Koronavírus: az UEFA-vészforgatókönyvei

Döntések lesznek az Eb-ről, BL-ről, El-ről és a nemzeti bajnokságokról.

Forrás:

A madridi gigász, a Marca, mely sokak szerint a világ legjobb sportnapilapja, nem köntörfalazott abban a cikkében, melyben az UEFA előtt álló lehetőségekről írt.

A lap kőkeményen emlékeztetett rá, hogy az európai szövetség vezetői két héttel ezelőtt még határozottan nyilatkoztak arról, hogy le kell játszani a Bajnokok Ligája és az Európa-liga meccseit, de az Eb-pótselejtezőkkel és magával a 2020-as Eb-vel kapcsolatban is azon az állásponton voltak, hogy meg kell rendezni mindegyik érintett találkozót.

 

Aztán egy láthatatlan ellenség térhódítása a világ legfontosabb játékában is felülírt mindent.

 

Az UEFA döntéshozói holnap délelőtt tanácskoznak, végső döntéseiket holnap délután jelentik be a tervek szerint.

Jelen pillanatban több forgatókönyv is ismert, a Marca mellett a BBC és már több másik, külföldi médium is erről ír.

 

Az egyik lehetséges verzió, hogy a holnapi videokonferencián, a tagszövetségek képviselőit is meghallgatva, arról döntenek majd, hogy az Eb-t 2021 nyarán rendezik meg az eredetileg kijelölt városokban, egy másik megoldás szerint még 2020-ban, csak decemberben. Mivel mindegyik pálya talaja olyan technikával van felszerelve, hogy a téli időszakban is lehet rajtuk meccseket rendezni – ez nem egyszer bebizonyosodott már.

 

Az Eb-vel kapcsolatban felkészült arra a szervezet, hogy például az angoloknak nem biztos, hogy tetszeni fog a decemberi rendezés, mert náluk gyakorlatilag nincsen téli szünet, folyamatosan zajlanak a mérkőzések év végén és a következő esztendő elején, régi hagyományt követve. És hosszú bajnoki téli szünetet több másik nemzet, így a magyar sem tart már.

A BL-ről és az El-ről az a hír járja, hogy minitornák keretein belül rendeznék meg az eredetileg kijelölt fináléhelyszíneken, Isztambulban és Gdanskban. A lebonyolítás szerint egy meccsen dőlne el a továbbjutók kiléte, a mérkőzéseket minél rövidebb idő alatt lezavarnák. Az még nem dőlt el, hogy 8 vagy 16 csapat venne részt az eseményeken, utóbbi szerint az eddigi BL-továbbjutók kiléte sem biztos még akkor.

 

Kérdéses a nemzeti bajnokságok, így a magyar sorsa is. Ebben a részlegben is két variáció lehetséges. Az egyik, hogy véget érnek, pontosabban véget értek a bajnokságok (nem lesznek helyezettek vagy pillanatnyi állás dönt még szintén nem tisztázott) vagy az, hogy rohamtempóban rendezik majd meg a meccseket, amint azt a koronavírus megengedi. Méghozzá nyár elején, a következő Eb eredeti időpontjában.

 

A külföldi sajtóhírek tehát ezek voltak, annyit megjegyeznénk: az emberi egészségnél, magánál az életnél nincsen fontosabb, de a foci már most elképesztően hiányzik szerkesztőségünk valamennyi tagjának is.

Legfrissebb híreink