora, mint Magyarország, de csak nagyjából 3.5 millió lakosa van. Magyarország népsűrűsége 105 fő négyzetkilométerenként, míg Uruguayban csak 19 fő. Az ország gyakorlatilag síkság végig, legmagasabb pontja az 514 méter magas Cerro Catedral. Hivatalos nyelv a spanyol. Fontos még, hogy az ország alig 3 százalékát borítja csak összefüggő erdő.

Az első európaiak a 16. század elején érkeztek Uruguayba, a spanyolok és a portugálok is igyekeztek gyarmatosítani, a hispánok kerültek ki győztesen a csatákból.

Amikor a 19. század elején Dél-Amerikában tetőfokára hágtak a függetlenségi mozgalmak, Uruguay sem maradhatott ki a „buliból”. 1812-ben győzték le a spanyolokat, cserébe 17-ben a portugálok megszállták Montevideót. Ezután tovább fokozódott a helyzet, mert a szintén önállósodó Brazília és Argentína harcolt az országért, előbbiek megszállták a területet. Az uralkodás azonban csak 4 évig tartott, mert 25-ben a függetlenségi mozgalmak végső győzelmet arattak.

Az őslakos Charrúa indiánokat három évszázad alatt irtották ki az európaiak, a csúcspont 1831-ben volt, tehát a függetlenség kivívása után.

Uruguay kulturális hagyatékéra a spanyol jellemvonások nyomták rá bélyegüket, annak ellenére, hogy a lakosság fele olasz származású. Talán ennek is betudható, hogy a helyiek  66%-a római katolikus, 2%-a protestáns, 1%-a zsidó, míg 31% vallását nem gyakorlónak mondja magát. 

Kiemelendő, hogy Uruguay a legszekulárisabb Dél-Amerikai állam. Az egyház és az állam szigorúan különválasztott, a vallásszabadság mindenki számára biztosított.

Legfrissebb híreink