Olaszország: rasszista vád a Fradi ellen 

De mennyire van alapja?

Forrás:

Október 29-én a következő, hivatalos bejelentést tette az MLSZ a hivatalos honlapján a Fegyelmi Bizottság aktuális ülése után:

„A FEB az FTC - Újpest mérkőzéssel kapcsolatban az FTC-t szurkolóinak rendzavarásaiért (megbotránkoztató, obszcén kifejezések használata és jelentős mennyiségű pirotechnikai eszköz használata) és mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzati előírások megsértéséért 6.000.000 Ft, az Újpestet szurkolóinak  rendzavarásaiért (megbotránkoztató, obszcén kifejezések használata) 200.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.”

Az ügy téma lett az olasz sajtóban is, ami nem csoda, hiszen ma este a Juventus az FTC ellen lép pályára 21 órától a Puskás Arénában Bajnokok Ligája csoportmeccsen.

A tuttosport.com-on a következőek voltak olvashatóak:

„"Ventimila tifosi. Ma che valgono come quarantamila, perché il pubblico del Ferencvaros ha una tradizione di atmosfera infuocata e, talvolta, problematica. Noti in Europa per la frangia più violenta del loro tifo, i supporter del club di Budapesst sono stati più volte causa di multe per il club, anche da parte dell’Uefa. L’ultima, in ordine di tempo, è arrivata dopo il sentito derby contro l’Ujpest del 24 ottobre: 16mila euro (non uno scherzo per gli standard ungheresi) per lancio d fumogeni e cori di stampo razzista."

A magyar fordítás a következő:

„"Húszezer rajongó. De akár negyvenezret is érnek, mert a ferencvárosi közönség hagyományaihoz híven mindig tüzes és néha problémás légkört teremt. Az Európában a legagresszívebb szurkolásáról ismert budapesti klub rajongói miatt többször is bírságot kellett kiszabni a klubra, többek között az UEFA részéről is. Legutóbb az Újpest elleni, október 24-i érzelmektől túlfűtött Derbi után kaptak büntetést: 16 ezer eurót (magyar viszonylatban számottevő) kellett fizetniük füstbombák használata és rasszista rigmusok énekléséért."

Nos: a rasszizmus a világ egyik legszörnyűbb dolga, többek között azért is, mert végtelenül egyszerű és primitív dolog, jogos az üldöztetése.

Sem a pályán, sem a lelátón, sem az élet más területein egész egyszerűen nincsen helye!

Ám a rasszista bélyeg is nagyon kemény történet, és ebben az esetben, mint jeleztük, az MLSZ nem rasszizmus miatt büntette meg a Ferencvárost... Ha emiatt büntette meg a szövetség bármelyik klubot, akkor azt eddig konkrétan jelezte a közleményében, hogy rasszizmus miatt büntetett!

Több millió olasz egész egyszerűen az FTC-Újpest mérkőzés kapcsán félre lett tájékoztatva!

FRISSÍTVE, 13.24:

 

Fradi-Juve: újabb fontos kérés a szurkolókhoz - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink