Magyarország-Azerbajdzsán: nehogy a gyerekek miatt is zárt kaput kapjunk – videók

Korhut bombáinak és az életben maradt esélyek meséje.

Forrás: MLSZ

Eb-selejtező, E csoport, 8. játéknap:
Magyarország-Azerbajdzsán 1-0 (1-0)
Groupama Aréna, zárt kapus (15 ezer gyerek), v.:
Dennis Higler (holland)
gólszerző: Korhut (10.)
sárga lap: Lovrencsics (25.), Korhut (73.), illetve Rahimov (12.), Eddy (68.), Garajev (95.), Hüszejnov (95.)
Magyarország: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gegő, Willi Orbán, Baráth Botond, Korhut Mihály - Vida Máté - Dzsudzsák Balázs (Nagy Dominik, 71.), Kovács István (Sigér Dávid, 86.), Szoboszlai Dominik (Holman Dávid, 76.), Sallai Roland - Szalai Ádám
Azerbajdzsán: Emil Balajev - Pavlo Pasajev, Badavi Hüszejnov, Bahlul Musztafazade, Sahrijar Rahimov - Eddy, Gara Garajev, Richard Almeida (Araz Abdullajev, 58.) - Agabala Ramazanov (Renat Dadasov, 85.), Ramil Sejdajev, Tamkin Halilzade (Javid Hüszejnov, 66.)

Nagyon sok mérkőzésen voltak már az nb1.hu munkatársai a 20 éves fennállásunk alatt, de olyan élményt, mint amilyenben a Magyarország-Azerbajdzsán előtt volt részünk, nem igazán éltünk még át. Magyar gyereksereg tartott a Groupama Arénához (persze, felnőtt kísérő felügyelete mellett), tagjain látszott, életük eddigi legnagyobb élményére készülnek. Lányok, fiúk voltak úgy vele, hogy márpedig igenis belehajszolják a győzelembe Dzsudzsák Balázsékat a spliti lebőgés ellenére is.

Voltak persze kicsit félénkebbek is közöttük, de a legtöbben várakozással telve, bizakodva és bizony csibészen közeledtek a stadionhoz. Nem mindenki szeretett közöttük szót fogadni, ez látszott rajtuk, ami nem is csoda, hiszen gyerekek, de csak kedves szavakat kaptak a kísérőiktől. Voltak a tömegben olyan, nem a legbrutálisabb menetfelszerelésben lévő rendőrök is, akik készségesen segítettek mindenkinek. Az egészben meg az volt a legjobb, hogy két órával a kezdés előtt a Nagyvárad térnél az FTC plakátkiállítását figyelgető azeri szurkolók meg szívélyesen integettek nekik.

Bent a meccsen meg úgy éltek együtt a játékkal a kisdrazsék, ahogyan a nagyon szoktak, persze káromkodás nélkül. Reklamáltak, ha úgy vélték, a mieinkkel szemben szabálytalankodtak, felhördültek, ha egy magyar játékos egy azerivel való ütközés után a földre került, voltak, akik lest is reklamáltak, az első gólnál meg úgy örültek, mint akik mindig is vérbeli fanatikusok voltak.

Meg is jegyeztük az egyik élő, meccs előtti Facebook-videónkban, hogy nem biztos, hogy csak a magyar labdarúgás kap majd utánpótlást közülük, mert bőven látunk arra esélyt, hogy többen majd a lelátón kötnek ki inkább. 

A mérkőzés a mieink fölényével kezdődött. Kikerült a kezdőcsapatból a horvátok elleni meccs leggyengébbje, Kádár Tamás, Baráth Botond visszatérhetett így a helyére, és mivel az ellenfél sokkal gyengébb játékerőt képvisel(t), mint a csütörtöki, magabiztosabb volt a csapatvédekezésünk – már amikor arra volt szükség.

Szoboszlai Dominik is visszatért, keresték is a társak rendesen a labdákkal, Dzsudzsák Balázs is sokkal aktívabb volt, mint legutóbb. Kovács István is kezdett, középről Kleinheisler László (kiállították Splitben) és Holman Dávid maradt ki.

