Kupagyőzelemmel bizonyította be az Újpest Szabics Imre igazát

Michael Oenning ismét csodát tett!

Forrás: MTI/Illés Tibor

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
Mol Fehérvár FC–Újpest FC 0–1 (0–0, 0–1) – hosszabbítás után

Bebizonyosodott, hogy Szabics Imre hatalmas frankóságot mondott, amikor a kupadöntőt felvezető sajtótájékoztatóra került sor. A MOL Fehérvár FC szakvezetője ugyanis arról is beszélt, hogy amikor két csapat mérkőzése elkezdődik egymás ellen, akkor onnantól kezdve el kell felejteni mindent, ami előtte történt a felek között.

A két gárda ebben a kiírásban lejátszott bajnoki mérkőzései közül az elsőt 5-1-re nyerte a Vidi Fehérváron, majd januárban Újpesten győzött 5-0-ra, míg nagyjából három hete meg 4-0-ra. Ha ezekből az eredményekből és a két gárda bajnoki tabellán elfoglalt helyezéséből indult ki bárki az esélylatolgatásakor, akkor arra gondolhatott, hogy sima győzelmet aratnak majd a piros-kékek.

Michael Oenning jól szervezett csapata azonban alaposan megnehezítette az esélyesebb dolgát, a remekül megszervezett csapatvédekezés miatt (5-3-2-es rendszert alkalmaztak a lilák védekezésben a Vidi klasszikus, 4-4-2-es felállása ellen, amik támadásokba 3-5-2-es és 4-2-4-es felállássá kellett, hogy változzanak), a fehérváriaknak csak egy helyzetük volt az első félidőben, méghozzá a 39. percben, amikor Bamgboye beadása után Zivzivadze pöckölt a bal alsó sarok mellé 5 méterről, hogy utána pár perccel később Petrjak élete talán legrosszabb lövését küldje rá 14 méterről, ami nem is okozott gondot.

Az Újpestnek nem volt ziccere, de még helyzetecskéje sem az első félidőben, érezni lehetett a lila-fehéreken, hogy egy tuti alkalomra várnak a gólszerzést illetően, lehetőleg úgy, hogy ne kapjanak gólt (ami azt is jelentette, hogy arra is nyugodtan gondolhatott mindenki, hogy a 11-esekben is benne lettek volna...)

Szünet után aktívabban kezdtek a felek, ami nem dicséret, mert az első játékrészben bemutatottnál csak jobban lehet futballozni. Érthető, ha az edzőknek más szempontok is számítanak, pláne egy kupadöntőben, de a semleges nézők még mindig a látványos játék és a gólok miatt szeretik a labdarúgást.

Picit bátrabb lett az Újpest is, de kis idővel a Vidi fokozatosan vette vissza az irányítást és került ismét mezőnyfölénybe. Viszont a 65. percben megszerezhette volna a vezetést az Újpest, de Beridze nem mert lőni, helyette Tallónak passzolt a tizenhatoson belül, akit Nego keményen hatástalanított, a spori szerint nem volt 11-es....

Ezután feszültebb lett a meccs és kiegyenlítettebb maradt (Baosics a kispadról lett kiállítva, Oenning ekkor sárgát kapott reklamálásért)), így nem kellett attól tartani, hogy olyan gyenge marad a párharc, mint a két gárda valamennyi egymás elleni mérkőzése tavalyról.

A 71. percben Kovács bemutatta a meccs addigi legnagyobb bravúrját, miután Beridze 11 méterről majdnem a jobb felsőbe bikázott. A 83. percben Beridze 5 méterről fejelhetett volna gólt senkitől sem zavartatva, de a pont a fejére varázsolt labdát nem tudta úgy megstukkolni, ahogyan az elvárható lett volna. A 87. percben Antonov 23 méterről majdnem meglőtte az év egyik legszebb gólját (zúzása után centikkel ment el a labda a jobb felső sarok fölött), majd a 89. percben Rus megkapta a második sárga lapját jogosan. Az elsőt magának köszönhette, mert a 45+1. percben leállt lökdösődni és azt sem vigasztalhatta, hogy akkor Mitrovics is besárgult.

A hosszabbítás, érthetően, némi Újpest fölénnyel kezdődött, majd a rendes játékidő vége után becserélt Alef kapott 7 perc alatt két sárgát jogosan, így kettős emberhátrányba került a Vidi. 

A 101. percben Kastrati 23 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. A lilák remek támadást vezettek, vagy tízszer passzoltak egymáshoz közel a kapuhoz, az persze más kérdés, hogy Tallo lehet, hogy lesen volt, amikor visszafejelte a labdát a gólszerzőnek. 

Innentől kezdve már kijött a létszámbeli fölény nagyon, hiszen a Vidi nem tudott újítani, az Újpestnek meg veszélyes kontrái voltak még.

Szabics Imrének igaza lett, minden mérkőzés egy új történelem!

A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: ALEF KIÁLLÍTÁSA
Rus második sárga lapja is nehéz helyzetbe hozta a Vidit, de Alef 7 perc alatt kapott két sárgája meg pláne. Mondjuk, ha nincs az első, akkor Szabics nem biztos, hogy becseréli, de ettől még sokkal nyugodtabban kellett volna cselekednie, pláne az első figyelmeztetés után.

A MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: MICHAEL OENNING
Amikor kinevezték vezetőedzőnek, az nb1.hu egyből „figyelmeztette” az Újpest-szurkolókat és a magyar labdarúgás társadalmát. Nem abból kell kiindulni, hogy kiesett a Vasassal az utolsó évében, hanem abból, hogy előtte két évvel csodával határos módon benntartotta a szétesett csapatot a kinevezése után, a következő évben meg harmadik lett a Vasas és kupadöntős. És Oenning nem kérte azt, hogy azt a csapatot engedjék szétszéledni az akkori tulajdonosok. Oenning benntartotta az Újpestet és kupát nyert fél év alatt. Ennél többet ember nem tudott volna elérni.

GÓLOK TÖRTÉNETE:
101. perc:
Többször is szépen adogattak egymáshoz az újpestiek, Tallo visszafejelte a labdát, amit Mitrovics lekészített Kastratinak, aki kapásból, remekül lőtte ki 23 méterről a jobb alsó sarkot.

JEGYZŐKÖNYV:

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
Mol Fehérvár FC–Újpest FC 0–1 (0–0, 0–1) – hosszabbítás után
Budapest, Puskás Aréna, 4500 néző. V: Bogár
Mol Fehérvár:
Kovács D. – Bolla (Fiola, 63.), Rus, Muszliu, Stopira – Bamgboye (Alef, 91.), Nego, Rúben Pinto, Petrjak – Nikolics (Houri, 76.), Zivzivadze. Vezetőedző: Szabics Imre
Újpest: Pajovics – Kastrati, Kutrumpisz (Szakály P., 102.), Risztevszki – Onovo – Pauljevics (Máté Zs., 118.), N. Mitrovics, Croizet (Csongvai, 75.), Antonov – Beridze (Perosevic, 114.), Tallo (Simon K., 114.). Vezetőedző: Michael Oenning
Gólszerző: Kastrati (101.)
Kiállítva: Rus (90+1.), Alef (97.)

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ:

Legfrissebb híreink