Megkaptuk az Európai Szuperkupát - részletek

Így folytatódik a BL és az El.

Forrás: MTI

Szeptember 24-én Budapesten, a Puskás Arénában rendezik a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének összecsapását, azaz a labdarúgó Európai Szuperkupáért kiírt mérkőzést.

Az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának szerdai döntése sporttörténelmi jelentőségű, mivel Magyarországon korábban még sosem rendeztek egymeccses döntőt egyetlen férfi nemzetközi kupában sem.

Magyarország az utóbbi években több rangos európai futballeseménynek is elnyerte a rendezését: 2019-ben női Bajnokok Ligája-döntő színhelye volt a Groupama Aréna, társrendezője lesz a jövő évre halasztott férfi Európa-bajnokságnak és a szintén 2021-es U21-es kontinensviadalnak, márciusban pedig megkapta a 2022-es Európa-liga fináléjának rendezését, amelyre egy évvel később, 2023-ban kerül sor a magyar fővárosban.

Jelenleg még arra is van esély, hogy magyarok is pályára lépjenek a Puskás Arénában, hiszen a Gulácsi Péter és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig a legjobb 8 csapat között van a Bajnokok Ligájában.

A Bajnokok Ligáját Portugáliában, míg az Európa-ligát Németországban fejezik be egy nyolccsapatos tornával a kontinentális labdarúgó-szövetség (UEFA) szerdai döntése értelmében.

A negyed- és elődöntők mindkét sorozatban a szokásoktól eltérően egy mérkőzésen dőlnek el. A BL-tornára Lisszabonban augusztus 12. és 23. között kerül sor, míg az El-tornát Gelsenkirchen, Düsseldorf, Duisburg és a döntő helyszínéül is szolgáló Köln rendezi augusztus 10. és 21. között.

A BL-ben a Paris Saint-Germain, az Atlético Madrid, az Atalanta, valamint a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig már nyolc közé jutott, a másik négy nyolcaddöntős párharc visszavágójáról még nem döntött az UEFA, hogy augusztus 7-én és 8-án azokat is Portugáliában, vagy a kijelölt hazai csapat otthonában rendezzék.

Az idei BL-döntő helyszínéül eredetileg kijelölt Isztambul a 2021-es finálénak adhat otthont, Gdansk szintén jövőre rendezhet El-döntőt.

AZ MLSZ JELENTÉSE:

,,Szeptember 24-én Budapesten rendezik a két legrangosabb európai klubsorozat, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének párharcát. Az UEFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy ezen a napon az új Puskás Arénában játsszák le az európai Szuperkupa-döntőt. Férfi válogatottunk október 8-án lép pályára Szófiában Eb-pótselejtezőn.

Az UEFA végrehajtó bizottsága szerdai ülésén hozott döntése történelmi jelentőségű, mivel hazánkban korábban még sosem rendezték meg nemzetközi férfi kupasorozat egymérkőzéses döntőjét.

– Az UEFA Szuperkupa-döntő rendezésével hazánk ismét egy kiemelkedő sporteseménynek adhat otthont. Remélhetőleg a magyar futballszurkolók személyesen, a helyszínen láthatják a kontinens legjobbjait – fogalmazott dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. – Az UEFA a döntéssel a magyar labdarúgás fejlődését, az infrastruktúra megújulását, valamint azt ismerte el, hogy a futballélet koronavírus utáni újraindulásában Magyarország az élen járt.

A koronavírus-járvány miatt az UEFA kénytelen volt egy időre leállítani az európai kupasorozatokat is, amelyek így csak nyáron érnek véget. A két legrangosabb torna győztesének párharca a Szuperkupa-döntő, amelynek budapesti megrendezésével újabb sportdiplomáciai sikert ért el a Magyar Labdarúgó Szövetség.

A szövetség sportdiplomáciai sikereinek köszönhetően Magyarország az utóbbi években több rangos európai futballeseménynek is elnyerte a rendezését: 2014-ben U19-es Európa-bajnokság, 2019-ben női BL-döntő színhelye volt Magyarország, az UEFA friss döntése alapján idén az európai Szuperkupa-döntőnek ad otthont Budapest. Jövőre az EURO2020-nak, vagyis a férfi Európa-bajnokságnak leszünk társházigazdái, valamint szintén 2021-ben társrendezői leszünk az U21-es Európa-bajnokságnak. A mai UEFA-döntés értelmében Budapest 2023-ban rendezhet Európa-liga-döntőt, nem 2022-ben, mint ahogy azt az európai szövetség március elején bejelentette.

Sűrűbb NL-program

Az UEFA döntésének megfelelően nem változik jelentősen a Nemzetek Ligája új, őszi lebonyolítása, ám a versenynaptár sűrűbb lesz a szokásosnál. Marco Rossi együttese az NL-ben a B-ligában szerepel, és érintett az Eb pótselejtezőiben is.

A Nemzetek Ligája első két mérkőzését szeptember 3. és 8. között rendezik meg. A folytatásban, az októberi és novemberi FIFA-játéknapokon a magyar válogatott három-három találkozót játszik a rendelkezésre álló nyolc nap alatt, oly módon, hogy mindkét esetben az Eb-pótselejtező-mérkőzéssel indul a futball hete. A mieink október 8-án kezdenek Bulgáriában, továbbjutás esetén pedig november 12-én fogadhatjuk az Izland–Románia összecsapás győztesét.

2021-ben, de más időpontban lesz U21-es Eb

A jövő évre tervezett U21-es Európa-bajnokságot az eredeti terveknek megfelelően, 2021-ben rendezi meg Magyarország és Szlovénia, és az eredeti tervekkel azonos számú mérkőzést játszanak a csapatok a torna során. Az UEFA második legnagyobb tornájának lebonyolítása annyiban változik, hogy a csoportkör és az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseit két külön időszakban rendezik meg.

A csoportmérkőzéseket március 24. és 31. között játsszák le, míg az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseire május 31. és június 6. között kerül sor. Márciusban az A-csoport küzdelmeinek a Bozsik-stadion és Székesfehérvár ad otthont, míg a C-csoport meccseit Szombathelyen és Gyirmóton rendezik meg. A kieséses szakaszban a Bozsik-stadion egy negyeddöntőnek, Székesfehérvár pedig egy negyed- és egy elődöntőnek lesz a házigazdája.

Ősszel lesz a női U17-es elitkör

A tavasszal elmaradt női U17-es elitkört szeptember 12-20. között rendezi meg az UEFA. A döntőt pedig október 8. és 14. játssza le a nyolc legjobb csapat Svédországban. 

Döntés a klubsorozatokról

Annak érdekében, hogy a 2019/20-as sorozatok utolsó szakasza megfelelően elkülönüljön a következő idény mérkőzéseitől, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga 2020/21-es idényének selejtezőit nem oda-visszavágós rendszerben játsszák le, hanem egy mérkőzés dönt majd a továbbjutásról. Kivétel ez alól a Bajnokok Ligája play-off köre, amely továbbra is két meccsen dől majd el. A selejtezők sorsolásán dől el, hogy a párharcokban mely csapat játszhat a saját stadionjában.

A klubsorozatok 2020/21-es selejtezőinek időpontjai:

UEFA Bajnokok Ligája
Előselejtező kör: augusztus 8. és 11.
Első selejtezőkör: augusztus 18-19.
Második selejtezőkör: augusztus 25-26.
Harmadik selejtezőkör: szeptember 15-16.
Play-off: szeptember 22-23. és szeptember 29-30.
Csoportkör: október 20-21., október 27-28., november 3-4., november 24-25., december 1-2., december 8-9.

UEFA Európa-liga
Előselejtező kör: augusztus 20.
Első selejtezőkör: augusztus 27.
Második selejtezőkör: szeptember 17.
Harmadik selejtezőkör: szeptember 24.
Play-off: október 1.
Csoportkör: október 22. és 29., november 5., és 26., december 3. és 10.

A 2020-2021-es női Bajnokok Ligája selejtezőtornáit október 7. és 13. között rendezik meg. Ennek sorsolását szeptember első hetében tartja az UEFA. A lebonyolítás a női mezőnyben nem változott."

Legfrissebb híreink