Teljesen megérdemelten szereztük meg a vezetést Korhut Mihály átlövésével, aki olyan szép gólt rúgott, hogy arra joggal lehet büszke élete végéig. Mert akárki is az ellenfél, azt a labdát kapásból úgy megrúgni és úgy helyezni, igenis elismerésre méltó teljesítmény.

A játékrészben a magyar válogatott volt fölényben, több helyzetünk is volt, ám ezek sajnos kimaradtak. A 44. percben általános mosolyt váltott ki a sajtóhelyen, amikor a hangosbemondó arra kérte a gyerekeket és a kísérőiket, hogy a dudákat/kürtöket ne használják a szurkoláshoz, mert az UEFA azt nem engedélyezi. Egyből ment is a poénkodás, hogy gyerekek miatt még soha senki nem kapott zárt kapus büntetést...

Fordulás után is maradt fölényünk, Azerbajdzsán nagyjából csak véletlenül jutott át a térfelünkre a játérész közepéig. Viszont, miután átmerészkedtek, nem tudtak veszélyes lehetőséget kialakítani.

Nekünk voltak helyzeteink, szabadrúgásaink és Korthutnak volt még egy olyan bombája, ami szintén gólt érdemelt volna.

A meccs színvonala nem volt egetrengető, a győzelemtől önmagában nem kellene elájulni Azerbajdzsán ellen, de mindenképpen örülni kell neki (mint minden sikernek), mert életben maradtak az esélyeink.

És az életben maradás azért fontos, mert a 91. percben megállt mindenkiben az ütő, de szerencsénkre a jáékvezető nem adta meg kezezésre hivatkozva (!) az azeriek gólját...

Élő közvetítésünk a meccsről: 

EB-SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ, E-CSOPORT
Magyarország-Azerbajdzsán 1-0 (1-0)
Budapest, Groupama Aréna. V:
Dennis Higler (Johan Balder, Joost van Zuilen – hollandok)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics G., Orbán, Baráth, Korhut – Vida M. – Dzsudzsák (Nagy 71.), Szoboszlai (Holman, 76.), Kovács I. (Sigér, 86.), Sallai – Szalai Á.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Azerbajdzsán: Balayev - Rahimov, Mustafazade, Hüseynov, Pashayev - Eddy, Garayev, Richard Almeida (Abdullayev, 58.) - Khalizade (J. Hüseynov, 66.), Ramaznov (Dadasov, 84.), Sheydaev 
Szövetségi kapitány: Nikola Jurcevic

G.: Korhut (10.)

 

19.50: Megnyerte a meccset a magyar válogatott, remek hangulatot teremtettek a gyerekek. Ha némi szerencsével is, de még életben maradtak az Eb álmok.

90+5.p.: Huseynov is kap egy sárga lapot.

90+3.p.: Mustafadaze és Garayev kap sárgát.

90+2.p.: Gólt szerez Azerbajdzsán, ám kezezés miatt nem adta meg a bíró. Nincsen VAR, így megköszönheti a magyar válogatott a bírónak a döntését. 

90.p.: 4 perc lesz a hosszabbítás.

86.p.: Marco Rossi is változtat a csapatán, Kovács jön le, Sigér szalad ki a gyepre.

84.p.: Razmanov le, Dadasov be. Az azeriek kihasználták az utolsó cserelehetőségüket.

82.p.: Holman ívelt középre egy szabadrúgást az oldalvonaltól, ám a védők kifejelték a labdát.

78.p.: Korhut próbálkozott középről, kb. 5 méterre a tizenhatostól, a lövése nagyon kicsivel ment a kapu mellé.

76.p.: Szoboszlai jön le a gyepről, Holman folytatja helyette a mérkőzést.

73.p.: Korhut kap sárga lapot. Walesben nem léphet majd pályára.

71.p.: Dzsudzsákot Nagy Dominik váltja a pályán

68.p.: Eddy kapott sárga lapot.

66.p.: Khalizade hagyta el a pályát, a helyén Javid Hüseynov folytatja a meccset.

65.p.: Dzsudzsák ívelt be a tizenhatoson belülre egy szabadrúgás után, ám senki nem tudott a labdába beleérni.

62.p.: Sallai próbált ollózni a tizenhatoson belül Dzsudzsák beadása után, ám nem talált el jól labadát, így az a kapu fölé szállt.

58.p.. Abdullayev lép a pályára, a sérült Almeidát váltotta.

57.p.: Egy szöglet után Kovács elé került a labda a tizenhatoson belül, ám a lövését blokkolni tudták a védők.

52.p.: Szoboszlai végzett el egy szabadrúgást középről, néhány méterre a kaputól, ám a lövése nem volt pontos.

46.p.: Elkezdődött a második félidő, egyik csapat sem cserélt a szünetben.

18.46: A magyar válogatott dominálja a mérkőzést, nem nagyon ad lehetőséget a vendégeknek.

45.p.: Nem hosszabított a játékvezető, lefújta a félidőt.

39.p.: A vendégek háttal nézik a meccset.

34.p.: Kovács indult meg remekül a jobboldalon, majd laposan középre tette a labdát. Ezt Szoboszlai átlépte, majd ismét Sallai találta magát tsizta gólhelyzetben, ám ebből a lövéséből sem született gól.

29.p.: Sallai előtt adódott ismét lehetőség. Kovács jobb oldalról adta be középre a labdát, Sallai megelőzte a védőket, ám nem sikerült eltalálnia a kaput.

25.p.: Lovrencsics kapott sárgát.

23.p.: Szép passzok után Sallai próbálkozott lövéssel a tizenhatostól egy méterre, de a lövését megfogta az azeri kapus.

16.p.: Egy baloldali szöglet után Szalai próbált fejelni, ám elakadt a kapusban a labda, de nem tudta megfogni, így az egyik védőnek kellett tisztáznia.

12.p.: Rahimov kapott sárga lapot.

10.p.: Bődületesen nagy kapásgólt lőtt Korhut! Egy szöglet után kifejelte a labdát az egyik azeri védő, ám Korhut egy pattanás után kapura tűzte a labdát kb. 25 méterről, a kapusnak esélye sem volt, mert a bal alsó sarokba bikázott.

6.p.: Szoboszlai kapott remek labdát Dzsudzsáktól, majd prbóálkozott a tizenhatostól egy méterre. Lövése jócskán fölészállt.

1.p.: Elkezdődött a mérkőzés. HAJRÁ MAGYAROK!

17.58: Vendégszurkolók.

17.54: Mindörökké Magyarország!

17:01: Alakul a hangulat a meccs előtt!

16.52: Magyar gyerekek érkezése.

16.44: Kezdőcsapatok.

16:31: Meccs előtti hangulat.

16.21: Gyülekeznek a vendégszurkolók.

16.00: Marco Rossi szövetségi kapitány együttese akkor őrzi meg reális esélyét az Eb-részvétel kiharcolására, ha - a papírformának megfelelően - felülmúlja az eddig egyetlen pontot gyűjtő azeri gárdát. Siker esetén a magyarok visszaveszik a szlovákoktól a második helyet a csoportban, s abban kell reménykedniük, hogy a szomszédos ország novemberben nem tud nyerni Horvátországban, így a zárókörben a walesi siker Eb-részvételt érne.

Pontvesztés esetén a második szlovákok mögött maradnak a magyarok, ráadásul rosszabb egymás elleni mérlegük miatt csak akkor őriznék meg az esélyt a második hely megszerzésére, ha riválisa novemberben kikapna Horvátország válogatottjától, majd a zárókörben hazai pályán nem tudná legyőzni az azerieket.

A világbajnoki ezüstérmes csapat, amely csütörtökön 3-0-ra verte a magyar együttest Splitben, akkor biztosítja helyét a kontinensviadalon, ha győz Wales vendégeként, de számára a döntetlen is elég, ha a magyarok hazai pályán nem verik meg a sereghajtó Azerbajdzsánt.

A szigetországiak számára is fontos lesz az összecsapás, ők akkor tartják saját kezükben a sorsukat, ha begyűjtik mindhárom pontot. Amennyiben ez nem sikerül nekik, ők is kiszolgáltatottjává válnak a novemberi horvát-szlovák meccsnek.

A csoportból az első kettő jut ki a 12 ország egy-egy városában, köztük Budapesten sorra kerülő Eb-re. A novemberre elkészülő Puskás Arénában három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek.

Minden további előzmény erre a linkre kattintva árhető el.

Legfrissebb híreink