Magyarország-Oroszország 2-3: élő közvetítés a meccs utáni értékelésekről

A két szövetségi kapitány reakciója.

Forrás: Réti Zsolt/nb1.hu

Mint ismert, a magyar válogatott 3-2-es vereséget szenvedett Oroszországtól a Puskás Arénában, a Nemzetek Ligája vasárnapi játéknapján.

A lefújást követően a sajtótájékoztatón kizárólag a két szövetségi kapitány, Marco Rossi, illetőleg Stanislav Cherchesov értékel a járványhelyzet miatt.


20.10: Egyelőre várakozó álláspont a sajtóteremben, a szövetségi kapitányok hamarosan érkeznek.

20.18: Kezdődik a sajtótájékoztató, méghozzá az orosz kapitány, Cherchesov értékelésével.

20.20: Cherchesov mester elmondta, hogy úgy érzi, kicsit kiengedtek a második félidő végére, de nem egy edző feladata, hogy a pálya széléről ezt korrigálja, a játékosai megtették a szükséges utolsó energiamozgósítást a hajrában. Gratulál a magyar csapatnak, valamint saját gárdájának is, hisz két meccsen hat pontot szereztek.

20.22: Társoldalunk, a sport365.hu kérdésére úgy fogalmazott, a különbség az a szerbek elleni meccshez képest, hogy a magyar válogatott taktikai felállása immár nem okozott meglepetést, az első 60 percig nem is volt gondjuk. Nagyon tetszett neki a magyar csapat, az új játékosok remekül illeszkednek az együtteshez.

20.25: Az nb1.hu megkérdezte az orosz szövetségi kapitánytól, vajon valóban ők engedtek-e ki az utolsó harminc percben, nem a magyarok játszottak jobban. A válasz: "a magyar válogatottal kapcsolatos kérdéseket a magyar szövetségi kapitánynak kéne feltenni".

20.26: Orosz újságírói kérdések, egészen érdekes felvetéssel: zárt kapus meccsen nem lehetett volna az, hogy "kémet" ültessenek az ellenfél kispadja fölé, aki így hallja a taktikai utasításokat? Cherchesov válasza ezúttal is egyértelmű: ahhoz olaszul kellett volna tudniuk Marco Rossiék miatt. A halk megmosolygás után a téma a taktikára, valamint a cserékre helyeződik, a jelenlegi helyzetben taktikai újításokat és folyamatos vérfrissítéseket szükséges alkalmazni (mint ahogy a magyar csapat tette a háromvédős rendszerrel, vagy épp az oroszok Miranchuk kezdetésével). Hasonló módon állt volna át három védőre az orosz együttes, ha arra kerül a sor, erre is fel voltak készülve.

20.31: Októberben három meccset is játszanak az oroszok. Cherchesov biztos abban, hogy találnak megoldást arra, hogy a keret megfelelő mélységű legyen, a szövetség és a klubcsapatok partnerként működnek közre ebben. 

20.32: Vége az orosz sajtótájékoztatónak. Zárszóként elhangzik, hogy Cherchesov reméli, a legközelebbi magyar-oroszt nézők előtt tudják lejátszani, így a megfelelő környezetet és a szokásos remek hangulatot kapja a párosítás.

20.33: Marco Rossi a mikrofon mögött.

20.34: Az nb1.hu korábbi főszerkesztője, Ch. Gáll András kérdésére Rossi elmondja, a csapatnak is felvázolta: balszerencsések voltunk ma, jobban játszottunk szinte minden területen. A labdarúgásban a legfontosabb természetesen a gól, hármat kaptunk is, de látni kell, hogy a háromból kettő ugyanolyan védelmi hiba volt, mozgásban később reagáltunk. Az időzítéseket automatizálni szükségeltetik a későbbiekben. Fáradt is volt picit a magyar válogatott, egyben talán egy fokkal jobb is, mint az orosz.

20.38: Ami Fiolát illeti, sérülést szenvedett a törökök ellen, ezért kezdett Bese. Az előzetes várakozásokat tekintve becsületesen kell számolni és előretekinteni: bebizonyítottuk, hogy mind a törököknek, mind az oroszoknak méltó ellenfelei vagyunk. A törökökkel szemben megérdemelten győztünk, fogalmaz Rossi, míg az oroszok ellen meg nem érdemelten veszítettünk, úgy, hogy megvolt az esély a döntetlenre. "Az utóbbi nyolc évben, amióta Magyarországon dolgozok, nem emlékszek, hogy hasonlóra lett volna esély bármikor is a válogatottnál" - fogalmazott.

20.43: A bolgárok elleni, októberi Eb-pótselejtező kapcsán Rossi visszadobná a labdát az újságíróknak és nézőknek, hogy ők ítéljék meg a kilátásokat. Szerinte jók lehetnek az esélyeink, optimista, de azt is kiemelte, amit már sokszor: ha a mutatott játék és az eredmények nem stimmelnek, bármikor feláll a padról.

20.46: Az nb1.hu kérdésére Rossi úgy fogalmaz, nem könnyű a helyzet a keretalakítást nézve, hisz mint mindig, most is nagyon rövid az idő, mindössze három edzés után jön a bolgárok elleni meccs egy hónap kihagyás után. Már akkor is tudta, hogy ilyen lesz, amikor aláírt, így persze kellemesebb egy klubcsapatnál dolgozni, ahol az elvárt taktikák hosszabb időben rögzülhetnek. A válogatott azonban bizonyította, méltóak a bizalomra, elégedett a hozzáállással, a játékkal - látja a hibákat, ezeken javítani fog a válogatott októberig. Bulgária majdnem azon a szinten lehet, ahol Magyarország, kicsi lesz a lényegi különbség.

20.53: Szoboszlai Dominik nem vette rossz néven, hogy lecserélte a hajrára, hisz már korábban, a meccs előtt egyeztettek erről a néhány héttel ezelőtti kisebb sérülése miatt. Nem akart kockázatot vállalni, de nem az ő lecserélésén múlt az, hogy nem lett meg az egyenlítés. Nikolics Nemanjával kapcsolatban úgy látja, bebizonyította, hogy mindent megtett és erre a szintre megfelelő állapotban van, boldog, hogy góllal tért vissza.

20.57: Rossi olyan csapatot akar látni a pályán, amely támad, jó szellemben építkezik, így nyomást helyez az ellenfélre. Az eddig megtett út megmutatja, hogy a magasabbra sorolt válogatottak ellen is jól játszik a válogatott, felértünk velük egy szintre, kezdeményezünk: agresszívabb, mint a múltban, még korábbi szövetségi kapitányok idejében is volt, így bizakodik. Azonban hatékonyabnak kell lenni helyzetkihasználás terén, az oroszok kétszer kapura lőttek, amelyből lett két gól, a második félidőben két lövés, egy gól volt a mérleg. Keveset kell engedni az ellenfélnek hátul, Törökországban ez működött, ma olykor súlyos hibákba torkollott; emellett elöl is javulni kell.

21.04: Vége a sajtótájékoztatónak.

Legfrissebb híreink