nb1.hu

Mracskó Mihály: Csak egyetlen egyszer vágtam le a bajuszom

Hívásunk előtt éppen lapockát csontozott a 25-szörös válogatott hátvéd, aki nem saját magára költötte az első fizetését.

Mracskó Mihály a legendás bajuszáról, a bombagóljairól, a kínai kalandjáról és Csank János éjszakai játékosvadászatairól is mesélt az NB1.hu "Első és utolsó" rovatában.

Az utolsó tevékenység, amit a telefon felvétele előtt tettél?
Csontoztam a lapockát.

Az első nagy öröm, amit a labdarúgás okozott?
A sikerélményeim.

Az első nagy NB I-es élményed?
Az első mérkőzésem, amelyen a Békéscsabával pályára léptem Csank János csapatában, a Zalaegerszeg ellen 1988 tavaszán. Csak perceket játszottam, de szép emlék.  

Az első bombagólod?
A megyei első osztályban egy kipattanó labdát kapásból rúgtam a kapuba, olyan 28 méterről. 

Az első nagy átigazolásod?
Amikor Mezőkovácsházáról, az NB III-ból Békéscsabára igazoltam. (Mennyit fizettek érted?) Nem fizettek értem semmit, de a csapatom szívesen elengedett, hiszen szerették volna, ha fejlődök. Akkor még nem voltak menedzserek, simábban ment a dolog.

Az első autód?
Egy kék Moszkvicsom volt.

Az első fizetésedet mire költötted?
Odaadtam édesapáméknak.

Az első szép emléked a válogatottról?
Amikor az első mérkőzésemen a Himnuszt hallgattam. Luxemburg ellen játszottunk, Détári Lajos góljával nyertünk 1-0-ra a Fradi-pályán.  

Mi az utolsó emléked Kínáról, ahol 31 évesen két csapatban is játszottál egy rövid ideig?
Marasztaltak, de a család itthon volt, ezért hazatértem. De most így utólag azt gondolom, hogy maradni kellett volna még. (A jó fizetés miatt, vagy más oka is volt?) A pénz miatt is, de nagyon jól éreztem magam, nagyon korrektül állt hozzám a csapat. A futball nagy fejlődésben volt akkor Kínában, telt ház előtt játszottunk minden mérkőzésen, nagyon jó volt a hangulat. Ekkor kezdődött a légiósok beáramlása, a magyarok közül én voltam az első Kínában.

Az utolsó nagy gólod?
A Telekgerendás játékosaként szereztem, szintén egy távoli gól volt 22 méterről.

Az utolsó időszakod, amikor nem volt bajuszod?
Egyszer megnyertünk – mintegy három évtizede – egy szegedi meccset, és akkor levágta a csapat összes tagja a bajuszát. Vígh Tibitől kezdve szegény Gulyás Pistán át mindenki. Azóta egyszer sem vágtam le teljesen.

Az utolsó válogatott meccsed a Jugoszlávia ellen 5-0-s vb-pótselejtezős vereség volt. Mennyire mély ez a seb?
A 7-1-es hazai vereség után a visszavágón sok esélyünk már nem volt, de ezzel lett kerek a történet, hiszen ez volt a 25. válogatottságom.

Az utolsó jó tanács, amit Csank János adott?
Mostanában elég gyakran találkozunk az öregfiúk-válogatottban, és ott mondja az okosságokat, nyilván már másképpen beszélünk egymással, mint régen, tegeződünk. (Igaz, hogy a játékosai tudták az autója rendszámát arra az esetre, ha éjszaka megjelenik a városban?) Sokan tudták, és ha valaki meglátta, azonnal jelezni kellett egymásnak, mert vadászta az éjszakát elég rendesen. Megjegyezte magának, amit látott, de ha nem történt kirívó eset, akkor szemet hunyt a történtek felett.

Az utolsó meccs, amit láttál?
A brazilok Dél-Korea elleni nyolcaddöntőjét (az interjú kedd reggel készült – a szerk.). Nagyon felhőtlenül játszottak Neymarék, nem görcsöltek, élvezet volt nézni őket. 

Mi volt az utolsó vacsorád?
Rántott szelet sült krumplival.

Az utolsó meccsed, amelyen játszottál?
Még kispályán jelenleg is játszom öregfiúk-meccseken, nagypályán valamikor ősszel játszottam utoljára. Nem volt egyszerű abbahagyni, de a korom miatt most már elég a kispálya, ahol sűrűbben tudjuk egymást cserélgetni.  

Az utolsó álmod, amit mindenképp valóra szeretnél váltani az életedben?
Ha egészség van, akkor a többit megoldjuk.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek